ejša1 -> RE: spinalni carski rez (29.11.2008 17:14:36)
|
Ja, kateter vstavijo pred posegom. Jaz sicer nisem imela carskega reza, sem rodila naravno z epiduralno, kjer tudi vstavijo kateter in moram reč, da mene vstavljanje ni bolelo. Ti najprej dajo lokalni anestetik na mesto vboda (bolečina kot npr. pri cepljenju gripe), potem ne boli več nič. Mogoče je tudi odvisno od izurjenosti anesteziologa. Kar se pa spinalnega CR tiče (sem bila spremljava porodnice pri dveh CR s spinalno) je pa tako, kot so povedale predhodnice. Dojenčka ti pokažejo na hitro, toliko da mu daš lubčka, potem ga odnesejo (umivanje, cepljenje, tehtanje,...), tebe pa zašijejo. Enim porodnicam je ta izkušnja neprijetna, ker med posegom čutijo, da se nekaj dogaja z njihovim telesom. Pri tem ne mislim, da čutijo bolečino, sploh ne, nenavaden je občutek, da ti pač nekdo nekaj dela v trebuhu. Porodnici, pri kateri sem jaz bila spremljava, je ta občutek opisala kot neprijeten, vendar je pa treba vedeti, da je tak način anestezije manj obremenjujoč za telo. Potem tudi ni zoprnega prebujanja iz narkoze, zato lahko dojenčka prejmeš v naročje dosti prej (ko ti zašijejo rano). Še najpomembneje pa je to, da si vseeno na nek način zavestno zraven, slišiš prvi jok, se razveseliš (in tvoj partner tudi, če greš roditi v porodnišnico, kjer dovolijo prisotnost partnerjev pri spinalnem CR), ne pa da se čist omotičen prebujaš. Ker kolikor slišim, porodnice, ki so rodile s CR v splošni anesteziji, najbolj moti to, da so prikrajšane za tisti magični trenutek rojstva.
|
|
|
|