Anonimen -> RE: Kdaj ste spočeli otroka? (30.10.2008 20:15:00)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Oba sva bila pod slovenskim povprečjem starosti staršev ob rojstvu prvega otroka. Kolk pa je povprečje, to me pa zanima? Meni se je zdelo, da že skor prastara za prvega otroka, ko sem jih imela 25 ob porodu, zdaj se mi pa zdi, da sem bila še kar zgodnja. Starost matere ob rojstvu prvega otroka je bila leta 2006 povprečno 28 let, zdaj je že nekaj čez to, med leti 1995-1999 pa je ta starost 25,6 leta. Za očete ne vem čisto točno, 10 let nazaj je bilo povprečje okoli 30 let, zdaj pa se mi zdi, da je že 34. Ampak kot pravim, za očete ne vem točno, sem brala neke statistike pred kratkim. Sicer pa je dmeografsko gledano to s starostjo tako, da poteka nekako v ciklih. Sedaj so se povprečne starosti res pomaknile precej navzgor, zlasti v primerjavo z generacijo naših mam, ki so prvič rojevale okoli 20. leta, medtem ko je bila generacija naših starih mam precej kasnejša, povprečje je bilo nekje okoli 25.leta. Ta ciklus se lahko zasleduje še nazaj v zgodovino. Velik vpliv na starost pri prvem otroku pa ima tudi stopnja izobrazbe in ekonomski ter politični položaj žensk.
|
|
|
|