|
RE: Mami, kje je moj oči? 1.11.2008 12:55:01
|
|
|
|
ronja
|
No, dory, saj nista samo dve možnosti: ali da otroku rečeš, da je njegov oči živ ali pa da ga ima neizmerno rad... Navsezadnje nič od tega ni res! Jaz sem vedno za resnico, samo v primerni dozi in primerno povedano. Saj če mu reče, da oči pač ne živi z njima in da ga pač nima blizu, ni to nobeno opravljanje, ampak zgolj navajanje dejstev, ki jih 3letni otrok gotovo že sam lahko opazi. Zakaj bi mu lagala? jaz bi bila tudi zelo jezna, če bi ugotovila, da sta mi starša o čem tako pomembnem lagala. Že za kake druge ljudi se mi je zdelo neumno, če sta mi rekla, da me imajo radi, če nisem tako čutila. Saj otrok čuti, če ga ima nekdo rad! Nima smisla slikat pravljice, saj je ne rabi! Ni nesrečen, ne rabi nekega čudeža, rabi vedet, kaj se dogaja in to je to! Otroci marsikaj sprejmejo brez nekih tragedij! Rajši mu poveš resnico (letom primerno, na primeren način in v primerni dozi, ampak še vedno resnico), s katero se mu ne bo treba non stop ubadat, da bi rešil nelogičnosti, ki jih prinese laž: "če me ima rad, zakaj me potem nikoli ne pokliče? Zakaj ga nisem še nikoli videl? Zakaj se ne zanima zame? Zakaj ne ve, kdaj imam rojstni dan?" Otroci VEJO, kdaj jih ima nekdo rad in kdo jih nima. Zakaj bi mu lagal o tem? Saj bo sam čutil, da to ni res in mu samo narediš probleme! ni treba, da mu rečeš, da je oči šel zato, ker si zanosila z njim, se strinjam, to po moje ni primerno za tako malega otroka (slej ko prej pa bo vsekarkor izvedel), ampak da mu pa rečeš, da ga ima neizmerno rad, je pa po moje grdo - ker ni res in ker ga zavajaš in mu daješ neko zelo čudno prestavo o tem, kaj pomeni imeti rad... Kar pa ni dobro, vsaj po mojem mnenju... Naj ve, kaj je prava ljubezen, če pa se kdaj v očijevem srčku kaj premakne, pa sploh super in bosta od tam naprej štartala. Vsekakor je pa prav, da ve, KDO je njegov oče, prav je, da mu ga pokažeš, če si to želi, tudi probaš navezat stik, če otrok izrazi to željo. Če ne gre, pač ne gre, vsaj veš, da si naredila vse, kar se da. Ampak zaenkrat še niste tako daleč: otrok želi samo vedet, kje je njegov oči in to mu lahko lepo razložiš.
|
|
|