Jessy -> RE: Sarma - kako se jo naredi?? (2.1.2009 0:15:22)
|
Mleto meso (pol govejega in pol svinjskega) začini tako kot za čevapčiče. Če je dovolj začinjeno preizkusiš tako, da majhen košček mesa pošteno sploščiš na debelino 1 mm in popečeš v ponvi, lahko pa surovega probaš, če ti je všeč. Ko je dovolj začinjeno, dodaš eno jajce, malo peteršilja in nekaj na pol kuhanega riža. Riža mora biti precej manj kot mesa. Na 80 dag mesa sem dala 10 dag riža. Zunanje liste zeljnate glave ter ta majhne liste iz notranjosti drobno narežeš. Srednjim listom stanjšaš žile in jih napolniš s pripravljenim mesom. Omako je najbolje narediti iz prežganja. Veliko čebulo pražiš na olju. Malo prej, preden porumeni, dodaš žlico moke in mešaš, da postane rjavkasto, nato dodaš 1 veliko žlico mezge, lahko tudi 2, premešaš in priliješ nekaj vode, da postane srednje gosta omaka. Dodaš rdečo papriko in govejo jušno kocko ter dosoliš, če je treba. Jaz dam tudi 1 lovorjev list. Tej omaki dodaš narezano zelje in malce pokuhaš, da vidiš, če je omaka ravno prav gosta, drugače pa jo lahko še zgostiš, oz. priliješ vode, da je pravšnja. V teflonski ponvi popečeš cca 15 dag na drobno narezane hamburške slanine in jo dodaš omaki. Sarmice naložiš v pekač, čeznje poliješ pokuhano omako z narezanim zeljem, pokriješ z alufolijo in daš v pečico za 2,5 ure na 150°C. Jaz zadnjih 40 minut odstranim folijo in zvišam temperaturo na 180°C. Najboljša je, če nekaj ur stoji. Jaz jo vedno pripravim 1 dan prej.
|
|
|
|