Volga -> RE: Preliv za torto-nujno! (2.1.2009 11:26:44)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita IZVIRNO SPOROČILO: blaža IZVIRNO SPOROČILO: Felicita joj, volga, upam da še ne delaš, ampak nikar kivija pod želatino!!!! kivi ma encime, ki želatino razgradijo, ne bo ratalo nič oz. bo grd in brezobličen žbljoc. enako velja za ananas. Ma od kdaj pa to? ko jaz delam crostato, dam vedno kivi pa ananas, pa jagode, pa prelijem čez želatino. samo jaz dam lističe želatine in je vedno vse ok. pa itak, da na sadje moraš dat želatino, ki če ne se takoj zmufa- splesni in rata kosmato. Jaz bi najprej naložila sadje( brez smetane) in pol po sadju bi dala želatino lističe in pol bi okrasila z smetano. pol pa dost hitr pojeste to... namreč kivi vsebuje aktinidin, ananas pa bromelain, ki sta proteinazi (razrajujeta proteine), zato se ju ne uporablja v slaščicah z želatino (želatino naredi želatinasto kolagen, ki je protein) in v mlečnih izdelkov, ki niso namenjeni takojšnjemu uživanju (razgrajujeta kazein in druge mlečne beljakovine, kar ima kvarni učinek). seveda oboje velja za sveže sadje ker termična obdelava te encime uniči, zato bo npr ananas iz pločevinke čist neproblematičen. Sem prelila po kiviju in je bilo prav lepo. Tudi stalo je skupaj, tako da ni bilo panike, res ne. Pa spodaj brez smetane, samo okrog, po obodu pa kupčki smetane. Še danes je en košček v hladilniku in še vedno skup stoji. Mišni, ne večim, samo prijaznim osebam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|