prezivnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

puncka88 -> prezivnina (20.12.2008 12:14:49)

Lep pozdrav vsem.

Kot ze v naslovu teme vidite imam vprasanje glede prezivnine. In sicer - stara sem 20 let. Moja mama je odsla v Nemcijo z drugim moskim in me pustila pri ocimu. Imam 2 polbrata. Prvi je soloobvezen, drugi pa ne hodi v solo. Svojega bioloskega oceta ne poznam ampak mi nakazuje prezivnino. No zanima me. Moja mama ko je odsla v Nemcijo ni zelela z mano narediti pogodbe glede prezivnine, saj takrat nisem hodila v solo. Zdaj ko hodim v solo ( 3 leta ) pa tudi ne zeli narediti z mano pogodbe ker bi jo lahko tozila ce mi ne daje prezivnine. Prezivnine mi ne dava redno. Takrat ko me rabi mi da prezivnino v drugem primeru pa ne. Sedaj smo v sporu in to izkorisca. Pravi da denarja nima, a daje ga bratu ki ne hodi v solo. Zanima me kako naj resim ta problem, da mi ne bo treba prosit za prezivnino vsaki mesec. Kako naj jo prisilim da mi bo dajala prezivnino kljub temu da smo sprti. Navsezadnje je ona mene zapustila ne jaz nje.

Za odgovore se vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.

vodica -> RE: prezivnina (20.12.2008 13:29:16)

Pojdi na csd vse povej in ti bodo povedali kako,ker tam pol izjavo podpišeš pa oni uredijo.

Anonimen -> RE: prezivnina (20.12.2008 17:42:57)

obstaja preživninski sklad, ki ti plačuje preživnino in jo potem oni izterjajo od tistega, ki bi moral plačevat

Gina -> RE: prezivnina (20.12.2008 17:46:07)

Nujno pojdi na csd v vašem kraju in naj ti pomagajo dobiti preživnino preko preživninskega sklada ali pa direktno od matere - v primeru da je mati redno zaposlena, ji vsaj pri nas v slo. to trgajo od plače,če sodišče to določi,  tudi če sama noče, sicer pa dobivaš od sklada.

Ana08 -> RE: prezivnina (22.12.2008 19:41:03)

Tožbo za določitev preživnine moraš vložiti na sodišču. Preživninski sklad pa je samo za mladoletne otroke. Poskusi se pogovoriti z mamo. V kolikor bi dosegli sporazum glede preživnine, pa ga lahko podpišeta tudi pri notarju. Če mama noče nič slišati o formalnem urejanju preživnine, ti ostane samo tožba na sodišču. Vloži jo čimprej, saj se šteje dolžnost plačevanja od dneva vložitve tožbe. Sestavi ti jo odvetnik, lahko pa zaprosiš tudi za brezplačno pravno pomoč na sodišču (samo dolgo časa traja, da prideš na vrsto). Več informacij, kako to izvesti, dobiš na vsakem Centru za socialno delo.

Stran: [1]