nežoli -> RE: ponovno na test v porodnišnico (23.12.2008 19:20:30)
|
Tudi mene (oz. punčko) so ponovno klicali na odvzem " krvi iz petke". Gre za presejalni test dveh dednih- genetskih bolezni (bolezni ščitnice in fenilketunorija), ki se lahko preprečijo, če se pravočasno odkrijejo. Zdravijo oz. preprečijo se: prva z ustreznimi hormonskimi zdravili, ki nadomestijo nepopolno delovanje ščitnice in druga z ustrezno dieto (mislim, da brez beljakovin- že pozabila). Teh bolezni je res zelo malo, mislim, da samo kakšno na leto odkrijejo med vsemi novorojenčki, velikokrat pa je test treba ponoviti, ker so vrednosti (ki nakažejo bolezni) nekoliko povišane, zato se ponovi in vdrugo ugotavlja. Tudi moji je bila povišana vrednost za bolezen ščitnice, ki pa se je potem pokazala za neresnično. Zato kar mirno in pogumno. Če morajo kaj odkriti je vsekakor boljše, da čim prej odkrijejo kot ne, sem se tudi jaz potolažila. Verjetnost, da pa bolezen ima pa je res minimalna. Pediatrinja, iz naše porodnišnice je rekla, da obe bolezni pozna samo iz literature, da je tega res malo, da pa lahko vsako odkrijejo s tem presejalnim testom, ki skoraj nič ne stane in tako preprečijo razvoj bolezni. Stane pa državo praktično nič. Tako laično povedano. Več še na netu poglej. Srečno.
|
|
|
|