Volga -> preizkušen recept za medenjake (1.12.2008 9:28:29)
|
Katerega priporočate? Se mi dzi,d a je čas, da se jih lotim ponovno, lanski so bili tako trdi, da jih sploh nismo pojedli, pač pa sem jih januarja vrgla v kanto. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] zdaj pa bi naredila po temle, če katera pozna KOpiram: Medenjaki, kakršne delam jaz… Osnovni recept je recept iz knjige "Pecivo sestre Vendeline" in gre takole: 30 dag medu, 20 dag masla, 15 dag sladkorja, 2 jajci, 50 dag polnozrnate moke, 25 dag bele moke, 10 dag mletih orehov, mešanica dišav za medeno pevico (če teh nimamo vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta), 1 žlička sode bikarbone. Med damo v kozico in segrejemo na 50°C, zamešamo vanj maslo in nato še sladkor ter jajca (ko se dovolj ohladi). Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, še bolje čez noč. Oblikujemo po želji (kroglice, paličice, ipd.), pečemo pribl. 15 minut na 180°C. To je originalni recept, ki pa sem ga jaz malce priredila po svojem okusu: 1. testo mi je presladko, zato dam manj sladkorja, pa še tega dam rjavega, ker mi je bolj okusen, 2. iz istega razloga (presladko) uporabljam le gozdni ali smrekov med, ker je grenkejši kot npr. cvetlični ali akacijev, 3. testu ne dodam 10 dag meltih orehov, pač pa 20 dag sesekljanih orehov (koščki se čutijo), 4. testu dodam 10 dah sesekljanih kandiranih pomarančnih in limonih lupinic. 5. Testu dodajam mešanico začimb (cimet, klinčki, kardamom, poper, ingver, itd. - lahko prepišem, če te zanima) za medenjake + cimet, 6. namesto bele moke uporabim kar vso polnozrnato ali pa uporabim pirino ali dodam pšenične otrobe (moko in otrobe kupujem v nekem mlinu, zato vem, kakšni izdelki so). Medenjake vedno delam v kroglicah (med peko nastanejo polkrogle) v velikosti lešnika do oreha. Še tople pomočim v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu), hladne (če nisem vseh namočila v sladkorni led) pa oblijem s čokolado. Medenjaki so mehki in dobri, še boljši pa so dva do tri dni stari, ker se razvijejo vse arome. Medenjaki, obliti s sladkornim ledom ostanejo dobri zelo dolgo (samo mi smo nori na medenjake, pa nikoli ne ostanejo dlje kot kak teden), s čokolado obliti pa se posušijo hitreje, ker čokolada "ne dihta". Vsak nasvet bo dobrodošel.
|
|
|
|