manjša plača (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

kursa -> manjša plača (24.12.2008 10:45:17)

Pozdravljene,
V službi sem dobila lepo božičnico, od plače so mi odbili 10 %,tako, da mi tudi akontacijo dohodnine niso plačali, ker je tako majhen znesek. Zraven plačilne sem dobila samo dopis, da kao zaradi pomanjkanja denarja, je takšen sklep uprave. Ali se to lahko naredi brez kakršnega koli sklepa oz. anksa k pogodbi in ne glede na to, da je bila že sedaj plača minimalna.

zmajaz -> RE: manjša plača (24.12.2008 10:48:31)

Sicer se ne spoznam preveč na te zadeve, ampak mislim pa, da plača ne sme biti nižja od minimalne - zato pa je ta zakonsko določena. Če delodajalcem tega ne bi bilo treba upoštevati, potem sploh ne bi imelo smisla, da država predpiše minimalno plačo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: manjša plača (24.12.2008 10:48:50)

Pod minimalno ti pomoje ne morjo it.
Sindikata nimate?
Prasci[sm=hudicek1.gif]

MAŠKA -> RE: manjša plača (24.12.2008 11:31:26)

Ne vem, mislim pa da je to dobro vprašanje za delovnega inšpektorja!

Za svoje pravice se je že treba borit, pa naj poskusijo gospodje živet z minimalno plačo ali še manj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image].

Mislim pa, da če je plača manjša od minimalne, mora delodajalec kriti vsaj prispevke do mninimalne plače.

zmajaz -> RE: manjša plača (24.12.2008 11:45:10)

V Zakonu o določitvi minimalne plače piše: "Minimalna plača je določena v mesečnem znesku in se lahko izplačuje v nižjem, sorazmernem znesku le pri zaposlitvi za krajši delovni čas od polnega."

zmajaz -> RE: manjša plača (24.12.2008 11:58:32)

IZVIRNO SPOROČILO: MAŠKA
Mislim pa, da če je plača manjša od minimalne, mora delodajalec kriti vsaj prispevke do mninimalne plače.

To drži - vendar pa sme plača biti nižja od minimalne samo v primeru zaposlitve za krajši delovni čas ali bolniške. Če je delavec, ki ima sicer minimalno plačo, v bolniški, dobi izplačane 80 % te minimalne plače neto, prispevki pa morajo biti vseeno plačani v isti višini, kot če bi dobil celo minimalno plačo. Če pa delavec normalno dela polni delovni čas, pa plača nikakor ne sme biti nižja od minimalne.

Tule sem našla eno razlago (pri 5. vprašanju): http://209.85.129.132/search?q=cache:IRSpH71-tRcJ:www.obracunplac.si/vprasanja_in_odgovori.php+%22ni%C5%BEja+pla%C4%8Da+od+minimalne&hl=sl&ct=clnk&cd=1&gl=si

Anonimen -> RE: manjša plača (24.12.2008 21:04:48)

Zraven plačilne sem dobila samo dopis, da kao zaradi pomanjkanja denarja, je takšen sklep uprave. Ali se to lahko naredi brez kakršnega koli sklepa oz. anksa k pogodbi in ne glede na to, da je bila že sedaj plača minimalna.

Potrebna je tako sprememba kolektivne pogodbe kot aneks k tvoji pogodbi o zaposlitvi.

Kerensa* -> RE: manjša plača (25.12.2008 3:09:31)

A ni tako, da smejo v primeru nelikvidnosti podjetja plačo zmanjšati do višine zajamčene plače?

Stran: [1]