Kvinoja (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Felicita -> Kvinoja (22.10.2008 18:30:40)

Pozna katera to žito? Jaz sem ga danes prvič jedla in sem navdušena [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Reč je namreč neka južnoameriška sorta prosa, brez glutena, vsebuje ogromno vlaknin (7g/100g, medtem ko olupljen riž vsebuje 1,3g/100g), lahko prebavljiva in po proteinski vrednosti in raznolikosti pa skoraj enaka soji (zelo primerna za vegane in vegetarijance). menda je priporočljiva tudi za male otroke. uporablja se menda enako kot riž (tudi z mlekom...). Okus je... dober. malo na sladko potegne, ampak jaz sem jo jedla kot rižoto in je odlično pasal k mesu in zelenjavi. res super.

Do zdej sem jo vidla samo v kombinaciji s posušeno zelenjavo (kot predpripravljeno rižoto se kupi), me pa zanima, če se kje lahko kupi 'čista' oz. brez zelenjave in tega... pa kakšne so cene?




Ro-La -> RE: Kvinoja (22.10.2008 21:58:42)

tukaj jo imaš http://www.zdravahrana-biotop.si/si/productdetail.php?prd=105





zvesta -> RE: Kvinoja (23.10.2008 16:10:07)

V DM-u tudi prodajajo.




al1* -> RE: Kvinoja (23.10.2008 16:18:42)

Tudi meni je kvinoja zelo dobra. Kupim jo v trgovini z zdravo prehrano, skuham jo pa tako kot rižoto - zdušim zelenjavo, dodam kvinojo in kuham kakšnih 20 minut. Je pa potrebno kvinojo pred kuho dobro sprati z vodo, sicer je menda grenka.




blaža -> RE: Kvinoja (23.10.2008 16:20:01)

to moram tudi jaz probat. Kakšen je pa okus? Kaj kot riž? Verjetno bom naredila kar kot zelenjavno rižoto, na isti način delam tudi kus kus in verjetno bo dobro, ko bom šla v Interšpar bom pogledala, če jo imajo mogoče tudi tam.




Felicita -> RE: Kvinoja (23.10.2008 16:27:02)

po strukturi spominja na kašo, mogoče na malo manj 'grob' kuskus, po okusu pa na riž, mogoče je malenkost bolj sladka.
kot rižota je super, ja, samo kot pravim, bi jo sprobala še v mleku (kot proseno kašo al pa riž), pa kakšnega od receptov iz njene domovine - J. amerike (quinoa con queso mi zveni odlično, glede na sestavine)...
grenka je pa zarad saponinov - istih sestavin, ki pralne oreščke naredijo pralne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




al1* -> RE: Kvinoja (23.10.2008 16:41:46)

A mi zaupaš recept za kvinojo kon queso?




Felicita -> RE: Kvinoja (23.10.2008 17:29:29)

Seveda... ni še sprobano, zveni pa dobro [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

potrebuješ:
1 skodelico (cca 100 g) kvinoje
1 lonček smetane (lahko tudi mleka)
400 g krompirja
maščobo (maslo, olje)
srednje veliko čebulo
3 stroke česna
250 g paradižnikove omake (iz pločevinke)
1-2 čilija, brez semen, blago pekoča
koriander
250 g sira

skuhaš kvinojo po navodilih, dodaš smetano in postaviš na stran. skuhaš krompir v kosih, pa ne do konca (tolko, da se zmehča). v večji ponvi na maščobi popražiš čebulo, česen, dodaš paradižnikovo omako, čili in koriander, sol in poper. potem dodaš kvinojo in krompir in vse skupaj na rahlo premešaš. za zaključek sta pa 2 možnosti: a) vmešaš ves sir in postrežeš; b) vmešaš po sira, reč pretreseš v pekač, preostanek sira potreseš po vrhu in vtakneš v pečico za 20 min na 160 stopinj.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (23.10.2008 21:05:31)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




barika -> RE: Kvinoja (27.10.2008 23:02:39)

jaz jo dodam zelenjavnim juham za zgostitev jedi, namesto riža, sinu sem kupila poopsije (kao pokovka) za v jogurt. Meni je dobra, moj pa nos viha ...itaq[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




zvesta -> RE: Kvinoja (28.10.2008 19:12:26)

Evo, kupila in skuhala. pa bom naredila jutri v solati. Zgleda mi lepo...




niwaj -> RE: Kvinoja (27.2.2011 9:23:44)

Pa še en link sem najdla! So tud recepti zraven.  http://www.jesendoma.si/clanek/31/kvinoja




ZARA -> RE: Kvinoja (27.2.2011 12:35:46)

Jo imam doma. Jst jo dam v kruh. Moram enkrat probat "rižoto" narest.




Stran: [1]