previjanje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


piščanc -> previjanje (9.4.2005 23:11:21)

:bravo: babylove

jaz mislim, da bomo enkrat prišli do, kam že, raja, ko bomo dovolj vedeli in odprli pamet

mi je pa smešno, kako se doktrine spreminjajo, od pediatra do pediatra, in skozi leta. jaz sem mislila, da vsaj približno vem, pa sem ugotovila, da se je v 4 letih vse spremenilo. Zato sem začela zaupati sebi, pediatri so pa samo za nujne primere.




babylove -> previjanje (9.4.2005 23:53:38)

Ja, to spreminjanje je pa res zanimivo. Mi smo recimo spali na trebuhu, današnji slovenski dojenčki nujno na boku, zahodnoevropski mulčki obvezno na hrbtu. Tudi sama mislim, da je najbolje, da vsaka mamica dela po občutku in pri tem upošteva osnovne varnostne norme, sicer pa vsaka sama najbolje pozna svojega otroka in ve, kaj mu odgovarja.




tia&silvija -> previjanje (10.4.2005 8:55:14)

Do enega meseca starosti




Willson -> previjanje (10.4.2005 14:29:35)

Ja, Titty točno tako je kot si napisala z 1 pleničko počez je fiziološko, z 2 pa široko povijanje. Tudi pri nas v MB še tako povijamo dojenčke do kontrole UZ pri 3m.

Takšno povijanje pa je priporočlljivo iz večih razlogov:
- Preventivno zaradi pravilnega razvoja kolkov
- Zaradi tega, da ima hrbtenica oporo
- :duda: se počutijo bolj varno, saj so tudi v trebuhu zelo na tesnem
- zaradi toplote

Tako, da Titty mislim, da nisva naredili nič narobe, če sva najine :duda: tako povijali kot so nama svetovali. In mislim, da se sploh nima smisla o tem prerekati na RR, saj so nekatere tako pametne, da te glava peče, ko bereš njihove nasvete!!! LP




nita -> previjanje (10.4.2005 14:39:01)

Se bom kr mal zasekirala. Jaz sem našo povijala široko še točno dva dni, ko smo prišle domov iz porodnišnice in sicer zato, ker nam je tako rekla patronažna. Na UZ je bilo sicer vse O.K. in je rekla, da lahko neham. Pa očitno niste vse takega mnenja. Sedaj pa je stara že 9 tednov, pa verjetno tudi nima smisla začet, ali pa??:zmeden2:

L.p: Anita:rozica:




babylove -> previjanje (10.4.2005 15:40:41)

Kar povijajte široko, če se boste tako bolje počutile. Zadovoljna mama = zadovoljen otrok.




BokiMB -> previjanje (10.4.2005 16:41:03)

V bombažne plenice sem povijala 3 mesece, toda ne široko. Plenico sem 4-krat prepognila.




mimica -> previjanje (11.4.2005 12:21:25)

Nikoli si ne bi mislila, da tako enostavno vprašanje lahko sproži tako polemiko oz. hudobijo do Titty. Ampak zgleda, da je na RR včasih vse mogoče.
Ne vem zakaj vedno mislimo, da to kar svetujejo v tujini boljše kot je v SLO. Me zanima kaj bi rekle, če bi skrajšali pri nas dobo porodniške na krajši čas tako kot je to v tujini. Verjetno se pa s tem ne bi strinjale ! Ni vedno slabše pri nas, mogoče so tudi nekatere stvari glede zdravstva in sociale boljše kot v tujini.




piščanc -> previjanje (11.4.2005 13:52:14)

babu ni to samo v tujini ampak tudi pri nas. Ne vem zakaj se zdaj sprenevedate, da je pa najbolje povijati na široko, če tudi naši pediatri tega ne priporočajo več. en pediater pravi tako, drugi tako, potem pa vedi. in to je lahko v istem zdravstvenem domu. ni samo en način pravi.




Gina -> previjanje (11.4.2005 14:40:48)

V bistvu je žalostno to, da človek ne more zaupati zdravstvenemu sistemu, (vsaj jaz sem bila že prevečkrat s prehudimi posledicami zaradi zdravniških napak!). Saj ne rečem, da imamo tudi nekaj res dobrih strokovnjakov:bravo:, ki sem jih tudi uspela spoznat, žalostno je le, da jih je res malo.
V končni fazi moraš sam spremljati vse, kar se kje dogaja in biti sam toliko izobražen, da veš, kaj se s tabo (ali otrokom) pri določeni bolezni ali stanju dogaja, zato, ker moraš enostavno preverjati pravilnost ravnanja zdravstvenega osebja. V končni fazi pa uporabljati svojo glavo, narediti, kot misliš da je prav.
Zato nič ne zamerim tistim, ki verjamejo zdravstvu v svojem kraju. Kar naj, tudi jaz jim, če si roko zlomim. So pa določene zadeve, kjer veliko bolj verjamem sebi.




babylove -> previjanje (11.4.2005 15:50:35)

Replika na post od babu:
Moje dete se je rodilo in živi v Franciji, torej je deležno tudi tukajšnjih 'doktrin', sama kot njegova mama pa vem iz prve roke, kako se stvari počnejo izven slovenskih meja. In lahko rečem, da se je tukaj večina stvari delala enako kot v Sloveniji, ampak pred dobrim desetletjem. Danes se pa za dojenčke skrbi in mamicam priporoča ravnanje v skladu z najnovejšimi raziskavami. Konkretno lahko naštejem nego popkovine, široko previjanje, spanje, kopanje. To so stvari, s katerimi sem se do zdaj srečala, verjetno se bom še s čim. Ne rečem, da je nov način ravnanja boljši kot star način, ker nimam izobrazbe na tem področju in o tem ne morem soditi. Nisem važna niti pametna, ker poznam novejši način ravnanja z dojenčki. Sem samo žalostna, ker ugotavljam, da je moja Slovenija najmanj desetletje zadaj s prakso pri dojenčkih! In ko sem to ugotovila, me je zmrazilo, ker sama dojemam Slovenijo kot lepo razvito državo. Zato sem že v več postih omenila, da bi moralo zdravstveno osebje ažurirat svoje znanje. Kadarkoli izvem kaj novega (drugačnega), pa to delim tudi s puncami na RR. Pri tem jih za razliko od nekaterih ne tretiram z nevestnimi in ne prepričujem v absolutno pravilnost nobene teorije, temveč jim dam sodobne teorije samo na znanje in vsaki v lastno presojo.
Na živce mi pa gredo mamice, ki mislijo, da so pojedle vso znanost sveta, ko so si zapomnile zastarele nasvete iz materinske šole.





BokiMB -> previjanje (11.4.2005 16:37:30)

Afrika, na tretjine zložene plenice so ŠIROKO povijanje. Ko so obstajale samo tetra plenice, smo tako povijali prve tri mesece oz. do UZ kolkov, nato pa na četrtine zložene.

Jaz sem mojega sina od začetka povijala v na četrtine zložene plenice. Ker je bil majhen novorojenček, mu je že to bilo široko.




Titty -> previjanje (11.4.2005 21:41:05)

babylove, hvala za obrazložitev...sedaj vemo, da si razočarana izključno nad celotnim slovenskom zdravstvom, kar zajema vse od srednjih zdravstvenih šol, do medicinskih fakultet, materinskih šol ter posledično do pediatrov, saj je dejansko celotna medicinska znanost na področju pediatrije v Sloveniji po tvoje zastarela...

Žal tega na RRju ne boš mogla spremeniti, verjamem pa da lahko tukaj izbruhne vse tvoje razočaranje na dan...enako kot praviš sama,da želiš deliti smernice iz Francije z nami, tako želim jaz podeliti moje znanje z RRjevkami. Normalno je,da se ne moremo vsi strinjati z vsem, je pa prav, da si damo za razmišljati in na koncu pa itak vsaka mamica naredi,kar ji zavest narekuje.

Verjamem pa,da ker je Francija še veliko večja od Slovenije, se tudi tam zdravniki med sabo kregajo za različne moderne metode, ki jih eni priporočajo in drugi spet ne...ti imaš pač enega pediatra, in eno "francosko" izkušnjo...kdo pravi,da so Francozi bolj zdravi od Slovencev in že ki smo pri previjanju, da imajo Francozi manj nepravilnosti v razvoju od Slovencev...morda je celo nasprotno...hočem povedat, da smo samo ljudje s pravico do svobodnega mišljenja, ki si ga pridobivamo s teorijo,kar je temelj vsake znanosti in nato podkrepimo z lastnimi izkušnjami...šola za starše predstavlja le minimalen delež tega razmišljanja...




Titty -> previjanje (11.4.2005 21:54:45)

:bravo: afrika :bravo:





Willson -> previjanje (11.4.2005 22:27:21)

Babylove, ja pa kaj ti misliš, da so v SLOVENIJI med zdravstvom sami mazači in, da nimajo pojma, pa da naši zdravniki berejo literaturo še iz stare Jugoslavije. Žal si napačno poučena in lahko ti zagotovim, da so naši zdravniki in med. sestre v Evropi zelo cenjeni. In iz prve roke ti lahko zagotovim, da naše zdravstvo, na našo srečo zaenkrat še veliko denarja nameni za razna izobraževanja v tujini. Pa mogoče ne boš verjela, da še celo iz drugih evropskih držav hodijo k nam na razna izobraževanja. Pa, da ti povem,da bomo najverjetneje kmalu eni izmed redkih, ki bomo imeli univerziteni program za medicinske sestre, tako, da si lahko brez skrbi v Franciji, da je naše zdravstvo glede izobraževanja in sposobnosti na strokovnem nivoju. In brez skrbi, da pri nas ne delajo in svetujejo nič takšnega kar bi bilo v zlo dojenčkom. Tiste mamice, ki pa otroke povijate pa ste lahko prepričane, da to otrokom ne škodi, prej koristi.
Je pa tudi res, da ima vsaka država različno incidenco bolezni in je zdravstvo v vsaki državi prilagojeno pač tisti državi.
Lp






babylove -> previjanje (11.4.2005 23:39:23)

Vem, da je v Sloveniji zdravstveni sistem na dokaj visokem nivoju in da razpolagamo tudi z mednarodno priznanimi strokovnjaki. Vendar pa, kolikor lahko razberem iz sodelovanja na RR, trdim, da slovenska pediatrija (kar se tiče dojenčkov) ne sledi novostim. Tako, to je vse, kar sem hotela povedati že v prejšnjem postu, če je bil morda nerazumljivo napisan.

Zdravstvo pa seveda zmeraj in povsod dela v prid pacientom. Tudi ko so včasih kri spuščali bolnikom, so to delali zato, ker je metoda veljala za zdravilno.




piščanc -> previjanje (12.4.2005 15:34:39)

babylove, mi ki smo se že srečale z dvojnimi navodili stare in nove šole, ki se trenutno bojujeta v Sloveniji te razumemo kaj si hotela povedati. Hvala za vse informacije, ker je zelo koristno vedeti, kaj se dogaja po svetu - dojenčki so povsod enaki.

mamice morajo za najboljše svojim dojenčkom misliti s svojo glavo in zato je RR zelo pomemben vir informacij - več glav več ve

jaz pa še vedno trdim (iz izkušenj) da je široko povijanje bolj nekoristno kot koristno in da ga čez 4 leta sploh ne bo več (tudi v Sloveniji) - bomo videli.




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]