ne razumem ... (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


vesela veselka -> ne razumem ... (10.12.2008 12:51:51)

Živjo punce....moram takoj povedat, da ena stran pravi eno, druga pa drugo.

Na materinski šoli smo gledali video kaseto, kjer znan ameriški pediater pravi, da je dojenčka v prvih mesecih potrebno ponoči zbuditi (če spi) vsake 4 ure in ga obvezno nahraniti, po drugi strani pa so punce pisale in sem že velikokrat slišala, da je mamica lahko vesela, če otrok ponoči spi in ga zato ni potrebno zbujat, se bo že sam zbudil in začel jokat ko bo lačen.

Zdaj pa res ne vem kako pravilno delati? Ali jo naj zbudim recimo ob 3-eh zjutraj (čeprav spi) in ji dajam dojko. Bo sploh jedla?

No, dajte prosim konkretno iz svojih izkušenj napisati, kako mislite da je prav. Hvala vsem za nasvete. Meni se po eni logiki se vedno zdi pravilno - ''pusti jo spati, ce spi, nahrani jo ko je lacna in zacne jokati''. Ali se motim?




max81 -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 12:58:01)

če otok spi celo noč, ga ni treba buditi...razen v primeru, da otrok ne pridobiva na teži...otrok bo že povedal kdaj bo lačen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Petr_a -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:02:38)

res je ,da je najboljše otroka zbujati,četudi nima težav s težo ,zlatenico ipd. samo zaradi tega da se vzpostavi ponudba -povpraševanje ,da dojenje lepo steče.
marsikter dojenček četudi je lačen pa ne bo jokal,tako da na to se ne zanesti.
če lepo napreduje ga pusti,drugače ga zbujaj




Anja25 -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:02:51)

Boljši je spanec kot žganec.

Ko sem imela jaz prvega sina se je zbujal non stop vsake pol ure, tudi do 20x na noč. Smo mislili, da bomo znoreli. Trajalo je 3 leta.
Ko pa se je rodila hči je bilo pa pravo nasprotje. Spala je in spala. Že v porodnišnici je dobila malo zlatenice in posledično je še bolj spala, vsaj tako so rekli v porodnišnici. Potem sva šli domov in dobili navodila, da jo je treba zbujati na 3 ure in jo nahraniti. Tudi P je tako govorila, ko je prihajala prve dni.
A na vse to sem se ja požvižgala in si mislila svoje. Niti enkrat jo nisem zbudila, ker sem si mislila samo da otrok spi, ko bo lačen se bo že zbudil. ( smo imeli s prvim preveč težav in zgodbe niti slučajno nisem mislila ponoviti). In danes je velika punca, zrasla je in nič se ne pozna da jo takrat nisem zbujala na 3 ure.
Upam da razumeš kaj ti hočem povedat.
Če pa je slučajno otrok z nizko telesno težo ali pa še celo nedonošen, ja potem je pa zgodba druga.

LP in lepo se naspite




CatJa -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:06:30)

Ja, za mamico je vsekakor bolj kamot, če otroček spi, češ se bo že zbudil, če bo lačen. Moj starejši sin je bil tak, da ni NIKOLI jokal, tudi če je bil lačen. To pomeni ne podnevi ne ponoči. In tako smo vse noči prespali, čez dan ga je bilo treba pa bolj ko ne silit s hrano [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 
Priznam, da mi ni pa tudi nikoli padlo na pamet, da bi si šla budilko štimat, da ga nahranim ponoči .




ninini -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:07:57)

Nikar ne zbujaj.Če je otrok lačen se sam zbudi,sicer ti pa ne bo spal zvečer od osmih pa zjutraj do osmih po moje.Moj spi od začetka od pol devetih pa do šestih,popijeva stekleničko in zaspi nazaj do osmih.




Petr_a -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:12:26)

Sicer ti dam nasvet,samo z dojko ga podrgni zraven ustec in bo že odprl,tako se lepo podojita in ga ni treba zbujat.
lahko pa pokličeš tudi svetovalko za dojenje,tukaj smo preveč vse pametne in nimamo tistega znanja kateri je potreben da bi ti pravilno odg.




koala -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:12:53)

Odvisno, če je donošen ali ne, če je bil primerno težek za svojo gestacisko starost, koliko je otrok star(zaradi zlatenice), kako pridobiva na teži..........

Jaz svojega nisem rabla zbujat, se je sam.




Splet.Ka -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:17:10)

Meni naše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ni treba zbujati...se sama. Ko se pa ne bo več, bom pa vesela...sploh glede na to, da se je v zadnjem tednu zredila za več kot 600 gramov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Taula -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:33:21)

IZVIRNO SPOROČILO: max81

če otok spi celo noč, ga ni treba buditi...razen v primeru, da otrok ne pridobiva na teži...otrok bo že povedal kdaj bo lačen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ni res, eni ne jokajo in spijo. Če se dovolj redi se ga pusti spati, drugače ne.




Amam -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 13:47:53)

Naš je spal po 12 ur brez dojenja, pa se je redil vsak mesec čez 1 kg. Če se redi in je v budnem stanju živahen, ga jaz ne bi budila.

Svetovati mamicam, da je otroka potrebno zbujat na 4 ure je pa res nesmisel. Ne vem kje strokovnjaki pobirajo takšne ideje. Saj mogoče, da je v nekaterih primerih to nujno, konkretno, pri našem otroku, pa bi bilo izvajanje tega nasveta čista utopija.




simona2 -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 14:04:51)

No pri nas jo moram zbujat tako podnevi kot zvečer, da poje toliko kot je nujno potrebno. Je pač med tistimi, ki niso "nikoli" lačni. V štirih mesecih bi lahko na prste ene roke preštela kolikokrat je jokala ker je bila lačna. Pa prespala bi celo noč, samo potem ne bi šli s težo nikamor. Tudi ko jo dojim ponoči sploh ni problema, saj se naje kar napol v spanju in takoj zaspi nazaj. Sama boš videla kakšen bo otrok in poslušaj sebe (intuicijo) in ne ostalih okoli sebe, saj je vsak otrok unikum. Zato še enkrat univerzalne formule ni!!! Imaš tukaj več različnih izkušenj in upaj da bo tvoja podobna tistim ta boljšim ko spijo celo nioč in se redijo. Povsod tako pač ne gre.




kaya2007 -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 15:23:26)

mi je nismo zbujali, čeprav je bila bolj med neješčimi otroki, so nam tudi vse pediatri svetovali naj jo pustimo spati.




Pšemek -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 18:16:35)

Tudi meni je ni potrebno zbujati - me ona zbudi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




kajajaka -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 18:21:02)

ob prihodu iz porodnišnice je naša mala imela 3000g in ena patronažna, (ki je prvi dan nadomeščala našo patronažno...) je rekla, da jo moramo zbujat, ker ji je teža v porodnišnici preveč padla (rojena s 3190g - meni se sploh ni zdelo kritično).

NIKOLI je nisem zbudila niti čez dan, niti ponoči. Jedla je na 4 ure (včasih 5) ponoči prespala 6 ur skupaj in se v 5 tednih zredila na 4030g in zrasla 6 cm!!!

Torej: pusti otroka naj spi, razen seveda, če mu teža kar pada in pada...




ZvezdicaZaspanka -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 18:21:36)

IZVIRNO SPOROČILO: max81

če otok spi celo noč, ga ni treba buditi...razen v primeru, da otrok ne pridobiva na teži...otrok bo že povedal kdaj bo lačen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Se strinjam, nikar ne zbujaj.




botrca -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 18:49:00)

Jaz sem svojega Jana zbujala prve 3 mesece, ker je bil zelo neješč [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], včasih se je tudi sam zbudil. Potem je sam od sebe začel spat celo noč in sem ga pustila. Kljub temu se je redil zato sem zbujanje opustila.




kamilija -> RE: ne razumem ... (10.12.2008 20:44:50)

Je fajn da ga zbudiš in samo prisloniš. Jaz sem dvakrat dobila mastitis zaradi tegaa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].
Zelo toplo priporočam knjigo Dojenje in materinstvo iz srca, Ksenija Šoster Olmer.
Notri imaš vse odgovore na svoja vprašanja, ker tukaj se bodo mnenja zelo razhajala.
Meni je zelo prav prišla, ker ti bodo itak svetovali vsi od žlahte pa do sosedov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Meni so šli vsi na živce.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]




Stran: [1]