Anonimen -> RE: gluhi štruklji (2.11.2008 10:10:37)
|
GLUHI ŠTRUKLJI 40 dag bele moke (tip 500) ½ žličke soli 1 do 1 ½ dag kvasa 1 rumenjak 5 dag masla toplo mleko Zabela: pražene drobtine Ti štruklji so gluhi, ker so brez nadeva. Pripravimo kvašeno testo. V kvas damo sladkor in dve žlici mleka, nato stresem v moko, prilijemo toplo mleko in naredimo krepko testo. Dolijem 5-6 dag raztopljenega masla, margarine ali 2-3 žlice pogretega olja. Testo naj vzhaja vsaj za enkratno količino, tudi eno uro. Na pomokanem prtu razvaljamo ozek, daljši pramen, drobno ga zavijemo v štrukelj, nekaj cm premera. Nato jih stisnemo z dlanjo v 10 cm dolge posamezne štruklje, vzhajajo naj 40 minut. Skuhamo jih v vreli vodi (manj kot posode naj bo vode). Vzhajan štrukelj polagam v vodo (ne sme jih biti preveč, ker se nakuhajo). Pokrito naj vro 3-4 minute, nato jih z vilico prevrnemo. Spet naj pokrito vro 3-4 minute. Nato jih položimo na desko in z nitko (ne z nožem, da ji ne potlačimo) prerežemo, da vidimo, če so kuhani. Če so predolgo kuhani, upadejo in so gosti. Boljši je prej preverit, kot da se prekuhajo. Nato damo kuhat druge. Zabelimo jih z drobtinami. Štruklji so lahko tudi kot sladica - s čežano, dušenimi jabolki ali kompotov. Lahko so slani ali sladki.
|
|
|
|