Matevž (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


mam32 -> Matevž (7.11.2008 13:13:07)

Prosim za recept kako se pripravi Matevž in h čemu  ga lahko vse ponudim.




ada2 -> RE: Matevž (7.11.2008 13:15:14)

uh, jaz sem pa mislila, da se sprašuje za ime Matevž in sem hotela napisat, da mi je zelo všeč...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

no, pomagati pa ti žal ne morem, ker nimam pojma kakšna jed je matevž[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mam32 -> RE: Matevž (7.11.2008 13:21:22)

ada2 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Ne ne. Zanima me tisti Matevž za v želodec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Vseeno hvala. 




Anonimen -> RE: Matevž (7.11.2008 13:21:54)

ada, matevž je krompir + fižol - tako kot pire krompir s fižolom.

naredi se ga pa tako: skuhaš krompir tako kot za pire krompir, dodaš nekaj fižola, malo mleka in margarine in vse skupaj dobro pretlačiš in zmešaš. Po potrebi dodaš še malo pretlačenega fižola. Jaz ponavadi zmešam in pretlačim vse kar z mešalnikom.

zraven pašejo pa krvavice, pečenice, hrenovke in tenstano zelje.




Doll -> RE: Matevž (7.11.2008 13:23:05)

najprej skuhaš krompir,ga pretlačiš,potem daš fižol v mikser ga zmiksaš in streseš v krompir,potem pa še to vse skupaj zmešaš.
Seveda prej ne pozabi solit krompirja ;)
Jaz ga ponudim k zelju,pečenicam,lahko k pohanemu mesu




Natyy -> RE: Matevž (7.11.2008 13:24:40)

Matevž je stara slovenska jed. Pri nas jo pripravimo skupaj s kislo repo.
Pripravim pa ga takole:
Skuham krompir in stročji fižol (sivček). Seveda vsakega zase.
Na ocvirkih prepražim čebulo, dodam krompir in fižol (pretlačen), Po potrebi zalijem (nekaj žličk) vode v kateri se je kuhal krompir (vedno ga kuham olupljenjega in na kocke narezanega v slani vodi) , solim in serviram.




mam32 -> RE: Matevž (7.11.2008 13:29:25)

Punce, hvala vam!!!
Bom ga drugi teden dala na jedilnik skupaj z zeljem in krvavicami. Njami njami.

Še enkrat hvala in lep vikend!




Natyy -> RE: Matevž (7.11.2008 13:29:56)

prilagam še link :
http://www.mojirecepti.com/recept/matevz.html




Nika v službi -> RE: Matevž (7.11.2008 13:53:31)

Jaz Matevža obožujem. Mi ga pripravimo takole: ločeno kuhamo krompir in fižol (pa ne stročji, ampak v zrnju!). Vsako posebej pretlačimo in na koncu skupaj zmešamo, po potrebi še zmiksamo, če ni gladko kot npr. pire. Matevža zabelimo z domačimi ocvirki in postrežemo z zeljem ali repo.

Kalorično, ampak tako dobro. Njami!




uršika*** -> RE: Matevž (8.11.2008 15:27:41)

Skuhaš slan krompir- na kocke narezan, posebej skuhaš fižol( nisem še nikjer videla, da bi dali noter stročji fižol[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) Krompir odcediš in ga dobro pretlačiš, kuhan fižol pa skupaj s fižolovko (juho, kjer se je kuhal fižol )zmiksaš- s paličnim mešalnikom. Na masti prepražiš sesekljano čebulo, ko zarumeni dodaš še sesekljan česen in peteršilj. Popražiš še samo toliko, da zadiši.
Postrežeš ga zraven krvavic, pečenic, kislega zelja, lahko tudi pečenke.




Stran: [1]