Anonimen -> RE: nosečnost in prahrana (27.10.2008 9:48:58)
|
Domače mleko lahko piješ, vendar ga moraš prej prekuhati, da uničiš vse mikrooragnizme: se pravi, da naj vre vsaj 2-3 min. Toksoplazma: zaradi nje se izogibaj surovemu mesu (biftek), suhim mesninam (salame - sploh domače, pršut), dobro sprei sadje in zelenjavo. OK, tle ene pravijo, da jedo suhe mesnine in da je bilo vse OK. Lahko, da bo pri tebi tudi, vseeno pa obstaja možnost, da imaš prav ti smolo in s tako prehrano dobiš tokso. Tu je stvar odločitve. Jaz sem pred nosečnostjo jedla vse, božala mačke, pa nisem dobila tokse. Ker pa se sedaj v nosečnosti zavedam, da obstaja možnost, sem se odločila, da se bom temu raje izogibala. Če bi bil to res sam lari-fari, ne bi po forumih brale tudi o primerih, da so se nosečnice okužile s tokso. Baje je največji vir okužbe s tokso s prehrano in ne z mačkami in njihovimi iztrebki. Listerioza: surovo meso, nepasterizirano mleko, nepasterizirani siri (večinoma gre tle za sveže, mleda sire; čeprav najdeš tudi sveže sire, ki so pasterizirani) Izogibaj se tudi plesnivim sirom, svežim jajcam, školjke so polne toksinov in je že nasploh priporočljivo zmerno uživanje. Več o listeriozi in toksoplazmi na: http://www.ringaraja.net/forum/pr%C5%A1ut%2C_suhe_salame%25%25%25/m_3132912/tm.htm
|
|
|
|