Mesečnica
|
Meni je črpalka prišla zelo prav. Pri prvem otroku mi jo je posodila kolegica, pa sem mislila, da je itak ne bom potrebovala. Kako sem se zmotila! Potrebovala sem jo že prvi dan, ko sem prišla iz porodnišnice - imela sem naval mleka, prsi mi je hotelo kar razgnati, mali pa ni bil lačen . Res ne vem, kako bi zdržala brez črpalke, saj mi ročno iztiskanje mleka sploh ne ne leži. No, prvi otrok se je kljub mojim ploskim bradavicam uspešno dojil cca. 2 meseca (uporabljala sem nastavke), potem pa se kar naenkrat ni več hotel dojiti. Takrat sem ponovno uporabila črpalko in ga z izčrpanim mlekom hranila po steklenički. Pri drugem otroku je bilo zelo podobno. Zadnji dan v porodnišnici sem imela naval mleka in sem komaj čakala, da pridem domov in si mleko izčrpam . No, za razliko od prvega pa se drugi otrok že nekaj dni po prihodi iz porodnišnice kljub nastavkom sploh ni več uspel "priklopiti" (to je dolga zgodba, marsikaj sem poskušala, pa enostavno ni šlo), pa sem mleko spet začela črpati. Zdaj ga uspešno črpam že več kot 7 tednov. Pa še nekaj mi je svetovala patronažna sestra takoj po prihodu iz porodnišnice, ker je vedela, da imam črpalko: da si po vsakem podoju izčrpam preostanek mleka iz obeh dojk, da tako malo pomagam materi naravi pri uravnavanju nastajanja mleka. Načrpano mleko sem shranjevala v hladilniku in ga kasneje, ko se ga je nabralo za cel kozarček, zamrznila. IZVIRNO SPOROČILO: SanMat Katero bi pa priporočale, tiste, ki ste jo uporabljale? Črpalka, ki sem jo imela sposojeno, je bila od firme Mam. Izkazalo se je, da je blazno nepraktična, zato mi je mož potem, ko sem mleko začela redno črpati, kupil Aventovo ročno črpalko. Meni se zelo dobro obnese. Nekatere mamice z njo niso zadovoljne, pravijo, da jih od črpanja bolijo roke, a jaz teh problemov nimam. Sicer sem zdaj, pri drugem otroku, razmišljala o tem, da bi kupila električno črpalko (ker bom očitno mleko črpala še kar nekaj časa), a sem si premislila, ker se mi ročna res dobro obnese, mleko si brez problema izčrpam v 10 do 20 minutah.
|