roberta
|
joj, pa imate res krizo :) in ti je čisto nič ne zavidam. sploh NE-jev. najina punca je tudi imela take in podobne izpade, sicer ne tako močne, a vseeno. poskušala pa sem jih rešit s tem, da sem ji: 1. dala možnost odločanja v stvareh, ki niso "pomembne" (npr. katere štunfe bo oblekla, ali bo marmelado ali med za zajtrk, ali bo kiklco ali hlače, ali bo šla na sprehod peš ali s kolesom, če je za kosilo želela pojesti le juho in ne tudi krompirja, nisem komplicirala...) 2. ji nisem dala možnosti odločanja, ko je šlo za stvari, ki so "pomembne" (npr. oblečt se je treba - zlepa ali zgrda (tu je običajno samo lahko izbrala način, kako bo... če ni izbrala lepega in sodelovala, sem jo pač npr. obleka zgrda. tj. sem jo prijela tako, da se ni mogla premikat in jo oblekla), tudi ni bilo pardona pri umivanju zob (zopet zlepa ali zgrda, kot želi), če je slučajno imela izpade "tepenja", sem jo poslala na posteljo, kjer je morala biti sama, mi pa smo bili v sosednji sobi. in ko je "premislia" in se bila pripravljena opravičit tistemu, ki ga je tepla, je lahko prišla. če ni hotela v avto, v sedež, itd. spet, najprej izbira, nato prisila, če ni šlo drugače. če je kaj razbijala, naprej opozorilo, da se to ne dela in zakaj se to ne dela, če ni delovalo, sem jo takoj umaknila od tistega, karkoli je že počela (ji vzela predmet iz rok) in ji zelo resno s pogledom v oči povedala, da to ni u redu. in da če ne bo prenehala bodo posledice (npr. ni risank zvečer, ni pravljice zvečer... je kar palilo običajno), če je treba zjutraj vstat, je pač treba - probaj ga zbuditi pa pol ure prej, da bo potem počasi in v miru vstal. morda pa je le jutrajni počasnež? ne vem. se mi zdi, da jim je treba dati možnost odločanja, da pridobivajo na samospoštovanju, itd. ampak da jim je tudi treba jasno povedat, da nekaterih stvari se ne dela oz. da se nekatere stvari včasih naredijo tudi le zato, ker tako rečemo starši. ko se ob tem derejo, ušesa na off in čimprej narest, da je mimo. nisi pa nič obup od mamice. meni se zdiš zelo u redu. se vsaj sprašuješ... in daš tut nam ostalim sporočilo, da nismo edini s takimi težavami. roberta
|