Delo prek ŠS in dohodnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

kjava -> Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 8:57:52)

Če maš (konkretno pri tem študentskem servisu, kjer sem jaz) na napotnici več kot 86€, ti takoj trgajo 25%
A bom dobila ob dohodnini to akontacijo vrnjeno?

Felicita -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 9:04:05)

več kot 86€?! pa na kakšnem študentskem servisu si? za trganje akontacije je meja 400€/napotnico, vsaj kokr jest vem...
in ja, dobiš vrnjeno, če seveda ne presežeš cenzusa (1800€ če si vzdrževani član, če nisi je pa neki več; oz. pač lani je blo tko.)

Anonimen -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 9:05:44)

To niti približno ni možno. Na napotnico gre 400€.

copka -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 9:11:44)

A ni tako, da gre lahko na napotnico vec kot 399€, vendar ce to vsoto presezes, ti trgajo takoj 25%? Zato pa vsi dajejo na napotnico po max 399€, da se izognejo placevanju dohodnine.

Ce v celem letu ne presezes neke vsote, ti ta denar vrnejo, ce ne pa ne.

MLADAMAMICA -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 9:43:32)

86eur??? če je res tko zamenjaj servis. sicer je do 400eur nad tem ti pa vrnejo le v primeru da ne prekoračiš letne meje, ki pa je letos 2700eur

zmajaz -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:26:51)

Če so ti že trgali, boš dobila vrnjeno, če seveda ne boš presegla letne meje, ki jo zgoraj navaja mladamamaica. Vendar pa pazi - če želiš vračilo, moraš oddati dohodninsko napoved, sicer ti ne bojo vrnili nič.

kjava -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:40:07)

To vem, da ne sme prekoračiti 400 €, ampak je še ena fora s temi 86€. Ker sem imela nazadje zaslužka 300€, in njihov SMS  je bil:nakazali smo ti 232,50 €, zaslužek je že zmanjšan za akontacijo dohodnine v višini 67, 50€.

Bom zdej poklicala, da mi še enkrat razložijo.

MLADAMAMICA -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:43:46)

si mogoče starejša od 26 let? ker v nasprotnem primeru ti nebi smel tega narest. sama imam dvakrat mesecno nakazilo po cca 350eur pa ne trgajo nič

Anonimen -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:43:53)

A sploh maš status al si pavzer?
A si starej k 26let oz. več k šest let študiraš?

kjava -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:49:09)

Eko, da razložim zdej [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]:

Letos sem dopolnila 26 let in sem že sedmo leto na faksu, tko da ja-to je vzrok temu, da mi trgajo v primeru, če je na napotnici nad 88€ (ne 86).

Pa še ni vedla točno mi povedat, kok lahko letno zaslužim, da ne bom obdavčena, ker me kot olajšavo da mož, ne starši. Ve katera?

kjava -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:49:44)

Karin, mam status, ja.

zmajaz -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:54:10)

To je nek čudn študentski servis. Če imaš status in si se na študij vpisala pred 26. letom (četudi si zdaj že stara 26), ti ne bi smeli trgati dohohodnine pri napotnicah, ki ne presegajo 400 eur.

Glej tule je vse razloženo:

http://www.studentski-servis.com/Studenti/Dohodnina/Pogosta-vprasanja

Drugače pa najboljše, da se prestaviš drugam - tale e-študentski servis je kr dober, pa še vse lahko urejaš prek spleta - ne rabiš sploh nič k njim hodit.

Anonimen -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 10:57:50)

IZVIRNO SPOROČILO: kjava

Eko, da razložim zdej [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] :

Letos sem dopolnila 26 let in sem že sedmo leto na faksu, tko da ja-to je vzrok temu, da mi trgajo v primeru, če je na napotnici nad 88€ (ne 86).

Pa še ni vedla točno mi povedat, kok lahko letno zaslužim, da ne bom obdavčena, ker me kot olajšavo da mož, ne starši. Ve katera?

Vseeno je kdo te da v olajšavo. Zračunajta če se sploh splača da te da.
Jaz sm bla običajno raj en mesec doma da nism presegla, oz. sem manj presegla. Ker drgač delaš dva mesca za dohodnino.
Uveljavljal me niso pa nikol. Ker se ni splačalo.

zmajaz -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:03:05)

Ja - če te da kdo v olajšavo (pa vseeno ali so to starši ali mož), potem pa itak sploh nimaš olajšave in moraš plačat davek - morda ti pa zato trgajo, ker si rekla, da te bo mož dal v olajšavo.

MLADAMAMICA -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:03:06)

evo ti:

POSEBNA OSEBNA OLAJŠAVA
Ta olajšava v višini 2.959,60 € se lahko uveljavi, če sta izpolnjena naslednja pogoja:
  • veljaven status dijaka ali študenta,
  • olajšava velja do dopolnjenega 26. leta starosti, prizna pa se tudi študentu, ki je starejši od 26 let, če se vpiše na študij najkasneje v letu, ko je dopolnil 26 let, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

iz tega je razvidno, da ona sploh nima olajšave, ker je več kot šest let vpisana na faks in je starejša od 26 let

ZMAJAZ to ni čudno, to tko je povsod:
Meja 26 let ne pomeni, da nekdo ne sme več delati preko študentskega servisa (izjema so "izredni dijaki"), če ima status študenta. Po dopolnjenem 26. letu  samo izgubi posebno osebno olajšavo, če je minilo več kot 6 let od vpisa na dodiplomski oziroma več kot 4 leta na podiplomski stopnji. V tem primeru se tudi odvaja 22,5 %  akontacija dohodnine za vsako nakazilo, ki je višje od 88,88 EUR.

pa pazi, k tut zavarovana več nisi:
Kako se zdravstveno zavarujem, ko nimam več statusa študenta/dijaka ali ko dopolnim 26. let?
Obvezno zdravstveno zavarovanje je zavarovanje, ki ga morajo imeti urejenega vsi, ki imajo stalno bivališče v Sloveniji in pomeni osnovo zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje krije del stroškov zdravljenja, preostali del stroškov pa si plačujemo sami. S sklenitvijo dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga sklenemo pri izbrani zavarovalnici, si zagotovimo kritje celotnih stroškov zdravljenja. Naj poenostavimo: če imaš urejeni obe vrsti zdravstvenega zavarovanja in če greš k zdravniku, ti večino storitev ni potrebno dodatno plačati.
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 12. členu določa, da je zavarovanec zdravstveno zavarovan kot družinski član do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Študenti si tako morajo obvezno zdravstveno zavarovanje urediti sami. Študent ima dve možnosti obveznega zdravstvenega zavarovanja:
- lahko se zavaruje kot občan (študent se mora o tej možnosti pozanimati na matični občini, ker ima vsaka občina drugačne kriterije za kritje obveznega zdravstvenega zavarovanja) ali

- si zavarovanje krije sam (to uredi na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje; obvezno zdravstveno zavarovanje stane 14,17 €)

kjava -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:06:09)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

To je nek čudn študentski servis. Če imaš status in si se na študij vpisala pred 26. letom (četudi si zdaj že stara 26), ti ne bi smeli trgati dohohodnine pri napotnicah, ki ne presegajo 400 eur.

Glej tule je vse razloženo:

http://www.studentski-servis.com/Studenti/Dohodnina/Pogosta-vprasanja

Drugače pa najboljše, da se prestaviš drugam - tale e-študentski servis je kr dober, pa še vse lahko urejaš prek spleta - ne rabiš sploh nič k njim hodit.

Za vsak dohodek, ki je višji od 400 €, študentski servis davčni upravi odvede akontacijo dohodnine po 25% stopnji. Akontacija dohodnine se ne izračuna in ne plača, če posamezen dohodek ne presega 400 €. 25 % akontacija dohodnine (ne glede na višino nakazila na napotnico) se Davčni upravi RS odvaja tudi v primeru, ko je član študentskega servisa nerezident, starejši od 26 let (če je od vpisa študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji). Ker se akontacija dohodnine računa od davčne osnove, ki znaša 90 %, v praksi to pomeni, da bo študentovo nakazilo zmanjšano za 22,5 %.

Zmajaz, tole sem prekopirala od tam, kar si mi dala in poudarila, kar je v mojem primeru vzrok, da mi v vsakem primeru trgajo. Sicer ne 25%, ampak 22,5%.
Pa hvala za ta link , kle je vsaj jasno za kaj se gre[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Brisačkarca, tenks, se bom enkrat poglobila v to, pa bom zračunala.

Tud drugim hvala za odgovore. Bistvo sem izvedela[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

zmajaz -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:06:49)

IZVIRNO SPOROČILO: MLADAMAMICA

evo ti:
iz tega je razvidno, da ona sploh nima olajšave, ker je več kot šest let vpisana na faks in je starejša od 26 let

ZMAJAZ to ni čudno, to tko je povsod:

Ja - imaš prav - sem preveč površno prebrala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kjava -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:08:49)

Aha, je že MLADAMAMICA razložila.  Hvala za opozorilo, zdr. zavarovanje sem si pravi čas uredila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (17.12.2008 11:10:35)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

MLADAMAMICA -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:20:05)

3.288eur? na njihovi spletni strani piše 2.959,60eur. kje si to prebrala? to je pa super. hvala

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (17.12.2008 11:33:12)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

MLADAMAMICA -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 11:40:35)

sej sem že daleč od dovoljenega zaslužka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vseeno hvala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

Anja24 -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 12:43:30)

25% ti trgajo če pavziraš ali po 26. letu. Nekaj dobiš nazaj, ampak zelo malo, še zdaleč ne tolk kolkr so ti vzel.

Glede dohodnine si pa na netu izračunaš kaj se ti bolj splača - da sama oddaš dohodnino ali da te kdo vpiše kot vzdrževanega člana.

Arwenko -> RE: Delo prek ŠS in dohodnina (17.12.2008 12:49:34)

Nisem brala vsega, ampak dejstvo je z dnem ko dopolniš 26. let ti avtomatsko trgajo 25% za dohodnino, razen če je znesek manjši od 88 eur. Tako da ja, trgali so ti za dohodnino in dobila boš vrnjeno če ne presegaš letnega cenzusa.

Preverjeno pa 1000%, ker jaz urejam napotnice za naše študente in imam dva taka, ki  jim nakazujem po 80 eur. :P

Stran: [1]