5ra_28 -> RE: porodniška... (20.10.2008 13:46:40)
|
IZVIRNO SPOROČILO: *vrtnica* Moja situacija je naslednja:trenutno sem zaposlena za določen čas - pripravništvo (10 mesecvev), pogodba se mi izteče junija 2009. To je moja prva zaposlitev. Po pripravništvu ali pa že ob koncu pripravništva nameravam zanositi. Zanima me do katerih prejemkov sem upravičena, npr., če rodim nekje februarja 2009? Ali se mi splača, da se po pripravništvu nekje zaposlim še za tista 2 meseca, ki mi manjkata do polnih 12-tih, približno koliko bi znašal moj dohodek na mesec? Šteje se ti 12 mesecev pred porodniško, ne pa poljubnih 12 mesecev zapsolitve. , A si mislila, če rodiš februarja 2010???? Moraš tudi upoštevati, da boš noseča ZELO TEŽKO (nemogoče) dobila zaposlitev, razen če gre za sorodstvo in dogovorjeno zaposlitev. Upoštevaj tudi, da se porodniška izračuna povprečje zadnjih 12 plač. Amppak ne pred rojstvom, ampak pred vlogo. Vlogo pa vložiš od 60 dni pred datumom poroda in do par dni pred začetkom porodniške. Torej če nameravaš rodit nekje februarja 2010, se ti bodo za mesece od pripravništva naprej, ČE NE BOŠ ZASPOLENA, torej vse od julija, pa do decembra/januarja, štelo povprečje 55% minimalne plače, torej si boš povprečje zmanjšala. Če pa boš nekje takrat zaposlena, pa bo sigurno več, kot pa 55% minimalne plače, in boš imela porodniško viško. Enostavno, večji kot bodo dohodki med nosečnostjo, večja bo porodniška, torej se splača. Moraš pa razumet, da zanositev nitako kot gumb in ni nujno da ti rata željen mesec, čeprav ti privoščim. Poleg tega so še tu dejavniki, na katere ne moreš vplivat. Počutje, bolniška med nosečnostjo, težave. Jaz sem imela visoko plačo in sem hotela delat do konca, pa sem morala v 4. mesecu an bolniško zaradi krvavitev.
|
|
|
|