r1ta
|
No, ko sem jaz prišla živet na Nizozemsko je bilo tole sezuvanje zame en velik šok. Namreč, tudi tukaj ni navada, da bi se ljudje doma sezuvali, sploh pa ne obiski. V čevljih so cel dan. Kar mi je še huje od tega, je pa to, da se ponekod po hišah čevlji spravljajo v omaro z oblekami ali pa pod posteljo. To je bila prva sprememba, ki sem jo uvedla, ko se se preselila. V stanovanju smo bosi, v nogavicah ali copatih, kakor komur paše, obuti pa nikoli. Obiski so pa druga stvar. Nekateri (redki) so bili toliko obzirni do ta male, da so se sezuli, ko je ona plazila po tleh, večina je svoj drek na čevljih prinesla v stanovanje. Če sem jim ponudila copate so jih odklonili in se niso želeli sezuti (npr, moja tašča, njena prijateljica, tast, stric od mojega - skratka ožja družina). Tistim nekaj prijateljem, ki jih imamo pa tega raje nisem predlagala, ker zagotovo nikoli več ne bi prišli k nam. Sezuvanja niso navajeni in ga pogojujejo s turško kulturo. Copate pa itak. Zdaj raje vidim, če obiskov sploh ni, tisti, ki pa so redni, sem jih pa navadila na copate (razen taščinih, ki so preglupi).