Arwenko
|
Ne razumem zakaj hočete met takšne in drugačne krste, krst je kak je in pomeni kaj pomeni, zakaj delate iz tega komplikacijo. Krst je izključno stvar vere, v tem primeru katoliške cerkve in nima nobene zveze s tem kakšen človek je kdo sedaj ali pa bo postal. Če želiš, da je tvojemu otroku prijateljica botra, zakaj pa rabiš krst? Bit botra je neka obveznost za katero se zavežete in če ta obveznost nima enakega temelja, potem ni smiselna, v tvojem primeru je pač temelj obveznosti vera. Če pa je zate temelj obveznosti vajino prijateljstvo in človekova dobrota, potem pa ne hodi v cerkev, ali ne? Potem lahko proglasite tvojo prijateljico za otrokovo botro na domači ceremoniji in daste notarsko overit oporoko, v kateri se bo tvoja prijateljica zavezala, da v primeru vajine smrti skrbi za otroka. Ampak s tem cerkev nima nič. In ja, tudi meni se zdi to strašno nekorektno in egoistično od staršev, da krstijo dojenčke samo zato, ker je to navada. Moji otroci zato ne bodo krščeni, vzgajani bodo tako kot se bo meni zdelo prav, ko bodo polnoletni pa naj se sami odločijo če želijo pripadat kakšni veri, pa naj bo to katoliška, pravoslavna, budistična, hinduistična, kakršnakoli pa. Tudi sama sem krščena bila samo na željo starih staršev in v čem je point? Ni ga, danes mi je katoliška cerkev obup, pa ji po nekih papirjih vseeno pripadam, samo še cajt moram najt da se iz nje uradno izpišem oziroma izstopim kot pravijo. Jaz pač verujem v nekaj višjega, v nekaj za kar ne rabim institucije, ki mi pobira denar, daje pa mi po mojem mnenju nič. In iskreno spoštujem tiste ljudi, ki so cerkvi res predani, ki resnično verjamejo vanjo in jim ta daje energijo za boljše življenje. Smilijo pa se mi tisti, ki cerkev zlorabljajo zaradi navade, želje staršev ali starih staršev, in se potem ob nedeljah smehljajo pri maši, v gostilni pa šimfajo vse okoli nje.
|