A se katera upa (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Anonimen -> A se katera upa (28.12.2008 16:32:45)

povedati, kaj v gostilnah delajo s hrano?

Tista, ki je morda delala v gostilni ali pa v mcdonalcu? Večkrat, ko grem tja jest pa vidim tiste mulčke, ki tam delajo pa se vprašam, ali so se umili roke, so morda kaj dali v hamburger, jim je mogoče na tla padel?

Ali ima katera izkušnje s tem pa da mi pove, ali gre hrana iz kuhinje čista na mizo ali so tudi izjeme in ni vedno vse tako kot mora biti?




naja17 -> RE: A se katera upa (28.12.2008 16:38:22)

Jaz zmeraj pravim, da ko greš ven jest, ne razmišljaj kaj se dogaja v kuhinji...

Moj primer: kot študentka sem delala v restavraciji, kjer so se ustavljali tranzitni gostje. Drugi kelnrci je na tla padel pomfrit in ga je nesla nazaj v kuhinjo. Kuharca je ta umazane ven zbrala, ostalo še enkrat vrgla v olje in jo šlo k naslednjim gostom. Sicer sem se kregala, ampak dosegla nič....

Žal se v kuhinjah marsikaj dogaja...




Moyca_ -> RE: A se katera upa (28.12.2008 16:41:01)

v Mc-u imajo full strogo




bumerang -> RE: A se katera upa (28.12.2008 16:49:33)

Ti jih lahko povem iz MCDonaldsa.
Hrani, ki bi po preteku časovnega roka, v katerem lahko počaka na kupca, morala v smeti, spremenijo nalepko in dajo timer od začetka. Po navodilih managerja. To se seveda dogaja pri taki hrani, ki ne gre ravno takoj, npr. pri pitah, ribjih zadevah ipd. Tako da jaz povsod po svetu naročam, da mi naredijo karkoli "brez" tako da mi stvar naredijo pred nosom.
Zaradi tega seveda ne boš umrla, je pa hrana postana.
Vsa pijača pride v prahu, ki ga potem zmešaš z vodo, tudi shake-i in juce-i. Oboje smrdi kot kuga.
Glede higiene hrane, ki pride v trgovino, si lahko brez skrbi, ker je vsa fajn zapakirana je pa vse skupaj taka plastika da ni res. Npr. solata pride v vrečkah, verjetno v kontrolirani atmosferi, in potem taka ostane tudi do dva tedna, dokler pač vrečke ne odpreš. Za meso ne vem, ga nisem nikoli odpirala.
Krompir pride zamrznjen, večkrat se vmes odtali pa potem spet zamrzne. Ni pa narejen iz rezanega krompirja ampak je mešanica mletega krompirja in nevemšečesazraven, vse skupaj je sprešano v maso, ta masa pa potem oblikovana v paličice. Gre pa ves takoj, krompir nikoli ne stoji. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Aja, olja za cvrenje po predpisanem času seveda ne menjujejo, ga še kar obdržijo, takorekoč do skrajne meje za menjavo.
Cela restavracija se zvečer fajn počisti in to s takimi čistili, ki so tako močna, da imaš po čiščenju, če si brez rokavic, roke totalno gladke, še črte na dlaneh ti zabriše. Glede čistoče ni panike, ni pa ravno fajn, če ti kdo na plošči, ki je ni prej splaknil vodo, en hamburger peče.
V hamburger ne dajejo ničesar, če pa na tla pade pa zagotovo ne bo šel v smeti ampak nazaj na ploščo.
Kakšnih umivalnikov pred nosom nimaš je pa res, da tiste, ki delajo za blagajno, ne pošiljajo v kuhinjo, ker se usposabljaš za določeno delovno mesto.





bumerang -> RE: A se katera upa (28.12.2008 16:51:59)

Glede kuhinj restavracij nimam osebnih izkušenj, je pa splošno znano, da razni ostanki s krožnikov grejo v jedi tipa rižota z morskimi sadeži, pašta z morskimi sadeži, brodeti ali ribje juhe, jedi z mletim mesom tipa lasagne, canelloni ipd.




Anonimen -> RE: A se katera upa (28.12.2008 17:12:47)

O hvala za odgovore, saj nisem nek picajzl, tudi sama pojem kakšno stvar ki jo imam doma in je preko roka, ampak res sem v MC-u gledala najprej fanta, ki je čistil tla, potem je pobiral pladnje, potem je šel za blagajno pa denar dajal pa potem je šel po hamburgerje in jih nesel gostom.....

Pa sem se vprašala bogve kaj mi vse pojemo na tak način.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ajataja -> RE: A se katera upa (28.12.2008 17:15:26)

Bolje da ne naštevam kaj vse se dogaja ker ne boš šla več kdaj ven jest.Jaz grem zelo redko kam na kosilo ker sem preveč videla in tako je vsepovsod.Recimo -špagete mečejo na stenske ploščice da vidijo če so kuhani-ne smejo se prilepit,potem meso ki že rahlo smrdi perejo deset minut pod tekočo vodo da izgubi vonj,da ne govorim o solati ki itak kar pride nazaj samo malo dodajo pa gre spet nazaj kar v isti skodeli isto pomfri samo malo ga vržejo nazaj v fritezo pa je kot sveže pečen -jaz še malicala nisem nikoli v službi.Delala sem v treh različnih restavracijah in vsepovsod je isto-zdaj pa hvala bogu nisem več v tem.Ja,glede umivanja rok pa itak noben ne ve  kaj je to.




nanč -> RE: A se katera upa (28.12.2008 17:29:19)

Bolje da ne naštevam kaj vse se dogaja ker ne boš šla več kdaj ven jest.Jaz grem zelo redko kam na kosilo ker sem preveč videla in tako je vsepovsod.Recimo -špagete mečejo na stenske ploščice da vidijo če so kuhani-ne smejo se prilepit,potem meso ki že rahlo smrdi perejo deset minut pod tekočo vodo da izgubi vonj,da ne govorim o solati ki itak kar pride nazaj samo malo dodajo pa gre spet nazaj kar v isti skodeli isto pomfri samo malo ga vržejo nazaj v fritezo pa je kot sveže pečen -jaz še malicala nisem nikoli v službi.Delala sem v treh različnih restavracijah in vsepovsod je isto-zdaj pa hvala bogu nisem več v tem.Ja,glede umivanja rok pa itak noben ne ve kaj je to.

pa daj no??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (28.12.2008 17:35:22)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Kerensa* -> RE: A se katera upa (28.12.2008 18:19:34)

IZVIRNO SPOROČILO: ajataja
špagete mečejo na stenske ploščice da vidijo če so kuhani-ne smejo se prilepit

Morajo se prilepiti - takrat so šele kuhani. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Tako jaz preverim. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




TONČI. -> RE: A se katera upa (28.12.2008 19:25:58)

Sem bolj malo kle gor, ampak tole mi je pa piskr dvignl.

A ste ve prtegnene? Ma delam v kuhinji, pa mi na kraj pameti ne pride, da bi kaj iz tal pobrala in dala naprej. aaaaaaaaaaa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] ne morem verjet, da se zarad kerih izmečkov vsi štejemo enako. Sej bi zaklela, pa vem, da bi me brisal.
Od kar je ta HAACP, je vse strožje. In če si kdo upa tvegat službo zarad tega k kej po tleh pobere. Jaz si ne. Ker si ne predstavljam kako bi bilo, če bi kdo zarad mene zbolel ali da bi bilo celo kaj huje.


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]





amaya -> RE: A se katera upa (28.12.2008 19:32:40)

uh...me je kar minlo.

Ima pa prav Tonči. Ne moremo vse v isti koš metat. Jaz sem tudi delala v pizzeriji in bila priča, ko je šefu pizza s krožnika v kuhinji zdrsnila. Malo postrani me je pogledal, jo pobral in jo na krožnik nazaj dal, potem pa serviral gostu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Jaz sem pa tako slabo ostala, da sem samo z odprtimi usti zevala.




bumerang -> RE: A se katera upa (28.12.2008 20:53:10)

TONČI. ti sicer lahko preklinjaš in piskre dviguješ pa pokrove ti tudi lahko odnaša ampak to, kar sem napisala o MCD, sem videla na lastne oči. Kot študentka sem eno poletje delala v MCD pred tem pa se tri tedne usposabljala v ljubljanskih tako da je tole čisto s prve roke.
Ostalo glede restavracij pa so pripovedovale znanke, poklicne kuharice.
Ti določenih stvari ne delaš zaradi sanitarne, drugi pa morajo delati zaradi lastnikov, ki tako od njih zahtevalo.
Zanimiva je bila tudi zgodba, ko je pripovedovala, kako je muslimanom servirala svinjino namesto teletine in kako so se le ti oblizovali, da tako dobre teletine še v življenju niso jedli. Seveda slednje tudi na ukaz lastnika.




Anonimen -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:08:46)

povedati, kaj v gostilnah delajo s hrano?


Vse kar sem videla na lastne oci, je bilo jutranje lupljenje krompirja..




petarda -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:12:59)

Jaz sem delala v dveh gostilnah kjer smo stregli pretežno malice in ni bilo nobene take packarije kot so zgoraj omenjene. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Vsa hrana, ki je ostala na krožnikih, solata...se je dajala v posebno vedro, ki ga je konec dneva prišel iskat bližnji kmet...tu smo dali tudi, če je kaj padlo, ali ni ispadlo dobro... Edino kruh smo dolagali v košarice, to pa ja....

Je pa verjetno razlika ali je to gostilna z rednimi gosti ali s tranzitnimi...se mi zdi, da je pri slednjih več takih packarij [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




lotoska -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:17:17)

Verjamem, da v McD. ne menjajo olja tako pogostokot bi morali. Z njihovim pomfrijem sem si že želodec pokvarila. O ostalem pa raje ne razmišljam... še dobro, da doma radi kuhamo.
Pogumna tema, ni kaj.




Anonimen -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:21:31)

Jaz na tvojem mestu neb glih premišljala dost o tem.
Boš preveč lačna če se boš s tem obremenjevala[sm=smiley36.gif]




ajataja -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:23:54)

Normalno,da kuharce niso nič krive one pač morajo izpolnjevat šefove ukaze,drugače pa tako kot vsepovsod -adijo.Kuharce so čist ok šefi so pa packi.




Anonimen -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:26:09)

Lahko pa neki napišem o pakiranih sendvičih, k sm jih mela čast delat v času študija.
Hm....kruh zjutraj čaka zunaj v gajbah. Zunaj so itak ptiči mačke ipd.[sm=jezicek.gif]
Enkrat mi je cel lonc šunke v predsobi ruknu na tla, ki so bla btw blatna. Sm jo mogla pobrat, sprat in hola....v sendviče.
Zelenjava se ne pere sploh. Zmeče se v ledeno vodo in pol direkt na razrez.
Sendviči k se niso prodal, se je pač nalepke menjalo, z drugim datumom...
itd.

Pa v gostilni sm tud delala, od tam pa raj ne pišem[sm=jezicek.gif]

Aja....pa še vedno jem v gostilnah. Pač....




Ajvy -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:31:29)

IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

Ti jih lahko povem iz MCDonaldsa.
Hrani, ki bi po preteku časovnega roka, v katerem lahko počaka na kupca, morala v smeti, spremenijo nalepko in dajo timer od začetka. Po navodilih managerja. To se seveda dogaja pri taki hrani, ki ne gre ravno takoj, npr. pri pitah, ribjih zadevah ipd. Tako da jaz povsod po svetu naročam, da mi naredijo karkoli "brez" tako da mi stvar naredijo pred nosom.
Zaradi tega seveda ne boš umrla, je pa hrana postana.
Vsa pijača pride v prahu, ki ga potem zmešaš z vodo, tudi shake-i in juce-i. Oboje smrdi kot kuga.
Glede higiene hrane, ki pride v trgovino, si lahko brez skrbi, ker je vsa fajn zapakirana je pa vse skupaj taka plastika da ni res. Npr. solata pride v vrečkah, verjetno v kontrolirani atmosferi, in potem taka ostane tudi do dva tedna, dokler pač vrečke ne odpreš. Za meso ne vem, ga nisem nikoli odpirala.
Krompir pride zamrznjen, večkrat se vmes odtali pa potem spet zamrzne. Ni pa narejen iz rezanega krompirja ampak je mešanica mletega krompirja in nevemšečesazraven, vse skupaj je sprešano v maso, ta masa pa potem oblikovana v paličice. Gre pa ves takoj, krompir nikoli ne stoji. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Aja, olja za cvrenje po predpisanem času seveda ne menjujejo, ga še kar obdržijo, takorekoč do skrajne meje za menjavo.
Cela restavracija se zvečer fajn počisti in to s takimi čistili, ki so tako močna, da imaš po čiščenju, če si brez rokavic, roke totalno gladke, še črte na dlaneh ti zabriše. Glede čistoče ni panike, ni pa ravno fajn, če ti kdo na plošči, ki je ni prej splaknil vodo, en hamburger peče.
V hamburger ne dajejo ničesar, če pa na tla pade pa zagotovo ne bo šel v smeti ampak nazaj na ploščo.
Kakšnih umivalnikov pred nosom nimaš je pa res, da tiste, ki delajo za blagajno, ne pošiljajo v kuhinjo, ker se usposabljaš za določeno delovno mesto.




ne vem koliko časa nazaj si tam delala in v katerem in me tudi ne zanima....je pa zanimivo, da take bedarije še nisem prebrala.....možno je seveda vse...sej pravim..ne vem kje si ti delala......ampak tale tvoj post je daleč od resničnosti...daleč daleč.....
V McD- ju ( bom za našega govorila) je tak standard, da bi lahko s tal jedel.....kar pade na tla tam ostane.....živila so neoporečna....olje pa je menjano po protokolu, saj ga po določenih dneh neka firma pride iskat in se ve če ni bilo menjano...kontrolira se vsak dan...
Čistila....so vedno bolj prijazna človeku in njegovim rokam....tista ta najhujš so itak že zdavnaj prepovedana.....

tak da .....res ...HB ne veste kolk je enga dela , da dobiste na pladenj neoporečni hamburger oz. karkoli drugega.......

res pa je ...da za vsakega človeka in njegova dejanja ne moreš odgovarjati..čeprav bi hotel.......





Daschi -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:38:55)

Sendviči, ki so se zjutraj pripravili in so bili na pultu lepo zaviti, so bili vedno pripravljeni iz salam, katerim rok uporabe je že potekel.
Enkrat sem morala do konca narezati en kuhan pršut, ki mu je že davno potekel vonj. Še, ko ga je gospa nesla do blagajne, smo na delikatesi vonjali smrad tega pršuta.
Enkrat so bile eni piščanci v akciji in je rok potekel. Vzeli smo jih ven iz vrečke in namakali tako dolgo, da so nehali smrdeti, pa nazaj v vrečko in v prodajo.

A se kdaj vprašate, zakaj okrog grozdja nikoli ne leta nobena mušica???? No, v trgovini, kjer sem jaz delala, se je vsako jutro vse sadje fino prešpricalo s Pipsom, da so vse mušice pocrkale.

Tega je sicer 7 let nazaj, ampak, od takrat vedno z veseljem kupim sadje, okrog katerega letajo mušice.




lotoska -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:43:26)

Hvala Brisačkarici in Daschi za tako nazoren opis postopka  pripravljene hrane. V hladilniku imam pol kile zapakirane kupljene francoske.  Kaj so delali z zelenjavo sploh nočem več vedet. Že zdaj preveč vem.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




Šaki -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:47:25)

ja saj kakšne stvari so res grozne.samo a ko pa tolk in tolk raznih strupov in kemiukalij požremo skozi vska dan se pa nihče ne vpraša???
bi rekla da je tol bolj škodljivo.




bumerang -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:49:39)

Ajvy, tega je že ulala let nazaj, zna bit, da je danes drugače, takrat je bilo pač tako. Čeprav ne verjamem, da se je gonja po dobičku v tem času zmanjšala. Je bilo pa vse ukazano s strani managerja tako da je tudi odvisno, kdo objekt vodi.
V Ljubljani sem bila na najmanj treh različnih lokacijah, kje točno, se ne spomnim, ker so nas z avtobusi zgodaj zjutraj sfurali gor, zvečer pa nazaj.
Zdaj pa, če kdo verjame, naj verjame, če pa ne pa naj ne. Meni je ravno. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: A se katera upa (28.12.2008 21:51:28)

Ma sploh brezveze razmišljat o tem. Sej pravim.....boste lačne če se boste preveč s tem obremenjevale[sm=smiley36.gif]
Kaj se šele s cunjami v trgovinah in še prej dela, pa se folk še vedno brez da bi jih oprav oblač. Bljak....




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>