simonae
|
Picabo jaz imam zdravnico, ki je privat - s koncesijo in mi ni bilo potrebno kupiti MK. Pregled pri njej traja približno 20-30 minut. Sicer ne govori veliko, a vedno me najprej vpraša, kako sem, nato sledi ultrazvok (ne vem, če ga dela vedno vsem nosečnicam, a meni ga, saj sem imela že prvič, čisto na začetku težave). Zato mi je to kar fino, da se prepričam, da je res vse ok. Predvsem pa sedaj, ko otročka še nič ne čutim (v drugi nosečnosti sem ga že v 16. tednu! No v prvi pa šele v 22. Je pa res, da je prvi otriok miren, drugi pa živček. Torej verjetno nosim spet bolj mirnega). Nato vpiše vse v knjižico in kartoteko. Če imam kakšno vprašanje, potem sledi še pogovor, sicer je to to. Planinc in Picabo jaz sem že dvakrat rodila in nisem imela porodnega načrta, saj se mi je zdelo, da je v teh knjigah marsikaj not, kar pri nas ne moreš zares uveljavljati in si potem le jezna - če si pa jezna, pa ne moreš lepo roditi, ker se zategnejo mišice... Zato sem šla raje obakrat v materinsko šolo (vmes je bilo kar nekaj let, pa sem šla preverit, če je kaj sprememb - ja so bile!). Večinoma sem bila s tem zadovoljna. A ni vse tako, kot tam rečejo! Te babce, ki tam predavajo, imajo sodobne informacije kar v glavnem zbrane in nasveti so večinoma ok. A kaj, ko ni nujno, da je tako tudi potem v porodnišnici. HB, da so vsaj na porodnem bloku v glavnem kar prilagodljive - če jasno poveš, kaj si želiš, se mi zdi, da te kar upoštevajo, če pa le nakažeš ali se prepustiš, pa dobiš vse "klasično". Seveda pa ne smeš priti tako, kot da jih napadaš ali jim pamet soliš. Sem pa tudi nekaj teh stvari pred prvim porodom vprašala te babice v MŠ, kaj naj med porodom rečem in dobila dobre nasvete. Govorim za MŠ v okviru LJ Porodnišnice. No, ko sem sedaj (3. n) obležala doma, sem dobila v roke to omenjeno knjigo - o porodnem načrtu in jo prebrala. Mi je bila všeč, posebej, ker sem noter našla nekaj razlag tega, kar se je dogajalo z mano med porodom - o tem od nobenega ne dobiš informacij pri nas. Tudi sicer se mi zdi uporabno, a jaz bi vam svetovala, da si zares začnete oblikovati p. načrt po obiskih MŠ - velja za tiste, ki tega še niste dale same skoz. Pa imejte pred očmi, kaj naj bi bilo pri nas možno - preden greste roditi, si poskusite to preveriti v sami porodnišnici, kjer imate namen roditi. Če pa najdete kako babico, ki si to upa in se upa zmeniti z vami, pa je itak višek! LP
|