mižek
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Hehe, če bi bil problem samo v seksu, bi bil odgovor enostaven: zamenjajta položaj, bodi ti zgoraj . Moj bivši je bil tudi nekje 40 kil težji od mene, samo dobrih 90 kil vseeno ni tako nenavadno za fanta... Pa ni bilo problemov s seksom . Ampak nekak se mi zdi, da te kile niso glavni problem, čeprav so lahko nekak vidni odraz tega, kar se dogaja v zakonu - zanemarjanje telesa in odnosa... In lahko da te zato tako jezijo. Sicer pa pogovor marsikaj reši, vendar se po moje moramo včasih tudi razjezit! ne da ga zdaj obkladaš z vsem možnim, sploh ne, ampak toliko pa moraš bit jezna, da si lahko iskrena (na nek kolikor toliko prijazen način - ja, vem da se sliši kot oksimoron, ampak vseeno obstaja ) Niti potrudi se ne, da bi mi kako stvar olajšal. POvej mu to, povej mu, da se tako počutiš, da ti je hudo, da bi rada vedela, da te ima še rad in da tega tako ne vidiš. Potem se pogovorita in naredita kompromise - ne moreš pričakovat, da bo on zdaj naenkrat zadostil tvojim standardom čistoče in urejenosti stanovanja (resnici na ljubo je malo moških, ki nimajo lestvice malo nižje kot večina žensk), ampak vsak se lahko malo potrudi. Če ve, da ga ne boš sekirala, če se bo on malo potrudil, bo obema lažje. Ker po moje to, da pa še naprej trpiš ala zaradi otrok, pa tudi ni rešitev. In razlog, da ostaneš z očijem zato, ker ne bi znala razložit otrokom, tudi ni dovolj dober. Se pa strinjam, da situacija po moje še ni tako tragična - samo dedec je rahlo razmažen, pa fantje RES ne vidijo teh drobnarij, oni gledajo bolj celoto, me pa bolj podrobnosti - oni si ne zapomnijo naslovov filmov, niti drugih malenkosti, ne vidijo drobtin na mizi ipd... (velja za večino, kar jih jaz poznam, so pa izjeme - imam prijatelja, ki gre popravit nalepko, če jo vidi postrani nalepljeno...) Ampak večinoma so pa taki - holistični, vidjo mizo, ne drobtin . Malo moramo me popustit, malo pa se morajo tudi oni potrudit, sicer se mi zdi, da se enostavno izgubi ljubezen, ker ima potem ona ves čas občutek, da je izkoriščana - in to od nekoga, ki naj bi jo ljubil... To težko spraviš skupaj. Prej ali slej poči. Tako da rečt, da zdaj je kar je, pa da naj zaradi otrok potrpi, po moje ni ravno najboljši nasvet... Na tvojem mestu bi torej poizkusila pred ločitvijo še par drugih stvari: pogovor - najprej prijazen, to verjetno ne bo zaleglo, ker je pač že navajen, da mu moraš za vsak stvar rečt, ampak za vsak slučaj se vedno to najprej splača probat (ne pa bit jezna in ne pričakovat, da bo to kaj zaleglo). Potem RESEN pogovor - ko mu poveš, da tako ne gre več naprej, pa pika! Poveš lepo vse, kar te moti in predvsem to, KAKO SE TI ZATO POČUTIŠ. Malokateremu človeku je vseeno, kako vpliva na druge ljudi, sploh tiste, s katerimi živi, celo če jih nima prav posebej rad. Sploh pa nam ni vseeno, če prizadanemo nekoga, ki ga imamo radi! Zato mu povej, da te to boli! Sliši se neumno, vem, sprašuješ se, kako naj mu rečeš, da te bolijo drobtine na mizi in dlake v umivalniku... Ampak se da, lej: " Lubi, poglej, jaz imam rada določeno higieno v stanovanju, saj to že veš, mogoče malo pretiravam in sem se pripravljena malo prilagodit, zato bi rada, da se pogovoriva, kaj bi bilo zate še mogoče in zame še sprejemljivo, ker to, kar imava zdaj, me pa res moti in izčrpava: (tu našteješ nekaj stvari, da si dečko lahko sploh predstavlja o čem ti to govoriš, ker do tu ne bo imel pojma, garantiram )... Saj vsaka malenkost ni veliko, ampak ko se naberejo vse skupaj, mi je pa grozno, ker lahko samo čistim in pospravljam in imam občutek, kot da ti je popolnoma vseeno, kako se jaz počutim, ko moram vse pospravljati, če hočem, da je lepo." Moški namreč vzamejo besede precej dobesedno: če rečeš, da te motijo drobtine na mizi, bo mislil, da si popenila zaradi drobtin - ne bo razmišljal, da je bila to samo pika na i in te moti še **** drugih stvari. Zato je dobro povedat vse malenkosti, saj se mu sicer lahko upravično zdi, da težiš zaradi bedarije - češ: lej, par dlak je bilo v umivalniku, ona pa tak halo zganja. Če mu razložiš, da je teh stvrai več in jih tudi poveš, katere te bolj motijo, potem dojame, da ni ena malenkost, ampak da je veliko malenkosti in lažje razume, zakaj si zdaj ti popenila... No, potem je pa tu še ena čarobna beseda: PROSIM. Ja, to besedo naj bi sicer uporabljala oba, vendar glede na to, da tebe več stvari moti, jo boš verjetno morala ti večkrat . Vem, zdi se ti neumno in po svoje tudi je - meni se je tudi zdelo blesavo, kaj ga bom prosila, da nese smeti dol, saj so od obeh - ampak sva se pogovarjala in ni fora v tem, da bi on mislil, da to ni ravno toliko njegova dolžnost kot moja, ampak si enostavno želi prijaznost, ne pa "ukazovanje". Ta prosim ni mišljen kot prošnja, kot da ti on dela uslugo s tem, ko to naredi, ampak kot vljudnost in prijaznost, zato da fant nima občutka, da ga ti komandiraš. Verjemi, da potem rajši naredijo in ko se enkrat navadijo, niti ni več treba vsakič rečt . preverjeno . Saj navsezadnje tudi prodajalko v trgovini prosiš za kilo kruha - pa čeprav je to njeno delo in ti ga mora dat, sama ga celo ne moreš in ne smeš vzet... Pa vseeno rečeš prosim. Isto je v odnosu. Lepo je potem vključit še hvala - enostavno se človek dobro počuti, če se mu nekdo zahvali za nekaj, kar je naredil, ker ima potem občutek, da je ta videl, da se je potrudil (pa čeprav je to njegovo delo). Tako se jaz zahvalim lubiju, ko pomije po tleh in povem, kako je zdaj vse lepo, on pa meni, ko operem in mu zložim vse cote na kupček, da si jih samo pospravi v omaro... Pa je lepše živet in lažje naredit. Torej, ko pusti nekaj za sabo ne za njim pucat, pokliči ga in ga prosi, da to pospravi. (ne jezi se, ker je to pozabil in bi moral sam videt, ker pač tega še ne zna - tu ga pač obravnavaj kot otroka, saj se bo naučil) Ne bit tečna pri tem, ne godrnjaj, da ne bo povezoval čiščenja z nečim zoprnim, ampak bodi prijazna in ga samo prijazno spomni, da je pozabil dlake v umivalniku ("lej, tu si pozabil dlake, daj jih prosim malo speri" - če ima smisel za humor in veš, da ga s tem ne boš užalila, lahko rečeš tudi kaj podobnega kot: "lej, najinemu umivalniku pa brada raste - daj še njega obrij, ko si ravno sebe končal"...). Pa se nasmej in pojdi proč. Bo spucal. KO to naredi, se mu zahvali, nasmehni ali daj lupčka, da dobi nagrado . Mora se mu splačat, da to dela, sicer ne bo hotel tega počet, ker njega umazanija dejansko ne moti tako kot tebe - on je sploh ne vidi! Torej to dela samo tebi na ljubo in zato mora od tebe dobit neko nagrado, da se mu splača. Ja, trapasto se ti zdi - itak, to so vendar njegove dlake, zakaj bi ga zdaj jaz hvalila, če jih spuca? Zato ker si želiš rešit svoj zakon, ne? Zato ker ga imaš vendarle še rada, je tak? Zato, ker je to glavna njegova napaka, ki ni neodpravljiva in se splača probat... Ja, seveda, to boš morala 1000x ponovit - ampak če bi ga ne imela več nič rada, ne bi tu spraševala, če se da še kaj naredit... Torej: kaj imaš za zgubit? Ja, za tole "prevzgajanje" rabiš živce - ampak nekak sem 100% prepričana, da jih rabiš za ločitev še več - torej se ti splača - pomisli na to, ko se ti ne bo dalo, pa boš mogoče našla moč... Glede seksa bo lažje: predlagaj kaj drugega, drug položaj, zamenjajta okolje (večina moških nima nič proti, sploh če ga enostavno postaviš pred dejstvo - napadi ga v kuhinji, recimo, tam se ne bo mogel nikamor ulešt) in potem se enostavno ne bo mogel kar ulešt nate! Takrat vama bo verjetno obema bolj všeč in začarani krog se bo pretrgal . Vse kvalitete ti namreč nič ne pomagajo, če imaš občutek, da je z njim nevzdržno živet. Ampak ti pa lahko pomagajo, da vidiš, zakaj se splača potrudit, da bi bilo z njim nekoč luštno živet. probaj še to metodo, pri nama se je obnesla (če bi videla njegovo sobo, kakršno je mel doma in mojo, bi ti bilo jasno, da ne govorim na pamet ). Izgubit tako nimaš kaj - če ne bo šlo, se še vedno lahko ločiš. Ampak mislim, da ga imaš še rada. In da ima tudi on tebe rad, samo dop* ti je vse tole, ker imaš občutek, da si samo še gospodinja in te čisto razumem. Če mu boš samo ukazovala, kaj naj naredi, bo sicer mogoče začel pospravjat, vendar pa vajin zakon zato ne bo nič boljši - on bo postal copata, ki bo sicer vse ubogal, stanovanje bo čisto, vendar se bosta vidva oddaljila (vidim pri tašči, je točno tako in je kar težko potem spet vzpostavit en ljubeč odnos). Rabiš nekaj, zaradi česar bi si on sam želel pospravljat - in ta nekaj si ti! Tvoj nasmeh, tvoj poljubček, tvoja pozornost, prijazna beseda... - to so stvari, ki mu jih lahko ponudiš. Ja, zdaj se ti zdi, da mu to ne bo nič pomenilo in prvih parkrat bo mogoče res čukasto pogledal - ampak verjemi, če je še karkoli med vama, mu bo to nekaj pomenilo! In ko bo videl, da mu ne ukazuješ in da se mu ni treba branit za vsako nogavico, ki jo pusti sredi sobe, bo tudi on prišel izza svojega oklepa in ti dal vedet, da ceni te tvoje lupčke, prijazne besede... - in bil pripravljen nekaj naredit zato, da jih dobi . ronja ti si pa res ZAKON, ne vem kaj si po poklicu ampak, sem že na večih straneh RR prebrala tvoje nasvete in vedno so ODLIČNI. ROZALA jaz te popolnoma razumem, mi2 z mojim, sicer fantom, imava trenutno tudi podoben odnos, le da nama seks ne predstavlja težav . Ronja a, bi mogoče lahko še prišla k meni domov in bi prosim ponovila tisto kar sem z rdečim podčrtala, ker moj je popolnoma enak, imava še trenutno le enega otroka pa se mi včasih zdi da sem jaz , ko sem 6. let mlajša od njega veliko bolj zrela, od njega. No nisem niti prebprala do konca tvojega nasveta, ker sem mogla takoj napisat da si ZAKON
|