Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mišni Tudi mene, pa nisem samohranilka. Je pa možno, da so otroci iz enostarševskih družin bolj "problematični", ampak reba se je vprašati, zakaj. Jaz mislim, da zato, ker imajo slabšo samopodobo. To pa imajo tudi zato, ker se vse preveč izpostavlja od vrtca naprej, kako pomembna je družina v smislu mame, očete in otroka. Povsod je treba risat mamo in očeta, pa pisat o družini, o mami in očku, seveda. Meni je grozljivo, kako morajo biti otroci, ki nimajo očet, ob tem prizadeti. A kdo sploh nanje pomisli takrat? Vzgojiteljice, učiteljice? Izven konteksta (odgovor na osnovno vprašanje sem dala že večkrat, pa itak ste že vse povedali, da danes ne bom še posebej o tem pisala - vsekakor pa nasilje v šolah je prisotno iz strani učencev in staršev, učitelji so eni zelo sposobni, drugi malo manj, tretji niso, ampak to ne opravičuje nasilja nad njimi in med otroki samimi, ter nasilja staršev - matr, meni je nasilje že to, da otroka čisto vsako jutro pripelje prepozno v šolo, pa ga prav nič ne briga cel svet- tu se začne, kje se konča vemo) odgovor mišni: V učnih načrtih piše, da je treba predstaviti to, da so družine različne. Posebej je treba poudariti, da so vse oblike družin ok in fajn in da ni s tem nič narobe, ampak da je to čist normalna situacija, če recimo živi otrok samo z enim od staršev ali če je mati na novo poročena ali če ima oče novo družino ali karkoli pač že. To je cilj spoznavanja različnih družinskih skupnosti, ne pa poudarjanje družine kot celice v smislu (biološki)oče mati otrok. Otrok se mora naučiti biti ponosen na svojo obliko skupnosti, ne pa da se sramuje, ker ni v točno taki, kot naj bi bila po nekem splošnem prepričanju ali v kakršnih še vedno biva večina otrok. Ravno to miselnost bi radi presegli. Enako velja za vse druge oblike drugačnosti, pa najsi gre za narodnost, versko pripadnost, barvo kože...karkoli že. Kako v praksi to kdo predstavlja je pa druga stvar. Lahko ti pa povem, da so otroci ločenih staršev prav v vsakem razredu dandanašnji. Bi rekla da več njih, ne spomnim se niti enega samega razreda, ki bi ga sama učila, pa da tega primera ne bi bilo. In v prvi triadi imaš popolnoma vsakič vsaj enega ali dva para od staršev iz razreda, da se ločujejo ravno v tem obdobju.
|