koliko procentov plače je bolniška (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> koliko procentov plače je bolniška (3.11.2008 22:37:45)

Mene samo zanima kako je s plačilom če greš pred porodniško na bolniško, ali je to 90%, 80 ali celo manj...baje se kar pozna....sem v 6 mesecu in se trenutno dobro počutim, me pa zanima kako je s tem, če bi mogla res prej na bolniško...
hvala...

Erdbeere -> RE: koliko procentov plače je bolniška (3.11.2008 22:45:20)

90% je bolniška...lahko pa delodajalec upošteva tudi manj, sam praksa je kar 90%

Anonimen -> RE: koliko procentov plače je bolniška (3.11.2008 22:56:02)

no saj to pa ni tako slabo.Samo ni mi jasno,mislim da sem nekje zasledila za izračun porodniške, pa ne vem kje je bil ta link. Upošteva se 12 plač, seveda mi je jasno, brez dodatkov verjetno...samo ena je 1x napisala, da vpišeš bruto unesek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. A ni bruti tisti, kjer je vse to zraven, brez odtegljajev, potem bi bila porodniška večja kot plača...

dushka -> RE: koliko procentov plače je bolniška (4.11.2008 9:33:36)

jaz sem dobila za prvi mesec 85%. Mislim, da je odvisno, kje delaš. 

Anonimen -> RE: koliko procentov plače je bolniška (4.11.2008 9:54:23)

Porodniška je  bruto plača z vsemi odtagljaji. Poglej na plačilno listo, kjer imaš napisan podatek tvoje neto plače. Neto vsebuje redno delo, praznike, dopust, bolniško,... Nato imaš v isti vrstici kot neto seštevek tdui bruto seštevek in ta je tisti, ki se ga upošteva pri izračunu porodniške. Tako da tvoja porodniška ne more bit večja kot je tvoja plača. Razen v primeru, da imaš tako nizko plačo, da ti potem dajo povprečje slo. plače.

naia -> RE: koliko procentov plače je bolniška (4.11.2008 10:27:25)

bolniška je minimalno 80%, več je pa "dobra volja delodajalca", pri nas je tudi praksa, da je bolniška 90%, ampak manj kot 80% ti ne more dati.
glede porodniške-gleda se tvoje povprečje zadnjih dvanajstih plač, slovenska zakonodaja temelji na bruto plači, zato se tudi tukaj gleda bruto plača, če greš pa na bolniško, je pa tvoj bruto za 10% (oz. 20%) manjši in se ti tudi povprečje zmanjša...
tu vnesi svoj bruto in boš vidla, kakšna naj bi bila porodniška
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunSN.asp

lp

sazi -> RE: koliko procentov plače je bolniška (4.11.2008 11:08:11)

Dokler si na bolniški v breme delodajalca (30 delovnih dni) dobivaš bolniške 80% ali več (pač odvisno od kolektivne pogodbe, aktov delodajalca... In teh 80% se izračuna iz višine tvoje sedanje plače (bruto) brez dodatkov, seveda (npr. za izmensko delo, nočno delo in podobno, saj če si na bolniški taki dodatki niso upravičeni)
Ko pa greš naprej na bolniško v breme ZZZS, pa dobiš 905 povprečja preteklega leta. To pa zna biti v nekaterih primerih precej manj - npr. pri meni (če mi podaljšajo bolniško) bo kar razlika, ker sem imela lani precej nižjo plačo kot letos. Ampak sem šla itak na bolniško dokaj pozno, in če bom splon na bolniški v breme ZZZS, bo to samo 1 mesec, ker potem pa že nastopi porodniška.

Tako da tvoja porodniška ne more bit večja kot je tvoja plača.

No, to pa ni čisto res. V prejšnji službi so nam izplačevali tudi 13. plačo (sicer ne vem v kakšni oblik), ampak tako, da so bili od zneska plačani vsi prispevki. Tako je šla tudi ta 13. plača v izračun porodniške in sem zato imela porodniško malo višjo od plače.

Stran: [1]