Koliko stanem delodajalca? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Kerensa* -> Koliko stanem delodajalca? (31.10.2008 8:03:36)

Ja... res... koliko ga stanem?

Če računamo, da si plačo zaslužim z delom (saj si po tej logiki potem tudi prispevke, ampak vseeno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image])... "stanem" ga prispevke (na minimalno plačo za polni delovni čas, kar je bruto 589€), ki so nekaj čez 200€, a ne?... davka na minimalno plačo ni, kolikor je meni znano... izredni stroški (bolniška, regres in dopust, kar je za delodajalca stran vržen denar [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) me ne zanimajo... samo tekoči, redni, mesečni... cca. 200€ prispevkov in - nič več, a ne?

Kakšen konkreten odgovor pričakujem predvsem od tistih, ki ste same delodajalke.

Lu -> RE: Koliko stanem delodajalca? (31.10.2008 8:38:58)

V tvojem primeru so stroški delodajalca z prispevki vred 683,83 EUR + dodatki(prevoz, malica,... )[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

lukec -> RE: Koliko stanem delodajalca? (31.10.2008 8:42:28)

Če od tega odšteješ plačo, ki jo zaslužiš (kar je meni logično), potem je dejanski strošek delodajalca 225 evrov.

piamaria -> RE: Koliko stanem delodajalca? (31.10.2008 13:21:35)

cca 230 EUR

K_a_t_i -> RE: Koliko stanem delodajalca? (31.10.2008 14:32:44)

Tole je iz nekega drugega forma, če ti kaj pomaga (je pa iz 2007):

Prispevki od bruto plače:
1. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (15,50%)
2. Prispevek za zdravstveno zavarovanje (6,36%)
3. Prispevek za zaposlovanje (0,14%)
4. Prispevek za starševsko varstvo (0,10%)

Prispevki na bruto plačo:
1. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (8,85%)
2. Prispevek za zdravstveno zavarovanje (6,56%)
3. Prispevek za zaposlovanje (0,06%)
4. Prispevek za poškodbe pri delu (0,53%)
5. Prispevek za starševsko varstvo (0,10%)

minimalna plača: 856 €
odbitki ki se trgajo tebi: 165 €
tvoj neto: 421 € (199.977 sit)
malica: 61 €
tvoja plača izplačana: 489 € (115.703 sit)
prispevki delodajalca: 266 €

skupaj za to da dobiš ti izplačano minimalno plačo 489 €, delodajalec plača 789 € (179.599 sit). to je jasno pri neobdavčeni minimalni

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (31.10.2008 22:29:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Kerensa* -> RE: Koliko stanem delodajalca? (31.10.2008 22:55:17)

Skratka... cca. 230€ je delodajalčev "strošek", ostalo pa moj "zaslužek" oz. povračila mojih "stroškov".... hvala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Anonimen -> RE: Koliko stanem delodajalca? (1.11.2008 11:37:44)

ostalo pa moj "zaslužek" oz. povračila mojih "stroškov"....

Ne, vse je tvoj zasluzek.
Samo zivis v drzavi, kjer je sistem tak, da se zdravstvo in pokojnine financirajo direktno iz tvoje place, vsaj vecinoma ter da je dolocen del stroskov, povezanih z delom, neobdavcen.

Arwenko -> RE: Koliko stanem delodajalca? (1.11.2008 20:07:48)

Izračun, ki si ga je za plače v svojem podjetju naredil moj oče je tak...na neto plačo, faktor 2,25 je dejansko strošek delodajalca. Na bruto plačo posameznika podjetje namreč plača še cel kup nekih pavšalov za vse zaposlene, ki se pa ne vidijo na plačilnih listah.

lukec -> RE: Koliko stanem delodajalca? (2.11.2008 18:50:54)

IZVIRNO SPOROČILO: _rebeca_

Tako ja, strinjam se z LU, delodajalca staneš 683,83€
Seveda brez malice in potnih stroškov oz. dadatkov.

Lukec in piamarija, strošek delodajalca ni samo 225 oz.230 € - saj mora dati njej plačo, saj je ne da samo državi! Ona stane delodajalca dejansko 683,83 € - od tega nakaže njej njen neto, ostalo pa so prispevki.

Žal, se s tabo ne strinjam. Delodajalec ji ne DA plače, ampak jo sama ZASLUŽI. Delodajalec ima neke koristi od njenega dela, kaj ne?

Kerensa* -> RE: Koliko stanem delodajalca? (3.11.2008 3:36:17)

IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko
Izračun, ki si ga je za plače v svojem podjetju naredil moj oče je tak...na neto plačo, faktor 2,25 je dejansko strošek delodajalca. Na bruto plačo posameznika podjetje namreč plača še cel kup nekih pavšalov za vse zaposlene, ki se pa ne vidijo na plačilnih listah.

O kakšnih pavšalih je to govora?... kaj še plača delodajalec, poleg mojih prispevkov?

sinnerka -> RE: Koliko stanem delodajalca? (3.11.2008 8:31:41)

no očitno jaz svojega delodajalca preveč stanem ker še vedno nisem dobila plače[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] čakam že od 18.10 pa nič zdaj je pa 3.11 pa tud nič. Z pogovorom nebomo nič naredili saj so v znanju slo jezika nevedni

sazi -> RE: Koliko stanem delodajalca? (3.11.2008 8:43:49)

faktor 2,25 je dejansko strošek delodajalca

tole ne bo držalo, ker je ta "faktor" zelo odvisen od višine bruto plače - višja kot je, večji je ta tvoj "faktor". Pri majhnih, sploh minimalni plači pa je zelo majhen. So tu ostale punce kar prav napisale - torej tam 230-250 EUR - se mi ne da it preverjat.
Je pa tako, da je pri zaposlitvah res probvlem in "strah" delodajalcev v tistih nepredvidenih stroških (bolniške) in seveda kako nadomestiti delavca v tem času - nekje gre to brez problema, ponekod zelo težko.
Se strinjam, da je tisto, kar delodajalec plača dejansko tvoj zaslužek, ampak je pa tudi tako,da ti je delodajalec dolžan dati plačo, četudi tega denarja delavec dejansko ni zaslužil (krize in podobno, delavec lahko dela, vendar se zadeva ne proda, denarja ni, delodajalec MORA dati plačo iz denarja in posla, ki ni bil sklenjen).
No, pa nam so v bivši službi (veliko podjetje) zelo solili pamet o tem, kako vse jih stanemo (elektrika za ogrvanje, oprema, računalniki, da ne pretiravam še o porabi WC papirja....). Ampak če vse štima in lepo teče - torej delavci in delo so, naročniki plačujejo - je vse to sešteto in vključeno v celoten strošek delodajalca. Problem je, ko ni posla ali pa naročnik ne plača, česar pa je zeloooo veliko.

Arwenko -> RE: Koliko stanem delodajalca? (3.11.2008 9:07:11)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko

O kakšnih pavšalih je to govora?... kaj še plača delodajalec, poleg mojih prispevkov?

Bruto plača žal ni celoten strošek, ki ga delavec predstavlja podjetju. Poleg dohodnine in prispevkov IZ plače (prispevki delojemalca) je namreč treba obračunati še prispevke NA plačo (tako imenovane prispevke delodajalca) ter davek na izplačano plačo. Prispevki NA plačo znašajo 16,10 odstotka bruto plače, vključujejo pa vsa socialna zavarovanja kot prispevki IZ plače, poleg tega pa še dodaten prispevek za poškodbe pri delu. Davek na izplačano plačo se odmerja glede na višino bruto plače po lestvici in znaša od nič (za bruto plače do višine vključno 688,53 evra) do 8,9 odstotka (za plače, višje od 3.129,69 evra).
Celoten strošek, ki ga ima podjetje z zaposlenim, je torej seštevek bruto plače, prispevkov na plačo in davka na izplačano plačo, poleg tega pa še vsi dodatki, kot so povračila za prevoz na delo, dodatek za prehrano, jubilejne nagrade in podobno. Slednji so lahko obdavčeni ali ne, odvisno od višine in načina izplačila.

Kopirano iz: http://www.revija.mojedelo.com/karierni-razvoj/zaposleni-strosek-ali-nalozba-podjetja-811.aspx

Arwenko -> RE: Koliko stanem delodajalca? (3.11.2008 9:10:25)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

faktor 2,25 je dejansko strošek delodajalca

tole ne bo držalo, ker je ta "faktor" zelo odvisen od višine bruto plače - višja kot je, večji je ta tvoj "faktor". Pri majhnih, sploh minimalni plači pa je zelo majhen.

Sem napisala, da je to faktor, ki si ga je za svojo firmo dal izračunat moj oče - velja za konkretno firmo in ne na splošno, lahko pa služi kot orientacija. En post višje sem našla dejanske navedbe koliko je še prispevkov na bruto plačo - pol si pa lahko vsak izračuna sam kakšen je ta faktor.

Kerensa* -> RE: Koliko stanem delodajalca? (3.11.2008 23:11:56)

Na minimalno plačo ni davka. Ostanemo torej pri tistih slabih 250-ih € mesečno za prispevke. Zanimalo me je namreč samo za plačo, ne za karkoli drugega.

sazi -> RE: Koliko stanem delodajalca? (4.11.2008 21:07:18)

Preneseni podatki izračuna s portala:

http://www.adecco.si/zaposlitev/izracun_place.html

bruto plača 589,00 EUR
neto plača  424,88 EUR
celotni strošek delodajalca 683,83 EUR

Sem napisala, da je to faktor, ki si ga je za svojo firmo dal izračunat moj oče - velja za konkretno firmo in ne na splošno, lahko pa služi kot orientacija

Ja, si napisala, ampak to ni v tem primeru nobena orientacija, če je faktor za skoraj 100% višji. Namreč v Kerensinem primeru je faktor 1,4

Rožica* -> RE: Koliko stanem delodajalca? (12.11.2008 19:11:16)

Mene pa zelo moti, da vsi delodajalci sploh povdarjajo koliko morajo plačati prispevkov za zaposlenega.
Saj je njihov strošek  prispevek NA plačo in davek na izplačano plačo.
Bruto plača je že res strošek za delodajalca, ki pa je nujen, če želi imeti zaposlene (izvajalace, ki delo zanj opravijo) in uspešno funkcionirati, torej je to njihovo plačilo za opravljeno delo oz. delavčev zaslužek.
In po tem takem je strošek prispevkov iz plače delavčev in ne delodajalčev.
Res pa je, da se obračunajo in nakažejo pri izračunu plače. Torej delodajalec opravi le storitev obračuna dajatev iz plače in opravi plačilo le teh.
ker plača dajatve iz plače, še ne pomeni da so to njegov strošek, plača jih z denarjem ki je bil zaslužen s strani zaposlenega.
Tako malo lajično razmišljanje.

lemavrica -> RE: Koliko stanem delodajalca? (12.11.2008 19:15:45)

Rožica kaj pa prispevki za zdra., pokoj. invali. in zavarovanje za primer brezposelnosti?
A tega pa delodajalec ne plača?Tole spodaj plača delodajalec

. Prispevki za socialno varnost skupaj (16,10 %):

5.1. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (8,85 %):

5.2. Prispevek za zdravstveno zavarovanje (6,56 %):

5.3. Prispevek za zaposlovanje (0,06%):

5.4. Prispevek za poškodbe pri delu (0,53 %):

5.5. Prispevek za starševsko varstvo (0,10 %):

6. Davek na izplačane plače:

Rožica* -> RE: Koliko stanem delodajalca? (12.11.2008 19:29:41)

Ja saj to so obveznosti Na bruto plačo in so v breme delodajalca.

Prispevki iz bruto plače pa so v breme delavca.

Mene moti samo to da ne razlikujejo oz. poenotijo prispevke (vse obveznosti ki jih plačajo državi,....) kot delodajalčev strošek.
Kar pa dejansko ni.
Saj je bruto plača tvoj zaslužek, in ti plačaš prispevke, iz  bruto plače, ki  so prikazani na plačilni listi.
Delodajalec pa plača prispevke na plačo.

poka1 -> RE: Koliko stanem delodajalca? (12.11.2008 21:46:42)

Jaz pa sem tega mnenja, da delodajalca ne stanem nič..uni dan, ko mej je zaposlil je vedu, da mi more dat plačo in vse kar pride še zraven. 
Enkrat mi je samo reku oz. me vprašal, če se zavedam kolko ga pridem stat pa sem mu lepo reekla, da je moral mislit preden me je zaposlil.

In kot je nekdo že prej napisal bruto plača je moj zaslužek in meni trgajo ne pa njemu!!!!!

sazi -> RE: Koliko stanem delodajalca? (13.11.2008 10:21:38)

Ja, vse lepo in prav. V idelanem poslovnem svetu, kjer je posla na pretek in kjer izvajalci plačujejo podizvajalce, kjer se plačujejo vsi računi v rokih - blablabla. Bi res bilo tako, kot piše spodaj. In v teoriji vam dam čisto prav. Ko te delodajalec zaposli, ve, koliko ga "boš stal".
ker plača dajatve iz plače, še ne pomeni da so to njegov strošek, plača jih z denarjem ki je bil zaslužen s strani zaposlenega.

In kot je nekdo že prej napisal bruto plača je moj zaslužek in meni trgajo ne pa njemu!!!!!

Ampak dejstvo je, da mora delodajalec dati plačo tudi, če delavec dejansko nič ne zasluži, ker delavec lahko dela 24 ur na dan, pa če se njegovega dela ne da prodati, ni denarja, delodajalec pa še vedno da plačo.

Rožica* -> RE: Koliko stanem delodajalca? (13.11.2008 14:12:59)

Ma ja saj se z vsem strinjam, vse res.
Ampak, ne vse poslovne neuspehe zvračat na najnižje, tiste, ki že tako zelo malo zaslužijo in navadno trdo delajo za to plačilo.
Če opravljenega dela ni mogoče prodat, obrnit v zaslužek, je navadno v večjih sistemih kriv kakšen drug člen v poslovni verigi (prodaja; distribucija; kadrovska, ki je zaposlila napačnega,...) ki ga je treba odstrant oz. zamenjat ali slabo vodstvo, ki si dela stroške z delovno silo, ki je ne more vnovčit. Morda napačno določena poslovna usmirjenost,.....  In ne mislim več filozofirat, kako je v praksi in teoriji.
Dejstvo je, da sta se zmenila ob sklepanju podobe za bruto plačo, ki ti bo jo plačal za opravljeno delo. In ta bruto zaslužek si ustvariš sam, z delom, če slabo delaš ti trgajo, te odposlijo,.... bla, bla, bla.....

Abbott -> RE: Koliko stanem delodajalca? (15.11.2008 11:16:02)

Vedno se vse dobro preracuna tako, da imajo sefi najvec od tega. 

janca -> RE: Koliko stanem delodajalca? (16.11.2008 20:40:32)

Tudi dopust, regres in bolniška, če jo imaš, je strošek delodajalca.

Kok se eni kregate čez delodajalce, probite odpret firmo pa da vas vidim, koliko boste plače dajale oz. koliko boste imele zaposlenih.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>