PapuaNG
|
Dolgujem še tukaj en odgovor Lsici: IZVIRNO SPOROČILO: Lsica IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG PapuaNG, se bom kar nate obrnila, če veš kako se tej stvari streže... Vprašanje se tiče zaposlenih za določen čas. Menda je regres vezan na koledarsko leto, se pravi, da ga dobiš v celoti, če si zaposlen vsaj do 1. julija, kako je pa pri nas, ki bomo šle že prej na porodniško? Pogodbo mam sicer od septembra, torej bom po pgodbi zaposlena več kot pol leta - če ma to kaj veze. Kaj pa če letošnjega dopusta ne bom mogla nič koristit (sem na bolniški, najbrž do začetka porodniške) - sem vseeno upravičena do regresa? Če veš karkoli, bom ful vesela odgovora... Takole pravi zakon: ) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa -->do celotnega letnega dopusta je delavec praviloma upravičen, če je v posameznem koledarskem letu zaposlen več kot pol leta. Praviloma rečem zato, ker vem, da je praksa pri delodajalcih tudi taka, da v kolikor vedo, da nekdo ni delal ali ne bo delal celo leto, pač ne priznajo celega dopusta. Samo dejstvo, da pred 1. julijem nastopiš porodniško, ni pa še konec delovnega razmerja, ne vpliva na upravičenost do regresa oz. dopusta. Regres dobiš tudi, če si v času izplačila na porodniški. Regres namreč ni vezan na dejansko opravljanje dela, ampak na status zaposlitve. Če si na bolniški/porodniški pa dejansko si zaposlen, plačujejo se prispevki itd...Če si zaposlen manj kot 6 mesecev v koledarskem letu, dobiš sorazmeren del regresa, če več kot pol leta, naj bi dobil celoto. Vsekakor pa nekaj dobiš. Naj bi dobil pravim zato, ker znajo zasebniki včasih malce prikrojiti zakon po svoje in vseeno dajo sorazmerni del, čeprav bi morali dati celoto. V državni upravi pa zagotovo dobiš celoten regres, če si zaposlen več kot 6 mesecev (pa čeprav samo 7) in pred tem nisi drugje dobil sorazmeren del regresa. Enako velja za dopust. Upam, da sem ti kaj pomagala...sicer se pa obrni na kadrovsko, kjer ti bodo znali dati še najbolj točne odgovore. Tako, toliko bi bilo iz mojega pravniškega znanja...
< Sporočilo je popravil PapuaNG -- 26.3.2009 13:14:35 >
|