pelin
|
V našem vrtcu imajo tudi res ODLIČNO urejene in sestavljene jedilnike...Res sem zelo vesela... Jaslični oddelki imajo prilagojeno hrano (brez svinine in strogo mlečni zajtrk). Nikoli nimajo čokolinotov ali drugih instant variant, temveč mlečni riž, mlečno kašo, močnik na mleku, mlečni gris.. Za posip s čokolado nas vprašajo in valjda da dovolim. Ne eni ne drugi nimajo nikoli belega kruha, temveč črnega, mešanega ali koruznega. Jaslični oddelek nima hrenovk in podobnih "packarijuser posted image ", starejši pa dobijo največ 1x na dva meseca hrenovke oz hot-dog. Skozi dan imajo ves čas nesladkan čaj (poleti hladnega, pozimi toplega). Všeč mi je tudi to, da otroci ne dobivajo namazov (maslo, paštete, marmelade, sirne namaze) posebej, temveč jih vedno sproti maže pomočnica. Je ravnateljica rekla, da se s tem ogromno prihrani in tako lahko izvedejo več dodatnih aktivnosti za otroke, ne da bi s tem posebej bremenili starše (krajši izleti, predstave), prav tako že 2 leti več ne uporabljajo čistilnih robčkov (jaslični oddelek) temveč navadno plenico za 1 previjanje na 1 otroka in da s čiščenjem pride skoraj 40% ceneje. Vzgojiteljice so bile sprva malce nejevoljne, vendar kasneje pravijo, da so se lepo anvadile in da je precej bolje in hitreje kot robčki. Skratka zelo, zelo zadovoljni z vrtcem. Milleena, ti si mogoče res zelooo vesela,in zadovoljna z vašim jedilnikom, jaz in marsikateri starš pa niti pod razno ne bi bil. Strogo mlečni zajtrk, halooo, kako staromodno razmišljanje.Otrokom, tudi jasličnim pa res ni treba vsak dan jesti mlečno hrano...kaj pa tisti, ki mleka res ne marajo?Revčki, očitno so prisiljeni vsak dan jesti sam kruh ali kaj jim ponudijo kot alternativo...Kakšen jajčni, ribji , sojin ali kakšen podoben namaz na polnozrnati žemljici bi jim prav gotovo nič ne škodil, ali pa koruzni rogljiček in čaj, ...itd.Pa tudi glede čaja...kako si spet zelooo zadovoljna nad popolnoma nesladkanim čajem...ali si ga kdaj poskusila? Veš kako je s tem čajem v vrtcu? Večina otrok ga ne mara piti in konec, saj je ogaben do konca. Res da sladkor ni zdrav, a tudi cel dan biti brez pijače ni zdravo. Očitno v večini kuhen mislijo, da tudi limona ni zdrava , pa tudi od žličke meda, bi verjetno vse otroke pobralo . Zaradi takšnega zahojenega in nefleksibilnega mnenja, je marsikateri otrok cel dan na " suhem" (mogoče celo tvoj, pa ti sploh ne veš!). Glede mazanja namazov pa tako...ali še niso slišali, da je samostojnost pri mizi del vzgoje in odraščanja...Kje se spravijo šparat slabo ti postane. Potem jim je verjetno še najbolj všeč, če iz cele skupine jedo namaz le trije otroci...a veš koliko šele takrat prihranijo!?(črni humor). Verjetno imajo namaz še za štirinajst dni...(To mi pa res dvigne pokrov!?) Otroci druge starostne skupine morajo biti čimbolj samostojni in imeti možnost izbire. Če se jim vsakodnevno daje možnost, da si sami dozirajo , postrežejo in mažejo hrano( pri meni to delajo že triletniki, saveda pod kontrolo in ti garantiram, da s hrano lepo in "ekonomično" ravnajo), je to najboljši način vzgoje in navajanje otrok kulturnega vedenja pri mizi. Ali vaša šparovna ravnateljica še ni slišala za samopostrežni zajtrk (seveda ne v jaslih), kakršnega imajo v večini sodobnih, osveščenih vrtcev v Sloveniji!? Po moje bo morala kje drugje zategniti pas in prihraniti in ne pri hrani, ki jo vi tako ali tako plačate. Joj, ne se pustit vse takoj naflancat. Dodatne dejavnostui v vrtcu nimajo nobene veze s prahrano. To je vse odvisno od organizacije vrtca, to je pa že druga tema... Ne mi zamerit Milleena, si eden od staršev, za katerega bi se vse vzgojiteljice teple... Ne kompliciraš,nadvse zadovoljna si z vsem...saj po svoje je to dobro, vendar moraš pa le realno pogledati kaj je res dobro za tvojega otroka...pa ne vse verjet kar rečejo ravnateljice in podobni...oni gledajo resnično vse skozi denar...ti pa ne smeš...
|