RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


evi28 -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (11.12.2008 15:49:35)

Poskusi kontaktirat svetovalko za dojenje, tule:http://med.over.net/forum5/list.php?94




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 20:21:59)

Joj trenutno si ponovno ne morem nič izbrizgati. Imam občutek, da so žleze zamašene ali kaj..ne vem..
Sva z mojim poskusila vroče obkladke, masažo in nič ni pomagalo.
Zdaj sem ga poslala po spraj syntocinon, ki naj bi pomagal pri iztekanju mleka iz dojk. jaz resnično upam, da res.
Vam javim, če mi bo uspelo...




moyca -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 20:26:29)

jaz sem si pa včeraj prvič poskusila z aventovo črpalko načrpat mleko. Porabila sem pol ure in dobila približno 70ml. A mleko dobesedno "šprica ven" ko si ga črpaš? Ker men je to šlo bolj po kapljicah...Pa zelo se moram trudit, da sploh začne tečt...a to, da se sproži izcejalni reflex sčasoma natreniraš?Ima katera kakšen dober nasvet/finto za to?

Pa še z vakumom sem imela probleme...čez nekaj časa se vakum kar ni in ni več naredu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]vem, da je bilo že v eni temi nekaj napisano o tem, pa je ne najdem...




evi28 -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 21:04:54)

Moyca. Na začetku gre bolj po kapljicah, ko se sproži izcejelni refleks, pa šprica. Glede količine pa, jaz si nikoli nisem mogla kaj dosti načrpat, to je od vsake posameznice odvisno, ni pa načrpana količina merilo, koliko mleka imaš oz. koliko ga [sm=duda.gif] dobi, ko se doji. Vakuum pa možno, da je spustil, če si imela tisti silikonski del, ki pride na dojko, preveč moker od mleka.

Detece. A ročno izbrizgat si si že kaj probala, al tud ne gre? Jaz res ne vem, kaj še storiti v tvojem primeru. Na tvojem mestu bi se obrnila na svetovalko za dojenje na MON. Če na prsih nimaš bolečih zatrdlin (znak mastitisa), po moje nimaš zamašenih žlez, seveda za sigurno pa....




moyca -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 21:11:29)

črpam si brez tistega silikonskega nastavka, ker se mi takoj zmoči...vse sem preverila, če sem prav sestavila,  in to večkrat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]pa vakuma ni in ni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]sem začela sumit, da ima črpalka napako...jst ne vem več, kaj naj še poskusim, da bo delovala




evi28 -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 21:17:49)

Meni se zdi 70 ml čisto vredu količina za začetek, se pravi, da vakuum je bil, če si si lahko to načrpala. Jaz sem parkrat narobe vstavila tisti okrogel bel čepek in ni blo vakuuma. Brez silikonskega nastavka nisem pa nikoli probala, se mi zdi, da je ravno tisti nastavek gor za to, da stvar zadihta.




moyca -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 21:22:13)

ja sej, meni se je tudi zdelo 70ml ful fajn za prvič.samo naslednjič je blo samo par kapljic, pa naslednjič spet...saj na začetku, takoj ko začnem črpat, vakum je.potem po ene 15min pa vse skupaj ne deluje več.




Anonimen -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 21:23:39)

no, jst sem pa vedno brez tistega silikonskega dela si črpala, ker drugače je blo takoj mokro spodi in je vakum spustil in si lohk živce zgubu zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
pa 70 ni slabo za začetek, res ne....pa čeprov v pol ure...k jst sem mislila da bom umrla zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tko ni nikamor šlo...pa če nebi prej tolk časa dojila, bi mislila da sploh nimam mleka...sam pol k sem pa naštudirala, je blo pa v 5 min. 200ml[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] in je špricalo iz desetih curkov...
samo kak pridt do tega, vam pa res ne znam svetovat....more se ta izcejalni refleks sprožit, drugače ni nič. da začne ščemet v prsih, da se nabijejo...tist občutek pač[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ko mleko navre...lahko probaš dojenčka pristavit, da povleče tolk, da se refleks sproži, pol pa črpat....sej glih smiselno to ni ( k pol je vseen če se otrok kar doji naprej), sam mogoč v tolk da dobiš filing za črpanje?




Anonimen -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 22:11:09)

Še nekaj me zanima ... kot sem že omenila, me že par dni boli desna dojka v predelu proti podpazduhi, opazila pa sem tudi rahlo rdečino in pa zatipala zatrdlino. No in odkar se je to pojavilo, si pod tušem pod vročo vodo masiram ta predel in poizkušam ročno iztisniti mleko (kar lepo v curku brizga), pa gor si polagam tople obkladke, tamalo probam čim večkrat pristavit, samo nima dosti moči da bi kveliko ven pocuzala, pri črpanju s črpalko pa kot sem že omenila, nisem preveč uspešna ... kaj lahko še naredim, da ne pride do mastitisa???

Detece ... omenila si, da si svojega poslala po tisti sprej ... kaj se ga dobi kar tako, ali potrebuješ recept?




evi28 -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (12.12.2008 22:19:45)

Vnetje dojk ali mastitis je največkrat posledica zastoja mleka v tem ali onem predelu dojke. Če ne ravnamo ustrezno, se zastoj lahko razvije v okužbo.

ČE …
opazite na dojki rdeč predel ...
čutite v dojki trdo bolečo zatrdlino ...
se počutite slabo, bolehno, izčrpano ...
imate rahlo povišano telesno temperaturo (pod 38,4º C) ...

… POTEM
še naprej dojite otroka iz obeh dojk osem do dvanajstkrat na dan;
počivajte, pijte veliko tekočine in povečajte vnos vitamina C;
če dojenčku prizadete dojke ne uspe povsem izprazniti, potem ostanek mleka iztisnite bodisi ročno bodisi s črpalko;
vsakič ko si dojenček med požirki oddihuje, dojko ali zatrdlino s prstnimi konicami nežno masirajte in gladite;
prizadeto dojko pred dojenjem čim bolj ogrejte, da spodbudite iztekanje mleka;
vprašajte zdravnika, ali lahko vzamete katero od zdravil, ki bi zmanjšalo vnetje.

ČE …
ne opazite rezultatov oz. niti po 24 urah ne občutite olajšanja ...
vročina ne poneha ali se nenadoma poviša (nad 38,4º C) ...
dojka postane rdeča, vroča in otekla ...
v mleku opazite gnoj ali kri ...
na dojki opazite rdeče proge, ki vodijo od bradavičnega kolobarja proti podlahti ...
je razpokana bradavica videti vneta ...
vas daje mrzlica in se počutite čedalje slabše ...

… POTEM
pokličite zdravnika;
če vam zdravnik predpiše antibiotik, opravite celotno 10-14 dnevno kuro;
počivajte, pijte veliko tekočine in povečajte vnos vitamina C;
nadaljujte s pogostim dojenjem na prizadeti strani (če pa se dojenček na tej strani noče ali ne more dobro hraniti, potem si mleko iztiskajte);
dojko na prizadeti strani izmenično masirajte in polagajte nanjo vroče obkladke, da spodbudite iztekanje mleka;
otroka ob vsakem podoju pristavljajte v različnih položajih, tako da temeljito izpraznite vse predele dojke;
če bolečina zavira izcejalni refleks, začnite dojiti na zdravi dojki, nato pa otroka prestavite na prizadeto stran;
pogovorite se s svetovalko za dojenje, ki naj vam pomaga ugotoviti, kaj pri vas povzroča mastitis, tako da se vam nadloga ne bi več ponavljala.

Kopirano s strani dojenje.net




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 2:40:28)

No tudi sprej nam nič ni pomagal...nevem več no....

Imam pa probleme samo z levo dojko, ta ima zatrdlino in povzroča neprijeten občutek. Leva dojka je ok, čeprav tudi iz nje niti slučajno ne dobim 70 ml z enim črpanjem (to je full za mene).

Sem se odločila, da ju3 obiščem zdravnika, ker mislim, da sem na pragu mastitisa....

Drugače pa je ta sprej full fajn baje, ker znatno poveča iztekanje mleka (nekako sprošča železe). No sej meni je bilo malo boljše po tem spreju, vendar leva dojka je še vedno zatrdela. dobi se ga samo na recept, samo ga baje ne radi predpisujejo.
Jaz sem klicala dežurnega zdravnika, povedala težave in prosila za recept. Hvala bogu je lahko šel moj iskat recept brez mene. Poskusi tako, če drugače nebo šlo.





Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 3:03:32)

In kaj ti pri zdravniku naredijo, če imaš zatrdlino?? A ve katera?




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 10:21:31)

Otika poskusi s sprejem. Resnično deluje. Jaz sem si prej komaj 20 nabrizgala in to z veliko muko. Zdaj pa brez problema 40. Upam, da bo vedno boljše. lahko da imaš tudi ti žleze kaj bolj zaprte in zaradi tega ni toliko mleka. Če si jih odpreš in nabrizgaš več, se ti bo tudi več mleka naredilo. Poskusi!
Upam, da bo meni zdaj to steklo in da se ne veselim prehitro..




moyca -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 11:58:36)

meni pa ta izcejalni reflex ne gre in ne gre[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]vse živo si predstavljam zraven, ko črpam, pa mleko še vedno samo kaplja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




AnciM -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 12:36:32)

Kaj pa če bi poskusila v prisotnosti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]? Jaz moram mojemu dodajat AM, ampak v njegovi prisotnosti sem pa mokra, če nimam blazinic v modrčku. Daj si ga v naročje, kot da bi dojila, pa bi moralo uspet.




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 12:57:36)

IZVIRNO SPOROČILO: moyca

meni pa ta izcejalni reflex ne gre in ne gre[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] vse živo si predstavljam zraven, ko črpam, pa mleko še vedno samo kaplja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Meni gre zdaj s tem sprejem  full, vsaj na začetku, potem pojenja. prej pa tudi komaj kaj...




Anonimen -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 14:24:17)

Jaz sem pa danes ugotovila, da mi ta refleks sproži jok moje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ... sem si probavala pumpat, pa je šlo bol po kapljah, potem se je pa oglasila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], je pa ful več začelo ven tečt ... sam ko sem jo pa pristavla, pa moja frčafela 2-3x proba zagrabit in če ne gre, pol se ful krčevito začne jokat in ni šans da bi bilo potem še kaj z dojenjem ... samo zdaj pa ne vem, a naj jo pustim da se joka, da si bom lahko spraznila joške [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Sprej bom pa v ponedeljek dobila in upam da bo deloval, ker če ne bo šlo drugače, si bom pa mleko črpala in ji ga po flaški dajala ...




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 18:26:27)

Otika, če ti čisto prvič ko boš izbrizgavala s sprejem, se ne jezit. Meni je v drugi rundi se šele odprlo in do zdaj mi gre lepo.
Upam, da ti bo pomagal ja. Meni je danes veliko lažje, vsaj zdi se mi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Sem že čisto nora od teh ziz..

Javi kako pa kaj.




poka1 -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (13.12.2008 21:57:02)

Eko...še ena mamica, ki ima ogromene joške.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Jaz sem si tudi morala črpat in ni bilo problemov..tudi z aventovo črpalko..sem pa dala dol tisto gumo, ki je na tulcu za na zizo. Takrat sem si spumpala mleka še za rezervo. Mali pa na začetku ni hotel oz. ni mogel sesat glih zaradi mojih ogromnih zizik. PoL pa se je čez 21 dni naučil pravilno primit bradavičko in sem ga imela na joški non stop. Boš vidla, da ti bo uspelo, samo portpljenje rabi.




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (14.12.2008 8:51:00)

Poka1 sej zdaj nama gre že veliko bolje...mleka imam veliko, mali pa vedno več ziza...včeraj je želel biti non stop na zizi..hvala bogu....Jaz mislim, da je bil problem v zamašenih žlezah...Po tem spreju za odpiranje žlez nama je takoj steklo dojenje...čeprav mu ponoči in včasih čez dan še vedno ponudim flaško, ker je mali še prešvoh, da bi iz dojke posesal cel obrok...prej se utrudi in zaspi...Ampak kolikor kaže nama bo uspelo...




Pandica -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (15.12.2008 0:20:55)

IZVIRNO SPOROČILO: Detece

Ampak kolikor kaže nama bo uspelo...




[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]





Anonimen -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (15.12.2008 7:41:36)

super [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




caligula -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (24.12.2008 17:42:48)

jaz sem imela iste probleme pa sem pozabila na črpanje ker paČ ni šloin sem pristavljala malega vsakič ko je zajokal tudi na pol ure, uro in ga metala iz ene strani na drugo dokler sem lahko še kaj stisnila vn, rezultat: zdaj se normalno dojiva po dveh tednih takšnega "mantranja", sicer mu ni dovolj pa mu dam po dojenju še dodatek 100ml vsakič  ampak glavno da mene sprazni in da dobi moje mleko.
baje naj bi po enem mesecu ratalo šele pravo mleko in takrat naj bi se najedel. bomo videli. moj bo v petek 4 tedne star. mogoče pa se mi še kaj nabere mleka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
drugače načrpam pa čisto nič, manj kot 20 iz obeh. res da grem črpat po dojenju ampak zdaj sploh več ne. pač vztrajam da mali poje vse.
kot sem rekla: najprej levo pa desno pa še enkrat levo in ga vsakič ko spusti ali zaspi ponovno pristavim dokler imam v joški mleka.
deluje!




Detece -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (25.12.2008 22:32:42)

Caligula jaz sem se zdaj že mao natrenirala ali pa imam več mleka, ne vem. Si pa trenutno iz ene dojke načrpam od 40 do 60 ml.
Me pa zanima ali si moram vsakič izčrpati obe dojki ali samo eno?? Nimam pojma ali delam pravilno in sem že čisto brez ritma. Včasih si samo eno po dojenju, včasih obe...




Šaki -> RE: polne dojke ne grejo črpat - pomoč (26.12.2008 12:09:01)

Detece:
no nism vsega brala.pa vseeno.
jz sm si za ta vakuum tko nardila.
tud sm mela aventovo črpalko,,pol sm nekako dojko kar nekako notr požokala da je bla dost notr pol sm mal prtiskala.pol se je pa kmal vakuum naredu..obenem sm pa še dojko z drugo roko držala.mogla je pa bit suha črpalka.
to je blo za takrta ko sm si izčrpavala melko.drugače sm dojila z nastvakom pa je blo super.

glede tega če izčrpat na obe dojki.bi jz rekla da ja.
no ker več ko črpaš/dojiš več bo mleka

sj ko enkrat gre pol zalaufa res.
jz sm misnla da ne bo šlo pol mi je blo pa neki najlepešga dojit malega.res je super.




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>