kitka1 -> RE: Kdaj ste zanosile po HSG? (29.12.2008 10:41:58)
|
Martinki, kar počasi. Če boš preveč nestrpna, boš še bolj razočarana vsak mesec sproti. Tudi pri meni je bil HSG b.p., partner super, kar pa pomeni, da je verjetno bila težava kje drugje. Postopek v Lj. je običajno tak, da po HSG, hormonskih testih (to že imaš?) in spermiogramu poskusijo s klomifenom, vendar ne več kot 6 mesecev (ni smiselno, niti ni priporočljivo - ima lahko posledice na jajčnikih). Pravilo je, da se vsaj prvi ciklus s klomifenom spremlja z ultrazvokom in tako ugotovi, kakšen je odziv (koliko foliklov je dozorelo, če sploh). Če odziv s klomifenom ni dober, se poskusi še s hormonsko terapijo (injekcije gonala ali menopura), kjer običajno dozori več foliklov. Sledi diagnostična histero in laparoskopija, kjer lahko ugotovijo in odpravijo morebitne ovire, kot so pregrada v maternici (ki se pa običajno vidi že pri ultrazvoku in te na histeroskopijo napotijo že prej) ali endometrioza. Takrat lahko tudi poskrbijo za policistične jajčnike... Ponavadi sledi še kakšen ciklus s stimulacijo in če ne uspe, se začnejo postopki umetne oploditve - najprej IUI (intrauterina inseminacija, običajno 4 postopki) in potem IVF (in vitro fertilization, na koncesijo 6 postopkov). Govorim seveda za primer, kjer imata oba partnerja svoje spolne celice in načeloma ne najdejo vzroka, zakaj ne uspe. No, pri meni je uspelo v 2. postopku IUI (sem v 8. tednu) in upam, da bo vse ok. Punce, ne obupat, pa kar malo pritisnite na ginekologe. Včasih te ne pošljejo kar takoj na kakšen pomemben pregled, če jih spomnite na to možnost, se pa kar strinjajo... Torej korajžno.
|
|
|
|