vabilo na narok (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

lion -> vabilo na narok (23.10.2008 9:22:13)

Iz sodišča sem dobila vabilo na narok v zvezi z ureditvijo preživnine. Stiki niso omenjeni samo predvidevam, da bomo tudi to določili. Na kaj naj bom pripravljena, kaj lahko pričakujem na naroku? Seboj moram imeti plače zadnjih 6 mesecev. Imam tudi kredit-naj imam še to seboj.

Oče otroka mi je parkrat omenil, da preživnine ne bo plačeval in da se bo odpovedal otroku. Ali je to možno? Rekla sem mu naj vse to prihrani za sodišče, da naj tam pove svoje želje. Ima službo za nedoločen čas in povprečno plačo.

V prejšnem postu sem prebrala, da stiki in preživnina nimajo nobene povezave. Se pravi, če se jaz odpovem preživnini (kar sem razmišljala -samo zaradi ljubega miru) on še vedno lahko obiskuje hčerko?

l.p.

Tejči -> RE: vabilo na narok (23.10.2008 9:34:35)

Midva sva preživnino uredila sporazumno, tako da sva samo prišla tja, podpisala in je bilo konec, tako da ti tukaj ne znam svetovati.
Moti me to, da si napisala, da bi se odpovedala preživnini. Glej-preživnina ni zate, temveč pripada tvojemu otroku! Ne prikrajšaj otroka za to! Magari je minimalno, magari samo 20 €, je od otročka in če to vsak dan vlagaš v kakšen sklad, ali hranilno knjižico..se čez leta nabere in ti je lahko otrok potem hvaležen. Razmisli o tem-v prid otroku!

lois -> RE: vabilo na narok (23.10.2008 10:01:36)

Ojla, lion,

Imam isto mnenje kot Tejči, ne pusti, da ti ne plačuje preživnine, vem da je glede na plačo določeno, kakšno preživnino boš prejemala, če pa je sporazumno, pa tudi vem, da je neka minimalna vsota določena, ki ti jo mora izplačevati, samo ne vem kakšna je ta vsota.

Preživnina in stiki so čisto nekaj drugega, lahko se zmenita, da ti ne plačuje preživnine, vendar lahko obistkuje hčerko, vendar se to meni zdi trapasto!

Kakšen oče pa je, da noče plačevati nobene preživnine, ali ti je vsaj predlagal, da bo tudi on kaj prispeval pri nakupu oblek, šolskih potrebščin (če je že v šoli), daril, ..... l

Na naroku, ki se ga boš udeležila lahko pričakuješ, da bodo preverili koliko zaslužiš ti in koliko on, potem bodo določili vsoto preživnine. Tudi to bi bilo dobro, da imaš saboj kredit, sploh, če sta ga jemala, ko sta bila še skupaj.

Ali živiš sama z otrokom? Lahko jim poveš tudi, kakšne stroške imaš s stanovanjem, kakšni stroški so otrok, ....

Ne šparaj besed, saj gre za tvojega otroka, in preživnina mu lahko pride prav, prav tako pa tudi tebi.

Če hoče imeti stike s tvojo hčerko, pa se naj sam odloči, tam naj tudi to pove, lahko se tudi odločite, kdaj bo obiskoval tvojo hčerko, če je slučajno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Lej, pa saj boš sama videla, kako se bo razvijalo vse to skupaj. Le močna bodi, če prav so to zoprne stvari.

ronja -> RE: vabilo na narok (23.10.2008 12:55:39)

Mislim, da se otroku lahko odpove, če želi, preživnino pa vseeno mora plačevat, ker ga je pač on naredil.

Ja, če se ti odpoveš preživnini, on lahko še vedno zahteva stike s hčerko.

Jaz se na tvojem mestu ne bi odpovedala preživnini, saj je ne kradeš, saj je hči od obeh! Mir gor ali dol, itak gresta na sodišče, tak da ne vem kakega miru ne bo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], sicer bi se že na CSDju vse zmenila ali pa sama doma. Je pa to denar za hčeko in ga boš tako porabila, tak da kar naj prispeva, si hči zasluži! Saj jo bodo oni določili glede na njegovo plačo, tebi se ne bo treba bockat zato, razen če bi hotela višjo, kot jo bo sodnik določil (kar verjetno ne boš). Tak da ne bodi trapasta, naj lepo sodišče določi preživnino in stike, pa je.

janca -> RE: vabilo na narok (25.10.2008 8:33:52)

Škoda da nimaš mal več časa. Naredi si kalkulacijo kolk porabi otrok na mesec. Zračunaj kolk pridejo stroški (stanovanje, elektrika itd) pol deli s toliko člani kolikor vas je. En del je njen. Pol koliko porabi na mesec, če imaš kakšen račun ga tud sprvi, hrana, pijača, sladkarije. Dodatne aktivnosti, razne članarine za kakšne krožke tudi popoldanske. Če hodi v šolo pol tud malico, pa učbenike. Skratka vsak eur kar ga porabiš za otroka.

Določanje preživnine je pri meni zgledalo nekako takole. Zbirala sem račune približno eno leto, tud za hrano. Zračunali smo približno koliko porabi povprečno na mesec in na podlagi tega so določili preživnino. Ni se dalo drugače zmeniti. Sem se dobr pripravila in jo dobro tudi odnesla.

Nekako tako zgleda. To je blo pred desetimi leti. Lahko je zdaj kaj drugače.

tanaja* -> RE: vabilo na narok (29.10.2008 23:00:44)

preživnini se ne moreš odpovedati.  sodišče tega ne potrdi.

tweed -> RE: vabilo na narok (29.10.2008 23:50:37)

Za preživnino se kar lepo zmeni, če ne boš imela vedno težave, tudi kasneje, ko bo hči v srednji šoli, ne bo dobila recimo štipendije, če ne bo urejena preživnina (iz lastnih izkušenj ti povem, da mora otrok v primeru, da ni urejena preživnina, predložiti dohodninski odločbi obeh staršev, tudi če sta ločena in ne živita skupaj..., beda, ampak trenutno je tako).

Če se bo otroku odpovedal, pa je to itak najbolje, kar lahko naredi... Upaj, da ne mlati prazne slame...
LP

Stran: [1]