|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kako iz svojih otrok NE narditi maminega sinčka
11.12.2008 11:43:54   
muška
Ko berem vse te debate o partnerjih/maminih sinčkih, se mi poraja vprašanje, kako vzgajati fanta, da ne bo mamin sinček? Kdaj pričeti, že sedaj?  Na kaj je potrebno paziti?

Torej, kako fantke vzgojit, da ne bodo mamini sinčki?

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kako iz svojih otrok NE narditi maminega ...
11.12.2008 11:49:17   
Anja24
Dobro vprašanjeuser posted image  Sicer tovrstnih izkušenj nimam, ampak po moje se mora mama brigat in pomagat pri tistih stvareh, ki so za njenega otroka res pomembne...ne pa se vtikat in delit nasvete tam, kjer se je ne tiče...

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.12.2008 11:53:34   
jasna
Si predstavljam da tako, da jih že od začetka navajamo na samostojnost in odgovornost.

Ne početi stvari, ki jih zmorejo, namesto njih. Pa dovoliti jim, da mislijo s svojo glavo. Tu mame rade "vedno vse najboljše vemo" kaj je dobro za naše mladiče, tudi če so še majhni.

Pa to itak velja neglede na spol otrokauser posted image

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 3
11.12.2008 12:06:51   
mojamura
sama pa dostikrat razmišljam o tem, pa imam kar dva dobra razloga (moja dva sina user posted image )

prvi je star 11 let, vzgajala sem ga pa po svojih najboljših močeh. je samostojen - od tretjega razreda dalje hodi sam na avtobus za v šolo (to ni šolski avtobus). tudi njegove umazane cote ne pridem v sobo iskat, že nekaj let mu ne pospravljam sobe, le posteljnino mu jaz preoblečem pa 2 krat na leto naredim čistko v njegovi omari (premajhne cote ven, zmske/poletne not). že od nekdaj ga navajam tudi na ''ženska opravila'', ve skuhati tudi skromno kosilo, zna nabrati solato, jo očistiti, oprati...to ga navajam že od malih nog. če ima v šoli probleme s sošolci ali z učitelji - pa če je on zamočil - ga ne zagovarjam, ampak v takem primeru jih posluša najbolj od mene.
tudi mlajšega sina vzgajam podobno, star je 3 leta pa mi že pomaga pri pospravljanju posode iz pomivalca. ve, da je treba dati papirčke v koš, sam si vzame kahlico ko ga lulat tišči pa tudi sam vlije to v školjko (ja seveda včasih mimo - a jaz pač pustim to, da se navadi)

mislim, da naše sinke, pa čeprav jih imamo najraje na svetu ne smemo pretirano priklepati nase, ne smemo biti preveč zaščitniške - ker potem odrastejo v neke nesamostojne osebe. In ja, včasih morajo narediti tudi nekaj narobe (čeprav me vemo, da bo tako - in to moramo tudi pustiti), da se potem iz tega lahko nekaj tudi naučijo.
ker v življenju dostikrat pademo, a pomembno je samo to, če takrat vemo zopet vstati in iti naprej!

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 4
11.12.2008 12:12:30   
Lenny
Podpišem to, kar je napisala mojamura. Imam tudi dva fanta doma.
Dodala bi samo še to, da po moje zelo pomaga, če očka ni mamin sine in otroka vidita dober primerek samostojnega moškega, ki je pravočasno prerezal popkovino. Seveda upam, da bova uspela vzgojiti samostojna in neodvisna fanta, ki bosta čutila odgovornost za svoja dejanja.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 5
11.12.2008 12:24:56   
bati

ja jaz mislim da se tud pol kej pozna ko so npr že bl odrasli....pa tud mame so takrat starejše...npr:20let star fant mama pa 45let....in kaj ponavadi mame delajo...........mu perejo,likajo,kuhajo, za njim štunfe pospravljajo....skratka večina mam dela vse.....in fantje se na to navadijo...zakaj pa ne sej to je luštn.....takrat se že bl postavijo zase pa rečejo "  men se pa to ne da....dej pust me pr mer.....itd"  in to ponavadi traja do 30 njihovga leta če so še doma ....

če bi pa 20letnik že takrat si znal sam zlikat, svoje perilo zložit pospravit, svojo sobo pospravit in si kej tud sam skuhat če mami nima časa ali ne more...itd.....mogoče bi bil pri 30 letih drugačen.....

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 6
11.12.2008 12:28:23   
nosek5
Se podpišem...user posted image

(odgovor članu bati)
Neposredna povezava do sporočila: 7
11.12.2008 13:00:07   
muška
Mene najbolj skrbi za mlajšega. OK, vse zgraj prebrano velja tudi pri nas. Star je 3,5 let, gre sam lulat na stranišče, potegne vodo, zapre školjko, pripravi mizo za obede sam, mi pomaga obešat in zlagat prilo,.... skratka kaj se teh del tiče spravi se čisto vsaki stvari!user posted image

Ampak, mali je tako cartljiv, da me je včasih groza. Ne smem se vsest, pa že "visi" na meni, me lupčka, boža, popravlja lase,... mi šepeta kako me ima rad user posted image user posted image user posted image  , skratka .... ker od starejšega tega nisem vajena,... saj ne bo iz teh navad postal mamin sinek ne? user posted image user posted image

(odgovor članu nosek5)
Neposredna povezava do sporočila: 8
11.12.2008 13:10:24   
bati

pri 3.5 letih se mi zdi normalno da se čim več objemate, lubčkate, igrate  skratka vse......sej to so nežna leta.....mislim da o tem sedaj razmišljaš pri njegovih 3.5 letih a bo mamin sinek al ne se mi zdi mal prezgodi.....to so otroci k ljubezen user posted image vsrkavajo vase k gobice....

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 9
11.12.2008 13:14:47   
jasna
IZVIRNO SPOROČILO: muška
Ampak, mali je tako cartljiv, da me je včasih groza.  saj ne bo iz teh navad postal mamin sinek ne?

Seveda ne user posted image . Pa tudi npr. skupno spanje jih ne bo naredilo nesamostojne odrasle.

Prevzemanje odločitev namesto njih pa sigurnouser posted image  

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 10
11.12.2008 14:09:33   
rija

Mene najbolj skrbi za mlajšega. OK, vse zgraj prebrano velja tudi pri nas. Star je 3,5 let, gre sam lulat na stranišče, potegne vodo, zapre školjko, pripravi mizo za obede sam, mi pomaga obešat in zlagat prilo,.... skratka kaj se teh del tiče spravi se čisto vsaki stvari!user posted image

Ampak, mali je tako cartljiv, da me je včasih groza. Ne smem se vsest, pa že "visi" na meni, me lupčka, boža, popravlja lase,... mi šepeta kako me ima rad user posted image user posted image user posted image  , skratka .... ker od starejšega tega nisem vajena,... saj ne bo iz teh navad postal mamin sinek ne? user posted image user posted image

moj mišek je tudi takuser posted image  sicer ne tako ekstremno, je zelo suveren, ampak se zelo rad carta in mi govori, da me ima rad.....ampak to je pač posledica našega obnašanja....tudi sama mu tisočkrat povem, da ga imam rada do zvezdic in nazajuser posted image  in ga carta in poljubčkam....ampak to v bistvu vsi rabimo....

če bo mamin sinek ali ne, se bo pokazalo pozneje, tudi zaradi karakterja.....ampak mislim, da glede na svoje obnašanje, bi ne smel biti prevelik sinek....

ampak nekaj pa je, s čemer se bo morala sprijazniti tudi potencialna snaha: on bo vedno moj otrok, vendno prvi v mojem srcu, vedno mu bom pomagala toliko, koliko bom lahko in koliko bo želel...upam, da ne bom gušilauser posted image  in resnično se bo morala s tem sprijazniti.....saj, snahe pridejo pa grejo.....čist prevečkratuser posted image

...vox populi...

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 11
11.12.2008 14:12:19   
mojamura

IZVIRNO SPOROČILO: bati

če bi pa 20letnik že takrat si znal sam zlikat, svoje perilo zložit pospravit, svojo sobo pospravit in si kej tud sam skuhat če mami nima časa ali ne more...itd.....mogoče bi bil pri 30 letih drugačen.....

tu bi samo pokomentirala, da je pa to kriva tista vzgoja oz. ločevanje vzgoje za fantke in punčke. punčke se že po defaultu vzgaja v to, da bodo znale prati likati sesati pomivati pospravljati itd. če mi starši ne bi delali tukaj razlik, bi verjetno bilo tudi več 30-letnikov, ki bi bili sposobni samostojno živeti sami (brez uslug, ki jih nudi hotel mama)

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu bati)
Neposredna povezava do sporočila: 12
11.12.2008 14:16:09   
Lalica1
To je res eno tako življenjsko vprašanje, na katerega je težko dati odgovor, še težje ga pa udejaniti.
Je ena napisala, da mu ne vsega narediti: likanje, pranje,... Se strinjam, čeprav poznam nasproten dokaz. Moj mož si je sam likal, pa je kljub temu mamin sinek.
Mislim, da moramo svoje otroke naučiti tudi spoštovanja vseh, ne samo bližnjih, pa samostojnosti, ...

Če pa katera najde učinkovit recepr, se toplo priporočam. Mogoče tudi jaz dobim sina...

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 13
11.12.2008 14:39:58   
Jančika_
Po moji definiciji mamin sinček ni moški, ki si ne zna oprati in zlikati, temveč tisti, ki ne zna sprejeti samostojnih odločitev, ampak čaka mamin žegen in ga je vedno strah, da bo s samostojnostjo prizadel mamico.

Pomembno se mi, da imata starša med sabo dober, ljubeč in izpolnjujoč odnos. Tako mame ne zamika, da bi svoje čustvene frustracije zdravila na otrocih in jih priklepala nase s stalnim vzbujanjem slabe vesti.

< Sporočilo je popravil Jančika RR -- 11.12.2008 14:40:12 >

(odgovor članu Lalica1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
11.12.2008 14:42:28   
bati

glede na to da tko gledaš na potencialno snaho " pridejo pa grejo" to pomeni da si samohranilka......ker je pač tvoja tašča edina in na prvem mestu tvojemu nesojenemu ............user posted image user posted image user posted image za crknit kako ene razmišljajo.....

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 15
11.12.2008 15:05:05   
higuys
hm, otroku, pa ne samo sinu moramo pomagati razpreti peruti in ohraniti gnezdo toplo, da se bo rad vračal  k nam na obisk. Pa zavedati se, da otroci niso naša last, čeprav ljubljeni do onemoglosti so samosvoji in prišel bo dan, ko moramo odločitve prepustiti njim. Čeprav vemo, da so napačne, si morajo izkušnje nabirati na svoji koži.
Žal poznam veliko primerov, ko mamice živijo le za otroke (zaljubljene so v otroke in ne v partnerja)  in otrokom  nalagajo odgovornost za lastno srečo i. Ko tako malo dete zraste pa imamo čustvenega invalida nezmožnega lastnih odločitev.

(odgovor članu bati)
Neposredna povezava do sporočila: 16
11.12.2008 15:22:00   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: Jančika RR
Pomembno se mi, da imata starša med sabo dober, ljubeč in izpolnjujoč odnos. Tako mame ne zamika, da bi svoje čustvene frustracije zdravila na otrocih in jih priklepala nase s stalnim vzbujanjem slabe vesti.

Se strinjam. Sicer ni ravno nujno potreben ljubeč odnos s partnerjem, pomaga pa.user posted image  Lahko ima mama le dovolj trezno glavo, tale stvari ve in se zna nazaj držat.
V glavnem, ptičke je treba spustit, da odletijo z gnezda, pa je vse O.K.

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
11.12.2008 15:27:02   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: higuys

hm, otroku, pa ne samo sinu moramo pomagati razpreti peruti in ohraniti gnezdo toplo, da se bo rad vračal  k nam na obisk. Pa zavedati se, da otroci niso naša last, čeprav ljubljeni do onemoglosti so samosvoji in prišel bo dan, ko moramo odločitve prepustiti njim. Čeprav vemo, da so napačne, si morajo izkušnje nabirati na svoji koži.
Žal poznam veliko primerov, ko mamice živijo le za otroke (zaljubljene so v otroke in ne v partnerja)  in otrokom  nalagajo odgovornost za lastno srečo i. Ko tako malo dete zraste pa imamo čustvenega invalida nezmožnega lastnih odločitev.

podpišem.

pa ni samo likanje, pospravljanje, laufanje za otroci s kapami in šali tisto, kar naredi mamine sinčke. najhujše je privezovenje nase, čustveno izsiljevanje, pogojevanje raznoraznih stvari s čustvi in ljubeznijo....že s tem se začne, ko otrok kar naprej posluša, kako nima nič rad mamice, ker ne uboga, kako je mamica žalostna ker je to pa to, kako bo mamica kar umrla od žalosti če ne bo to pa touser posted image kak boš pa normalen, po 20 letih in še več takega tumbanja? pa ni sam pri fantih problem, sej tud punce so čist pohabljene s takimi bedarijami, samo se zaradi vlog to pač drugače kaže.

bljakuser posted image

(odgovor članu higuys)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
11.12.2008 15:39:07   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: bati

glede na to da tko gledaš na potencialno snaho " pridejo pa grejo" to pomeni da si samohranilka......ker je pač tvoja tašča edina in na prvem mestu tvojemu nesojenemu ............user posted image user posted image user posted image za crknit kako ene razmišljajo.....

nisi razumela bistva: ne bom gušila, vsaj upam da ne, že zdaj je zelo suveren, ampak meni bo vedno moj otrok....kapiš....moja družina....ne glede na to, s kom bo živel...pa zdaj ne mislim, da ga bom nadzirala, ga komadirala....ampak meni bo vedno prvi....in upam, da bo moja snaha ostalauser posted image , pa ne zaradi  mene, pač pa zaradi ljubezni do mojega otroka....

...vox populi...

(odgovor članu bati)
Neposredna povezava do sporočila: 19
11.12.2008 16:40:28   
zinkazi
Otroke, tako fantke kot punčke je prav, da vzgojimo v zrele osebe, ki niso mamini sinčki. Mamini sinčki so tisti ljudje, ki jih povsod usmerjajo in se za njih odločajo drugi Za to je potrebno, da so samostojni, posebej pa je potrebno, da postanejo ljudje z dobro samopodobo. To pomeni, da jih vzgajamo z veliko ljubezni, jih vzpodbujamo, poudarjamo dobre stvari v otrocih. To pomeni, da nam kdaj tudi rečejo NE mi pa jih moramo znati usmerjati in upoštevati otroke. Otroci ne naredijo vedno tisto, kar od njih pričakujemo, niti niso oni tisti, ki o vsem odločajo že pri dveh letih. Veliko o teh temah pišem na svojem forumu. Če vas zanima več, me za povezavo lahko kontaktirate na z.s.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 20
11.12.2008 18:07:02   
Anonimen

Ko berem vse te debate o partnerjih/maminih sinčkih, se mi poraja vprašanje, kako vzgajati fanta, da ne bo mamin sinček? Kdaj pričeti, že sedaj?  Na kaj je potrebno paziti?

Torej, kako fantke vzgojit, da ne bodo mamini sinčki?

Pravzaprav je sila preprosto, ker je največji delež težav v mamicah. Jaz vidim le dve osnovni točki:
1. Nehaj špilat cankarjansko mamo.
2. Kakor si bo postlal, tako bo spal.

Evo primer, mene seveda user posted image
Moja bodoča snaha (ja, mi jo že imamo user posted image ) je ena ponorela deklica, ki ima mlajšo sestrico, ki pa je mirna, tiha, ustrežljiva in, se mi zdi da, celo pametnejša.user posted image  No, jaz, kot mama, ki želi svojemu otroku "le najboljše", bi seveda "morala" lobirat za sestrico. No, ker pa nisem "taka mama"user posted image , si rečem le, da bo on živel s tisto, ki jo bo izbral, ne jaz. In seveda ne pri meni.

Ja, saj vem, že velikokrat so me označili za brezsrčno ledeno svečo. Jaz pa v jok, pa na drevo.user posted image

(odgovor članu muška)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
11.12.2008 18:07:21   
zinkazi
3. decembra je bila na TV Slovenija oddaja Turbulenca,  Samopodoba. lahko si jo ogledate med arhivskimi oddajami. samopodoba oblikuje človeka v takšno ali drugačno osebo.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 22
11.12.2008 19:05:54   
bati

ja po pravici povedano tvoji stavki so tako zveneli.....zato sem ti tudi tako napisala............
to kar si pa sedaj ......se pa strinjam s tabouser posted image ....

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 23
11.12.2008 21:41:47   
MAŠKA
IZVIRNO SPOROČILO: rija

ampak nekaj pa je, s čemer se bo morala sprijazniti tudi potencialna snaha: on bo vedno moj otrok, vendno prvi v mojem srcu, vedno mu bom pomagala toliko, koliko bom lahko in koliko bo želel...upam, da ne bom gušilauser posted image  in resnično se bo morala s tem sprijazniti.....saj, snahe pridejo pa grejo.....čist prevečkratuser posted image

To je res in ti imaš vso pravico to čutiti. Ampak ti se boš pa tudi morala sprijazniti in mu dovoliti, da bo v sinovem srčku tvoja bodoča snaha na prvem mestuuser posted image . In da boš pomagala toliko kolikor bodo želeli. Če te kar naprej nekdo gnjavi, da bi ti nekaj pomagal, ti pa tistega ne rabiš, zna biti nadležno.

Zato je prav, da mamice cartate svoje sinove zdaj, ko so še mali in ko potrebujejo vašo toplino. Ko odrastejo, jim je treba dovoliti, da zaživijo svoje življenje.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 24
11.12.2008 22:26:06   
muška
Je pa zanimiva tudi druga stran. Moj mož ima sina iz prvega zakona. Sine je 1A , res,  ko ga gledam si želim, da bi tudi moja dva - njegova pol brata zrastla v tako dobrega fanta kot je on. Nimam pripomb, res ne, OK, sicer si ne lika, tudi prat si pomoje ne da cap, ampak ima občutek! Pospravi vse za seboj, za njim nikoli ne najdem nič, je vljuden, spoštljiv, lahko rečem, da me ima celo rad! Enako lahko rečem jaz za njega!  
Ampak! Fant ima punco, ki je pa strašen primer mamine maze. Punca ne zna pomiti piskrov za seboj, bog ne daj, da grem za njo v kopalnico, ko vedri pri nas.  No OK, to se me  kao"ne tiče", čeprav mi je fanta hudo žal.  No torej, v tem primeru so tudi punce lahko mamine hčekrice. Morda bo treba razmišljat tudi v tej smeriuser posted image

(odgovor članu MAŠKA)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?