|
RE: Sem res hudobna, nehvaležna? 25.11.2008 16:48:09
|
|
|
|
Pacota
|
Polona! Tvoja zgodba je precej podobna zgodbi mojega moza. Midva sva to zgodbo pripeljala do srecnega zakljucka, ceprav se nisva odselila. Preden pobegnes pred dominantno mamo, se usmeri v sebe in poisci vzroke, zakaj se ti to dogaja! A razumes in resnicno cutis in ves, da imas pravico, da zivis tam, kjer si vlagala in je tvoj dom? Zelo je pomembno, da se tega zavedas! Da imas pravico biti svobodna tudi v blizini tvoje mame! To ji daj jasno vedeti na vsakem koraku, predvsem pa bodi dosledna in NIKOLI ne dovoli niti pikice vsiljevanja njenih zelja, misljenj, nacina zivljenja, obtozb... To, da tvoji partnerji bezijo proc od tebe, ce je vmes mama in vase skupno bivalisce, kjer se ti pocutis krivo, dolzno biti tiho..., je predvsem problem v tebi! Ce partner vidi, da ti mami dopuscas, da mama odloca o tvojem zivljenju, da te ona vodi in komandira kot kaksnega prvosolcka pri 34 letih in se nisi sposobna postaviti na stran partnerja, valda, da vsak pobegne, saj tudi v njihovih oceh izpades nesamostojna, taksna ki pusti, da mama odloca o tvojem zivljenju, partner pa noce, da bo tasca posredno vplivala na njegovo zivljenje. Torej - lahko hladno spakiras in gres, problemu bos trenutno pobegnila,z mamo bosta skrhali odnose, izgubili stik...in ne bos vec imela mame, kar si gotovo ne zelis, saj jo imas v sebi zagotovo rada. Lahko pa se ti dogaja, da te bo (vsaj obcasno) prevec pekla slaba vest in se bos vracala domov, prenasala njena komandiranja in obsodbe, igrala poslusno in pridno hcerko, ji rihtala vrt, njivo, karkoli je že za delat, istocasno pa poslusala njena obsojanja in trpela svojo "krivdo", da ji gre slabo zaradi tebe, nehvaleznice. Verjetno ti bo sponasala to, kako je ona skrbela zate, kako si ji dolzna sedaj pomagati... Vsako zrtvovanje zahteva povracilo, zrtev pa si je sama izbrala kdaj se bo zrtvovala in pri tem je dobro vedela zakaj! Res bos doma v novem stanovanju, a PROBLEM BO OSTAL, DOKLER NE BOS POCISTILA Z NJIM IN SE ZAVEDALA, DA NISI ODGOVORNA ZA NJO, DA JI NISI NIC DOLZNA. In tudi partner bo to tvoje podloznistvo mami se naprej cutil in ne bo mu prav, saj si ob sebi odrasel clovek zeli odraslega partnerja. Ko pa bos to razcistila v sebi bos znala ob mami delovati suvereno in odlocno, pa ce zivita v isti sobi ali vsaka na svojem koncu sveta. Predvsem se zavedaj, da si odgovorna samo do sebe, do lastne srece! Druga moznost je, da si uredis svoj vhod, svoje stevce za VSO porabo, svoj del dvorisca... Zato, ker je to tvoje in imas pravico in si le-to tudi vzami!!! Imas pa tudi dolznosti (placilo stroskov) ki jih zelo dosledno upostevaj. ...In pricnes z novim odnosom z mamo. Ne das ji kljuca svojega stanovanja, povabis jo le obcasno k sebi in ne vsak dan, ne poves ji kam gres in kaj si delala, poves ji, da ji nimas casa pomagati (tudi, ce rabis cas za sebe, npr. za pocitek...) in da naj si nalozi le toliko dela, kot ga sama zmore, saj ti za njo nisi odgovorna, ce ne zmore njive, naj jo neha obdelovati... Ce pride na vrata ji poves na vratih, da nimas casa za njo ta dan, ce ti telefonira se ji kdaj tudi ne javi... Pricni delovati samostojno. Za zacetek postavi ogromen zid, ki ga bos z leti nizala in na koncu dosegla z mamo zdrav odnos. Tudi mojega moza sta starsa v vsem komandirala, ga v vsem usmerjala... in dokler nisva prisla skupaj in sem mu pricela odpirati oci, da mu ni treba tega prenasati in da lahko zivi svoje zivljenje brez slabe vesti,dokler ni tega tudi v sebi obcutil in dojel, ju je se velikokrat ubogal. Velikokrat je njuna volja vplivala na najino zivljenje in takrat sem bila jaz tista, ce on ni zmogel, da tega nisem dovolila. Tudi njima sem povedala, da je njun sin odrasel in da naj se temu primerno obnasata, tudi zato, ker jaz ne zelim otroka ampak moza. Pomembno pa je, da je moj moz vedno stopil na mojo stran in ne na stran starsev. Ce bi bilo drugace, bi tudi jaz odsla proc. Trajalo je pet let, vendar ima in imava danes mir pred njima. Moj moz ju vcasih gladko zavrne, kdaj pa ju preseneti z cim in sta tega vesela. Spoznala sta, da je samostojno bitje, ki ni odgovorno za njuno sreco, da jima ne bo nic pomagal ali ju ubogal zaradi obcutka krivde, ampak le ce bo imel cas in z ljubeznijo. Na domaci njivi ne postori nikoli nicesar, saj si je ni zamislil on, onadva pa si naj nalagata kolikor zmoreta. Midva sva pricela to pot njegove osamosvojitve in njihovega spoznanja, da je sin odrasel tako, da se sva za 3 leta preselila v podnajemnisko stanovanje, kjer sva se tudi sprobala, ali nama skupno zivljenje uspeva. Nato sva se vrnila k njemu domov v njegovo stanovanje in uredila vhod...ter pricela aktivno delati na odnosih. Zid je zaenkrat se vedno visok, vendar pocasi ze lahko izgublja visino. Polona zavedaj je, da nisi odgovorna za njo, da si odgovorna zase, da si odrasla, da zmores sama, da si (tudi nepodlozna) dobra hci.
|
|
|