priimek otroka (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

masha69 -> priimek otroka (3.12.2008 9:35:15)

Pozdravljeni! Moj partner ima z bivšo sina, ki ga žal vidi le takrat, ko to njegova mati dovoli in še to za nekaj ur. Redno plačuje zanj in tudi sicer skrbi zanj, kolikor ima seveda sploh možnost. Vsekakor ne spada med očete, ki na otroka pozabijo, ravno nasprotno. Njegova bivša se je ponovno poročila in prevzela priimek novega moža. Zdaj bi rada, da se tudi sin piše enako kot novi mož. Socialna delavka je dala mnenje, da se s tem strinja. Kako je to mogoče?
Kaj svetujete?

lukec -> RE: priimek otroka (3.12.2008 9:44:09)

Po mojem o poimenovanju otroka in o spremembah odločata oba starša ne le eden. Kolikor vem pa mora v spremembo privoliti tudi otrok, če je starejši od 10 let. Sicer je to moje mnenje, brez pravne podlage, ampak mama sama otroku ne more spremeniti imena. Vem pa, da obstaja možnost pri kateri o tem odloča socialna, namreč, kadar se starša nikakor ne moreta dogovoriti o zadevi.

sazi -> RE: priimek otroka (3.12.2008 9:45:13)

Kako je to mogoče, ne vem, ampak po mojem mora otrokov oče vseeno privoliti v spremembno priimka in se mama in socialna delava ne moreta odločati v njegovem imenu.
Morda je bilo njeno strinjanje zgolj na temo, da so družina,m živijo skupaj in naj imajo isti priimek. Kaj pa vem.
Poznam primere, ko se zaradi ločitev in vnovičnih porok skoraj vsak v druini piše drugače in si niso spreminjali priimkov, pa so vseeno družina in se nikoli niso obravnavali, kot da so z "drugih vetrov".

ninini -> RE: priimek otroka (3.12.2008 10:29:14)

Za spremembo priimka in imena se morata strinjata oba starša in tudi otrok,če je starejši  od 10 let.To se naredi na občini in je za plačat okrog 50 e .Če pa se eden ne strinja pa se da vloga na center in potem tam določijo spremembo ali ne-pregledajo vse dejavnike v otrokovo dobro -najpogosteje pa starši samo dodajo še en priimek starega pa pustijo .

masha69 -> RE: priimek otroka (3.12.2008 11:36:35)

Socialna delavka je poklicala tudi sina, ki se je baje strinjal, da bi imel priimek očima.
Njegova mati, sin in socialna delavka menijo, da bi sin prevzel le priimek očima, njegov oče pa bi se strinjal z rešitvijo, da bi imel njegov sin materin dekliški priimek in njegov priimek.
Ali lahko vsa tri mnenja kar preglasijo očetovega?

Stran: [1]