POPORODNA DEPRESIJA (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


cupacups -> POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 10:05:20)

Lep pozdrav vsem na forumu

pišem knjigo o mešanih občutkih ženske ko je noseča in po porodu...

katera želi...lahko napiše svoje izkušnje....
lahko tukaj na to temo ali pa na z.s

vsake ispovedi bom vesela

hvala in ugoden dan




slovenka -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 10:40:01)

Jaz lahko povem le to, da sem pred porodom precej prebrala o depresiji, ker sem hotela na nek način biti pripravljena, če bi se mi zgodila (glede na to, da piše, kako pogosta je), ampak me je ob porodu zajela taka sreča, da o depresiji sploh ni bilo sledi - pa me ta sreča v vseh teh 5 mesecih ni spustila, tako da že razmišljam, kako fajn bo imeti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image].




liliana -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 11:14:24)

Ne spomnim se, da bi v nosečnosti imela kakšne občutke strahu in tesnobe.......mogoče zato, ker sem do nastopa porodniške delala in ni bilo kot pravijo "preveč časa za premišljevanje"........

Po porodu, pa sem je tretji dan jokala za vsako malenkost......ker nisem imela mleka, mamici na sosednji postelji pa je mleko lilo v potokih.....ker so mi nekatere sestre govorile, da se ne trudim dovolj, da zato mleka ni.....ker sem morala otroka široko povijati zaradi kolkov in sem bila v paniki, da bodo potrebne operacije kot pri meni.....jokala sem, ker se je rodila z izrastki na rokah, ki so ji po nekaj dneh odpadli, ker so jih prevezali.....jokala sem, ker sem se počutila samo in popolnoma brez moči, ko je otrok zajokal......
Na srečo pa so ti občutki trajali le en dan.....

Ko sem prišla domov iz porodnišnice pa sem imela še vedno probleme pri dojenju......pa je prišel spet tu in tam tisti občutek nemoči, ker ni bilo mleka, ker v knjigah piše, da mora biti, da vsaka ženska lahko in mora dojiti, da ni res, da mleka ni, da ni res, da mleka ni zadosti, da je normalno, da je otrok na prsih 2 uri in imaš vmes mogoče pol ure časa, da greš na wc in si oprat zobe .....na forumu ti svetujejo, da se ne trudiš dovolj.....meni so se taki tesnobni občutki porajali predvsem zaradi dojenja......dokler po dobrem mescu nisem rekla dovolj in šla kompletno na flaško.....sem si pač rekla pravila in knjige gor ali dol......otrok od nervozne matere ne bo imel nič......




moyca -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 18:28:40)

jaz sem bila celo nosečnost srečna kot še nikoli prej v življenju[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]res. bila sem polna energije, 3 dni pred rokom sem šla zadnjič na fax. tako težko sem čakala, da spoznam najino punčko. dan, ko se je rodila najina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], je bil najlepši dan v mojem življenju. tudi jaz sem si prej prabrala veliko o poporodni depresiji. pač sem hotela čim več zvedeti o tej zadevi. po porodu sem se počutila odlično, kar prvi dan bi že šla domov iz porodnišnice. No, ko sem tretji dan prišla domov, sem se bila nekako zmedena in jokava. Ves čas mi je šlo na jok. Najhuje je bilo četrti in peti dan po rojstvu, ko praktično nisem mogla odpreti ust, brez da bi se trudila, da se mi zraven ne ulijejo še solze. No, danes je 11 dni od rojstva [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] in ni več sledi o tem "jokavem razpoloženju". Vse je spet po starem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




cupacups -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 20:23:18)

hvala vam....upam da bo še katera ispovedala svojo zgodbo.




ANIME -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 21:23:23)

Sicer ne vem kaj točno je poporodna depresija (kaj jo definira). Smatram, da je nisem ravno doživela. Sem pa doživela par dnevni "zlom", ki je bil posledica nespanja, utrujenosti, adrenalina, veselja, ....., vse skupaj se je začelo že v porodnišnici.

Imam namreč skoraj dva meseca stara dvojčka, ki sta sicer zelo pridna, vendar je to še vedno dvojno delo.

Pa lepo po vrsti:
Imela sem zelo lepo in mirno nosečnost, a vseeno sem na koncu komaj čakala da se rodita. Istočasno pa sem vedela, da je vsak dodaten teden zelo koristen za razvoj otročkov. Porod je bil sprožen z napoljnjenimi 36 tedni in rodila sta se dva lepa in zdrava otroka.

Med samo nosečnostjo sem se zredila samo 14kg in še ti so proti koncu začeli padat (otroka sta me dobesedno "jedla"). Ko sem prišla iz porodnišnice sem imela samo še +4kg, kateri so padli v naslednjem tednu. Nadaljevalo se je, da sem padla pod težo izpred nosečnosti (že pred nosečnostjo sem bila izredno suha).

Ob porodu (naravnem) sem izgubila kar nekaj krvi, zaradi česar sem bila zelo slabotna, brez energije...
Ko smo prišli domov, mi je naslednji večer počil šiv. Ker sem slišala zgodbe, da tega ni mogoče popravit in ti ostane "luknja" za celo življenje, sem začela neutolažljivo jokat. Na urgenci so me nekako potolažili, da se zgodi in ni nič takega. Bala sem se, da mi bo počil še kakšen šiv (tudi predpisano sem imela počivanje in  prepovedano sedenje), zato sem večino časa ležala.
Naslednji dan sem dobila čez 39°C temperature, ki ni padla par dni. To me je poleg "normalne" poporodne utrujenosti samo še dodatno izčrpalo. Nemočno sem ležala v postelji in gledala kako drugi skrbijo za moje otroke in zame, kar me je spravljalo ob živce.
Po treh tednih je šel moj dragi v službo, jaz pa sem sama ostala z otokoma. Ponoči sem vstajala za hranjenje, saj se je dragi moral naspati za v službo. Prav tako sem bila z njima cel dan (pomoč sem imela pri babicah in prijateljih, ki so kuhali in kaj pospravili). Obdobje, ko bi morala veliko počivati, da pridem k sebi, sem jaz spala samo po cca 4-5 ur na dan. Črpanje mleka me je samo še dodatno "uničevalo".

En mesec po njunem rojstvu sem dosegla dno - bila sem izmučena, nenaspana; najhuje pa je bilo, da nisem videla možnosti, da gredo stvari sploh lahko na bolje.
Kadar koli sem poskušala malo zaspat, je kateri začel jokat. Na koncu sem prišla do faze, da sem jokala z njima, bila slabe volje, kar sem stresala na vse okoli sebe, še posebej pa na mulčka, saj sta bila takrat v mojih očeh onadva kriva za vse.

K sreči sem po naravi precej močna oseba in je najhujša kriza trajala samo par dni. Z mojim sva se začela drugače organizirati in jaz sem tako več počivala. Stanje se je v cca 14 dneh izboljšalo in zdaj smo glede na situacijo "na konju". Seveda sem še vedno včasih utrujena, pridejo dnevi, ko sem nenaspana. Vendar v vsakem trenutki vidim "belo luč na koncu tunela - kar je najpomembnejše.

Ali je bila to poporodna depresija, ali samo posledica kronične utrujenosti in nenaspanosti pa presodite sami [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




bina30 -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 21:39:13)

Ne vem, ali je to pri meni bila poporodna depresija ali kaj drugega. Nisem jokala zaradi bolečin, zaradi neprijaznega osebja, zaradi lakršnihkoli strahov ali česa drugega, jaz sem pač enostavno jokala, ko sem zagledala mojo štručko.

Že odkar pomnim, mi fenomen nosečnosti in poroda ni bil jasen. Enostavno si nisem in si še vedno ne morem razjasniti dejstva, da v meni raste živo bitje, ki nastane iz nekih dveh mini pikic. Sedaj v meni raste že drugo bitjece in zopet mi ne gre v glavo kako je to možno.

Ko je prišel na svet moj sinek, sem jokala in trajalo je en mesec, da sem nehala jokati. V bistvu je bila to neizmerna sreča, samo jaz sem izgledala kot totalno zafrustrirana, objokana, depresivna mamica. Bila pa sem samo tako zelo srečna.




cupacups -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (26.11.2008 21:54:24)

ANIME [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] sem vesela da si se poštimala in da si zdaj zadovoljna...in manj utrujena[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ne nisi imela poporodne depresije....samo utrujenost in izčrpanost.

Moja sestrična je imela poporodno depresijo....celo nosečnost je bila srečna, vesela, zadovoljna....po porodu pa se je zataknilo....takoj ko je rodila, so ji hoteli dat otročka v roke, ga je zavrnila...češ da ga ne želi imeti naj ga odnesejo stran, da ga noče sploh imeti....seveda so jo vsi debelo pogledali, predvsem mož....ki si ni znal razložiti njenega vedenja...pa ga je pomiril psihiater da je v poporodni krizi...da upa da mine...
in je minila po 4 dneh....pa še vseeno...4 dni je veliko...
Še danes ne razume svojega početja....in se obtožuje da je otrok prikrajšan ljubezni...sedaj ga ne izpusti iz rok...razvadila ga je na vse načine ker si ne more odpustiti da ga je zavračala 4 dni...




slovenka -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (27.11.2008 10:32:23)

IZVIRNO SPOROČILO: bina28

jaz sem pač enostavno jokala, ko sem zagledala mojo štručko.



Ja, to sem pa tudi jaz po vrnitvi iz bolnice - ko je spala v zibki in sem jo pogledala, mi je bila tako lepa, da so se mi kar solze ulile, pa sem šla v kuhinjo k mojemu in je rekel, ja kaj je, pa sem rekla ... če je pa tako leeeeepa... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Skratka, raznežila sem se totalno.




Amam -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (27.11.2008 23:31:46)

Jaz sem pa že skoraj 10 mesecev po porodu, pa sem še vedno zelo občutljiva. Če gledam kak film, kjer se otroku kaj zgodi, če berem, da je umrl otrok ali da se je karkoli tragičnega zgodilo otroku me tako prizadene, da jočem, resnično jočem in mi je hudo, kot da bi se to pripetilo mojemu otroku. Pred porodom niti približno nisem bila taka.

Ima to kaj veze z poporodno depresijo?




lenika -> RE: POPORODNA DEPRESIJA (28.11.2008 8:54:24)

IZVIRNO SPOROČILO: Amam

Jaz sem pa že skoraj 10 mesecev po porodu, pa sem še vedno zelo občutljiva. Če gledam kak film, kjer se otroku kaj zgodi, če berem, da je umrl otrok ali da se je karkoli tragičnega zgodilo otroku me tako prizadene, da jočem, resnično jočem in mi je hudo, kot da bi se to pripetilo mojemu otroku. Pred porodom niti približno nisem bila taka.

Ima to kaj veze z poporodno depresijo?


Ne to ima veze z materinskim čutom, ki si ga pridobila ob rojstvu svojega otroka.




Stran: [1]