sazi -> RE: koliko procentov plače je bolniška (4.11.2008 11:08:11)
|
Dokler si na bolniški v breme delodajalca (30 delovnih dni) dobivaš bolniške 80% ali več (pač odvisno od kolektivne pogodbe, aktov delodajalca... In teh 80% se izračuna iz višine tvoje sedanje plače (bruto) brez dodatkov, seveda (npr. za izmensko delo, nočno delo in podobno, saj če si na bolniški taki dodatki niso upravičeni) Ko pa greš naprej na bolniško v breme ZZZS, pa dobiš 905 povprečja preteklega leta. To pa zna biti v nekaterih primerih precej manj - npr. pri meni (če mi podaljšajo bolniško) bo kar razlika, ker sem imela lani precej nižjo plačo kot letos. Ampak sem šla itak na bolniško dokaj pozno, in če bom splon na bolniški v breme ZZZS, bo to samo 1 mesec, ker potem pa že nastopi porodniška. Tako da tvoja porodniška ne more bit večja kot je tvoja plača. No, to pa ni čisto res. V prejšnji službi so nam izplačevali tudi 13. plačo (sicer ne vem v kakšni oblik), ampak tako, da so bili od zneska plačani vsi prispevki. Tako je šla tudi ta 13. plača v izračun porodniške in sem zato imela porodniško malo višjo od plače.
|
|
|
|