Pikapolonica_
|
IZVIRNO SPOROČILO: decembrka Vprašanje za tiste, ki greste samo 1 x na teden v trgovino; - kupite meso za cel teden vnaprej -ne kuhate mesa -sploh ne kuhate kosila? Hja, jaz že vsaj 3leta kupujem meso pri BIO kmetih (pa sadje tudi, zelenjava se pa nabere malo pri mamici in tašči ) 1x mesečno gremo na obiske na kmete - kupim najprej pri moževem stricu bio piščance 3-4komade na mesec. da mi za ceno 4€ po kom - piščanec tehta okoli 1,2kg, to me znese max 16€ na mesec. Potem to možek lepo spakira in vzamem iz skrinje po potrebi (3kos mesa da v eno vrečko , pa eno pakungo za rižoto, hrbet za kakšno juhco). Občasno še vzameva kakšna puranja prsa (tudi iz iste kmetije), pa naredi možek ven zrezke - sam to naju znese na 2meseca max 10€. Je pa res, da je stric in nama da to bolj poceni. Če mi pa slučajno zmanjka, pa grem po piščanca v trgovino - bljak, to je tako, kot da bi žagavino jedel Teletino jemljeva pri enem gospodu iz Pohorja, nekje na 4mesece približno 3kg. To naju znese 16,17€ , odvisno kako zaokroži. Pa še kosti nama da za povrh. To je za nedeljske župce Edino svinjino grem kupit v trgovino, pa še to zelo redko - mogoče 1x mesečno, da se mi zlušta kakšnih rebrc, ali pa da bi mel možek kotlete. Riževe, kašaste klobase, ki jih imamo pač radi, jih kupim od istega kmeta, ki nam da teletino, to je za par teh klobas 5 - 6€, pa potem eno spečem, jih imam za ene 2meseca. Se pravi max na mesec tako zapravim za meso 30-40€. Prej, ko sem to kupovala vsak dan v trgovino, sem dnevno dala samo za meso 3€. To je 90€ na mesec. Pa nismo šli zato v to, ker bi znižali stroške prehrane, ampak zato, ker je bolj zdravo in vsaj vemo, da ne jemo kitajskih piščancev ... Enako je s sadjem, ko greva 'na kmete' pri njih kupiva BIO sadje, ga imajo v t.i. hladilnicah in ostane skoraj celo leto enako dobro. Je pa res, da jabolka pa niso ravno med lepšimi, so pa dobra za ubijat. V Lidli dobim tudi zelo dobre BIO banane, pa BIO kivije, sem mal preverjala, pa je menda res BIO, pa res so dobri! Moko, belo in rženo, pa kupujemo, ko se gremo namakat v kakšne terme v Prekmurje, gremo na Mlin na Muri, pa tam vzamem 2-3kg, pa jih imam za celo leto