svetujte, prosim (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

monja -> svetujte, prosim (21.3.2005 19:19:24)

Prosila bi za vaš nasvet. Najprej bom poskusila opisati svoje stanje. Bom kar po alinejah, da ne bo preveč natrpano napisano.

-31.3. mi poteče status študenta
-status absolventa sem enkrat že podaljšala, zaradi nosečnosti ga zdaj ne bom, ker štipendije več tako ne dobim, imam pa še dva izpita in diplomo
-sem pred kratkim bila na CSD, sem si šla urejat za denarno socilalno pomoč
-PDP imam 2.8.
-maj, junij in julij bom dobivala soc. pomoč
-od avg. dalje pa naj bi dobivala starševski dodatek

Zdaj pa težava.

-jaz sem prijavljena pri mami
-fant na drugem naslovu
-jaz živim pri njem (stanovanje je od njegovih staršev), nisem prijavljena
-z današnjim dnem je fant začel delati v tujini
-delavsko knjigo ima doma, ni prijavljen na zavodu za zaposlovanje

-na CSD me je spraševala o partnerju, kje je zaposlen, saj se za starš. dodatek štejeta prihodka obeh
-ne vem, kaj naj zdaj povem
-fant bo v tujini precej zaslužil in če povem po resnici, pomoči jaz ne bom dobila, ker bodo hoteli njegov izpisek plače oz. ne vem, ali imajo vpogled tudi, če dela v tujini
-najbolje bi bilo, da se izkažem kot samohranilka

Toda, kaj naj rečem, ko me bodo vprašali po otrokovem očetu, po njegovi zaposlitvi, o najinem življenju (najbrž ni dobro, če povem, da stanujem pri njem), v kakšnih odnosih sva - naj rečem da sva sprta...???

Ker bi nama vsak dodatni tolar prav prišel, ne vem, kako naj stvar zasučem, da bo zgledalo, da sem samohranilka, brez lastnih dohodkov (kar drži), doma pri mami... Za fanta pa naj rečem, da je doma, nezaposlen in da ni prijavljen na zavodu?!

Vem, da sem zagnjavila. A ker ne poznam zakona, ne bi rada delala kaj resnično nelegalnega in bi me potem potrepljala še kakšna kazen. A preverjajo, kje dejansko živiš, če si samohranilka? Pa še to. Po porodu. A lahko rečeš babici, da naj pride na drug naslov, ne pa na naslov stalnega bivališča, ker dejansko tam ne živiš?

Če je še katera v podobni situaciji, a mi, prosim, lahko svetuje. Morda je pa kakšna med vami, ki dela v sociali in mi lahko svetuje iz prve roke. Resnično bi vam bila hvaležna. Pa hvala, ker ste me brale.
monja

Anonimen -> svetujte, prosim (21.3.2005 19:47:42)

V tvojem primeru bi bilo najbolje, če se fant prijavi na Zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve. Tako boste v skupnjem gospodinjstvu šteti trije, ne glede na to, kje je kdo prijavljen. Dohodek (oziroma nič dohodka) se bo delil na tri.

Gina -> svetujte, prosim (21.3.2005 21:26:42)

Ne glede na to, kje sta prijavljena, štejeta za družino, ko dobita otroka, razen če se prijaviš za samohranilko.

Socialne pomoči ti ne bodo dali, če ne pokažeš potrdila o brezposelnosti obeh, to pa dobiš na zavodu za zaposl., oz.potrdila o dohodkih gospodinjstva. (Če živiš z mamo, šteje tudi njena plača, če se ne motim - a ti ni tako povedala na csd-ju?)

Babico lahko pošljejo na katerikoli naslov, ki jim ga ti poveš v porodnišnici - te vprašajo.

kofetek2010 -> svetujte, prosim (21.3.2005 21:35:22)

Tudi, če živiš pri starših ne potrebuješ dajat podatkov od staršev, saj imata ti in otrok svoje gospodinjstvo (ne vem sicer, če moraš to urediti na občini). In po takem bi ti "morala" staršem prispevat nek delež kot najemnino in ostale stroške (kar bi po eni strani predstavljalo tvoje odhodke oz.stroške v zvezi bivanja). Če boš želela biti samohranilka se bosta z otrokovim očetom morala dogovoriti glede preživnine, ki se bo upošteval kot tvoj prihodek, ki ga boš tudi vpisala v dohodnino (naslednje leto). Tvoj dragi prav tako. Tvoji prihodki bodo tudi merilo pri izračunu otroškega dodatka (socialna pomoč+ preživnina).
Kje pa ti dejansko živiš pa nima nobene veze. Če te zanima še kaj, vprašaj. ;)

lp
jana73

monja -> svetujte, prosim (21.3.2005 21:41:08)

Zaenkrat hvala vsem in lepo spančkajte,
monja

Gina -> svetujte, prosim (21.3.2005 21:48:09)

Jana, nisem prepričana, da imaš prav. Poznam primer, ko človek ni mogel dobiti socialne pomoči, ker je bival brezplačno pri eni družini. Moral bi prinesti podatke o dohodkih vseh članov, čeprav jim ni bil nič, samo delali so mu uslugo. Tako se csd kao "zavaruje". Če ti nekdo pomaga s streho nad glavo, te bo še hranil, ali kaj?! Če pa živi pri materi, potem je pa to še toliko bolj komplicirano, kot če živi pri tujcih. Edino če bi naredili najemno pogodbo za par tolarjev. Potem bi najbrž štela za posebno gospodinjstvo.

Pa saj po moje ji je to že na csd-ju povedala.

RobertRR -> svetujte, prosim (22.3.2005 8:41:59)

Najbolj enostavno je,da se poročita in lepo živita skupaj v pričakovanju novega družinskega člana.Pa ne bo nobenih zapletov in strahu.Moje mnenje.

Trebnje -> svetujte, prosim (22.3.2005 11:28:31)

Se opravičujem-RobertRR je moj mož,prepozno sem opazila,da se ni odjavil.:ups:

monja -> svetujte, prosim (22.3.2005 13:12:49)

Pozdravljene!

Na CSD-ju mi ni nič omenila, da bi se naj štela zraven še mamina plača. Saj sva potem le midva z otrokom v skupnem gospodinjstvu, ne več skupaj z mamo, ali kako? :zmeden::zmeden:

Glede minimalne najemne pogodbe, kot je omenila Gina, pa najbrž spet ne bo šlo, saj je mama sama podnajemnica in lastnici hiše plačuje najemnino, torej stanovanje ni lastniško.

Na en dva tri pa se spet ne bi rada poročila...

:zmeden::zmeden::zmeden:

Gina -> svetujte, prosim (22.3.2005 17:24:19)

Potem pa mogoče na vašem csd-ju ne bodo težili. To je zelo različno od kraja do kraja.

Stran: [1]