|
RE: Saj mi je jasno, ampak... 8.1.2009 1:14:28
|
|
|
|
sirenetta
|
IZVIRNO SPOROČILO: roberta če daš otroku pit nekaj sladkega, bo skoraj vsak vzel, ker je pač človeku prirojeno, da ima rad sladko. zato čaj vsi otroci sprejmejo. ne pomeni pa to to, da je za otroka dobro. tudi večjemu otroku ne dajemo nonstop čokolado, samo zato ker mu je dobra, kajne? ne, dajemu mu tudi druge koristne stavri od katerih "gor zraste", ker od cukra gotovo ne. in po moje je dojenje najboljše že zato, ker je pač to najbolj naravna stvar na tem svetu. in ker narava že ve zakaj smo taki kot smo in zakaj kot taki najbolje funkcioniramo. ali pa smo pač pametnejši od narave? glede juhe in potrebe po soku... je čisto enostavno. verjetno imaš zelo soljeno juho. in po soli smo žejni. isto je pri npr. picah. ko jo pojemo, smo še en dan žejni. roberta Se strinjam. Nemiren otrok bo lahko spil čaj ali sok in se umiril ter zaspal, pa ne zato, ker bi bil res žejen ali lačen, pač pa zato, ker se bo na ta način pocartal. Ker mu paše. Dojke pa ne bo takrat sprejel, ker je preveč utrujen in zmatran in ni ne lačen ne žejen. Nekateri otroci imajo res dojko samo za se nahranit in ne za se cartat ali umirjat. Sesanje je za dojenčka velika aktivnost, medtem ko po flaški kar teče, ne rabi se nič matrat. Torej če otrok zeksa celo flaško čaja, soka ipd. pred spanjem to ne pomeni, da je rabil to za se odžejat, temveč za se umirit, pocrkljat. Mandek, to, da otrok sitnari in tlači v usta vse živo pa kaže samo na to, da je otrok v oralni fazi (poišči z googlom kaj na to temo; Freud, oralna faza, psihologija), no na kratko otrok v prvem letu življenja doživlja ugodje v povezavi z usti, vsa njegova nagonska energija je usmerjena na to področje ali po domače povedano svet in sebe spoznava preko ust, sem sodi sesanje, grizljanje, dajanje igračk, rokic, v usta. Sama pa sem opazila, da naš to intenzivno počne, ko je zaspan: začne izrazito sitnarit, jamrat IN si tlačit vse možno v usta. To mi je znak, da je potrebno uspavanje. In tega je pri nas še vedno cca. 4 x na dan, zaspi pa za pol ure. Torej tečnari kar pogosto , vsekakor pa na vsaj vsako uro pa pol približno, včasih še pogosteje, če se recimo ni dobro naspal ali ga je kaj nasilo zbudilo, začne tečkat že tudi po pol ure kar se je zbudil. Pa še link iz MON, kjer je bila obravnavana ta tema in odgovor svetovalke za dojenje: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4372653,4376413#msg-4376413 Star pa je moj miškec sedaj skoraj devet mesecev, je bil (in je še vedno poleg goste hrane) dojen. Čaj sem mu dajala na začetku prvi mesec absolutno nesladkan samo zaradi vetrov (janež). Poleg dojenja ni bilo nobene potrebe po dodatni tekočini, je bilo dojenje čisto dovolj. Ni dehidriral . Vsekakor so polulane plenice in normalen svetel urin boljši pokazatelj kot pa tlačenje rokic v usta . Joj tej nasveti a la pomoči mu dudo v med / daj mu čaj / daj mu za glodat skorjico kruha / pocukraj mu jabolko so pa meni čisto . Dobro da nismo več v fazi dej mu šnopčka v mleko za zaspat (pa se je tudi to dogajalo, pa so najbrž take nasvete talali še nedolgo časa nazaj , dobro da smo se vsaj od tega odmaknili). Se je pa tudi meni zgodilo, da sem tašči ko smo bili na obisku rekla, da je mali očitno zaspan in da ga moram uspavat, pa ona takoj flaško čaja vzame (smo imeli s sabo janež) in me gladko presliši pa pravi "se vidi da mu nekaj manjka, ziher je žejen" pa itak da ni spil več kot en žljukec, sitnaru pa je glih tko naprej. Pa to, da vedno vztrajata tašča in tast, da pa ne zgleda zaspan, ko je meni jasno ko beli dan, da je noro zaspan, je pa tudi stalnica. Pa da saj ne rabi spanja, da zakaj ga silimo spat . No zdaj sem pa temo malo odpeljala, tako da se opravičujem, če sem malo zasmetila .
|
|
|