Preliv za torto-nujno! (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Volga -> Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:03:12)

Itak, ja. Imam preliv za torrto, tisto, ko poliješ po vrhu, da sadje drži skupaj,samo zdaj sem že pozabila, a daš lahko smetano spodaj, pa sadje na vrh in potem preliješ ali ne sme biti smetane? Ker na vrečki piše...in polijte po sadju. Razmišljam, če se potem smetana spodaj ne stopi, ker nenazadnje je vroča zadeva, če jo moraš zavreti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Vem pa, da pride lepo, samo sem pa res pozabila, če sem takrat dala smetano spodaj, ker če ne, potem bo torta v končni fazi grda [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




higuys -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:12:41)

če razumem imaš tisto želatino , nekaj na fix se konča... to raje ne daj direkt na smetano, ker se bo stopila -SMETANA. Če pa daš po vrhnji plasti smetano, na smetano toliko sadja , da jo čisto prekrije   (ne samo za okras ) pa ni problema.




Mišni -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:13:23)

Jaz sem enkrat polila čez smetano in sadje in mi je po vse skupaj odplaknilo dol. Samo sem imela želatino, če je to to.




Volga -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:15:22)

IZVIRNO SPOROČILO: higuys

če razumem imaš tisto želatino , nekaj na fix se konča... to raje ne daj direkt na smetano, ker se bo stopila -SMETANA. Če pa daš po vrhnji plasti smetano, na smetano toliko sadja , da jo čisto prekrije   (ne samo za okras ) pa ni problema.


Povrhu bi dala kivi, ki je lep, a misliš, da potem lahko prekrijem s smetano? Ker drugače bo grdo? Kaj pa če bi tako, da ne bi dala gor smetana, samo sadje, pa potem to čez, pa samo okoli potem smetano? To bo pa spet grdo, ne? Ja, je neka dolcela preliv za torto piše, bolj kot ne želatina, ja.




higuys -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:18:41)

Jaz bi naredila takole , vrhnjo plast bi že potem , ko je torta sestavljena  namočila s sokom, nič smetane, rezine kivija tako, da se malo prekrivajo - v koncentričnih krogih, na sredino mogoče rezine npr. mandarine v rožici, polila čez preliv, ohladila, na obod smetano - kupčke.

Enkrat pa sem ravno s kivijem naredila tako, da sem kivi zmlela in primešala želatini in s tem prelila. Je ratalo luštno.




zvesta -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:18:58)

Jaz bi polila čez sadje in potem s smetano okrasila samo s sadjem. Nikakor ne smetane spodaj.




Volga -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:20:27)

O.K., hvala, bom brez smetane. Hvala vam, škoda da ni KL tu, da bi lahko rekla: Hvala ti, joškarca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] O.K., hvala, bom sporočila, kako je ratalo. 




Mišni -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:26:27)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

O.K., hvala, bom brez smetane. Hvala vam, škoda da ni KL tu, da bi lahko rekla: Hvala ti, joškarca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Aja, a potem ti to večim govoriš?




Anonimen -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 10:28:55)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

O.K., hvala, bom brez smetane. Hvala vam, škoda da ni KL tu, da bi lahko rekla: Hvala ti, joškarca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] O.K., hvala, bom sporočila, kako je ratalo. 
Jaz namažem smetano, gor dam sadje in potem preliv. Pa zmeraj uspe. Samo moraš paziti, da preliv začneš polivati pri strani, tako, da malo posodo dvigneš in se sam lepo preliva. Nikoli ne smeš zliti na sredino.




Čupka -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 13:38:38)

Tudi jaz dam smetano, nato sadje in potem preliv. Preliva je količinsko malo, plast pride tanka, tako da se zelo hitro ohladi in strdi in ni bojazni, da bi se smetana topila. Preverjeno.




Felicita -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 14:12:33)

joj, volga, upam da še ne delaš, ampak nikar kivija pod želatino!!!! kivi ma encime, ki želatino razgradijo, ne bo ratalo nič oz. bo grd in brezobličen žbljoc. enako velja za ananas.




blaža -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 14:41:31)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

joj, volga, upam da še ne delaš, ampak nikar kivija pod želatino!!!! kivi ma encime, ki želatino razgradijo, ne bo ratalo nič oz. bo grd in brezobličen žbljoc. enako velja za ananas.


Ma od kdaj pa to? ko jaz delam crostato, dam vedno kivi pa ananas, pa jagode, pa prelijem čez želatino. samo jaz dam lističe želatine in je vedno vse ok. pa itak, da na sadje moraš dat želatino, ki če ne se takoj zmufa- splesni in rata kosmato.

Jaz bi najprej naložila sadje( brez smetane) in pol po sadju bi dala želatino lističe in pol bi okrasila z smetano.




Felicita -> RE: Preliv za torto-nujno! (31.12.2008 15:09:44)

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

joj, volga, upam da še ne delaš, ampak nikar kivija pod želatino!!!! kivi ma encime, ki želatino razgradijo, ne bo ratalo nič oz. bo grd in brezobličen žbljoc. enako velja za ananas.


Ma od kdaj pa to? ko jaz delam crostato, dam vedno kivi pa ananas, pa jagode, pa prelijem čez želatino. samo jaz dam lističe želatine in je vedno vse ok. pa itak, da na sadje moraš dat želatino, ki če ne se takoj zmufa- splesni in rata kosmato.

Jaz bi najprej naložila sadje( brez smetane) in pol po sadju bi dala želatino lističe in pol bi okrasila z smetano.


pol pa dost hitr pojeste to... namreč kivi vsebuje aktinidin, ananas pa bromelain, ki sta proteinazi (razrajujeta proteine), zato se ju ne uporablja v slaščicah z želatino (želatino naredi želatinasto kolagen, ki je protein) in v mlečnih izdelkov, ki niso namenjeni takojšnjemu uživanju (razgrajujeta kazein in druge mlečne beljakovine, kar ima kvarni učinek). seveda oboje velja za sveže sadje ker termična obdelava te encime uniči, zato bo npr ananas iz pločevinke čist neproblematičen.




Volga -> RE: Preliv za torto-nujno! (2.1.2009 11:26:44)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

joj, volga, upam da še ne delaš, ampak nikar kivija pod želatino!!!! kivi ma encime, ki želatino razgradijo, ne bo ratalo nič oz. bo grd in brezobličen žbljoc. enako velja za ananas.


Ma od kdaj pa to? ko jaz delam crostato, dam vedno kivi pa ananas, pa jagode, pa prelijem čez želatino. samo jaz dam lističe želatine in je vedno vse ok. pa itak, da na sadje moraš dat želatino, ki če ne se takoj zmufa- splesni in rata kosmato.

Jaz bi najprej naložila sadje( brez smetane) in pol po sadju bi dala želatino lističe in pol bi okrasila z smetano.


pol pa dost hitr pojeste to... namreč kivi vsebuje aktinidin, ananas pa bromelain, ki sta proteinazi (razrajujeta proteine), zato se ju ne uporablja v slaščicah z želatino (želatino naredi želatinasto kolagen, ki je protein) in v mlečnih izdelkov, ki niso namenjeni takojšnjemu uživanju (razgrajujeta kazein in druge mlečne beljakovine, kar ima kvarni učinek). seveda oboje velja za sveže sadje ker termična obdelava te encime uniči, zato bo npr ananas iz pločevinke čist neproblematičen.



Sem prelila po kiviju in je bilo prav lepo. Tudi stalo je skupaj, tako da ni bilo panike, res ne. Pa spodaj brez smetane, samo okrog, po obodu pa kupčki smetane. Še danes je en košček v hladilniku in še vedno skup stoji.

Mišni, ne večim, samo prijaznim osebam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stran: [1]