BAMBINA_ -> RE: Motnje dihanja (9.12.2008 21:25:22)
|
kenya, mi smo imeli podobno zgodbo. Mali je imel hud refluks, zaradi česar je prihajalo tudi do motenj dihanja med spanjem. Po opravljenem CMCRF-ju na PeK Lj, pa so ugotovili tudi t.i. periodično dihanje. V bistvu gre za še nezrel možganski center, zaradi česar prihaja do premorov dihanja. Meni so razložili, da otrok v bistvu "pozabi" dihati, ko pa ga rahlo streseš, spet zadiha... Seveda je moral zaradi tega prestati še mnoge druge preiskave, prav tako je moral več mesecev vsakodnevno prejemati Ranital za refluks, izrecno smo morali izvajati antirefluksne ukrepe, prav tako je več mesecev 3x/dan prejemal Teofilin (nekakšno poživilo, namenjeno spodbujanju dihanja). No pri nas ni šlo samo za dve sekunde premora, pač pa je prihajalo tudi do tega, da je npr. pol ure ali še dlje naredil po dva vdiha na minuto... Uh, bili so hudi časi, ampak naj ti bo v tolažbo, da je nekje pri enem letu vse te bolezni prerastel, vse težave so izzvenele, mali pa motorično niti duševno ni v nobenem zaostanku, nima nobenih posledic. Sicer smo morali redno hoditi tudi na NFT, zaradi težav v motoričnem razvoju, ki so jih povzročili antirefluksni ukrepi (pokončno nošenje..), vendar smo z redno vajo le-te uspešnmo odpravili. Svetujem ti edino, da si nabaviš AngelCare - našemu malemu je, v to sem prepričana, rešil življenje, saj nas je ponoči opozoril na dihalno stisko, da smo ga lahko pravočasno pripeljali v bolnico, kjer je dobil vso potrebno pomoč. Ne upam si pomisliti kaj bi bilo, če AC ne bi imeli. So pa te težave značilne predvsem za nedonošenčke, ko organi še niso dozoreli (čeprav je naš mali bil izjema, saj je bil celo 10 dni prenošen). Želim vam vse dobro!
|
|
|
|