Porodniška (Polna verzija)

Forum >> [Zanositev] >> Želimo si novega člana

Sporočilo

Anonimen -> Porodniška (1.12.2008 1:02:47)

Pozdravljene! Mene pa zanima koliko časa moram biti zaposlena, da sem upravičena do porodniške? Sedaj prejemam le starševsko nadomestilo, saj sem zanosila in rodila, ko nisem bila nikjer zaposlena. Pa  mi ni nič žal, saj imam prekrasno 2,5-mesečno hčerkico! Ampak pred 2.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]bi pa rada še kje delala, saj mož tudi ne zasluži nevem koliko, vendar je hvalabogu zaposlen za nedoločen čas, kar pa tudi veliko šteje!  Kaj pa če se nekje uspem zaposliti, pa zaradi nosečnosti nisem zaposlena celih 365 dni, ker grem pač en mesec pred pdp na porodniško, sem kljub temu upravičena do porodniške ali mi pripada spet samo starševsko nadomestilo (sedaj to znaša 188, 90€)?
Punce, hvala vam za nasvete!

Lunca1 -> RE: Porodniška (1.12.2008 5:09:01)

eno leto delovne dobe v treh letih

zmajaz -> RE: Porodniška (1.12.2008 10:28:41)

Eno leto delovne dobe v treh letih velja, če je v času nastopa porodniškega dopusta ženska brezposelna - v tem primeru lahko vseeno dobi porodniško nadomestilo, če je bila v zadnjih treh letih vsaj eno leto zaposlena. Če je pa na dan nastopa porodniškega dopusta zaposlena, pa to ni važno - porodniško nadomestilo ji pripada, tudi če je bila zaposlena samo 1 mesec. Jaz sem bila v času nastopa porodniškega dopusta zaposlena 7 mesecev (pred tem pa še nikoli nikjer). S tem pa da višina porodniškega nadomestila znaša povprečje plače v zadnjih 12 mesecih, za mesece, ko ženska ni bila zaposlena, pa se upošteva borih 55 % minimalne plače, tako da ti to potem fejst potegne višino porodniške dol, če nisi bila zaposlena celo leto. Je pa vseeno običajno več od starševskega nadomestila - če si bila zaposlena vsaj nekaj mesecev. Prednost je pa tudi ta, da ti teče delovna doba v času porodniškega dopusta.

Stran: [1]