Eca -> RE: samšnite (14.10.2008 19:40:49)
|
Po moje je mislila tole.....nisem še nikoli delala, tako da ne vem če je recept ok (pri meni leži že par let, pa se še nisem zraven spravla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]): ups, recept je v obliki dialoga[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Krema: 6 beljakov + 2 vanili sladkorja stepeš v sneg. Posebej daš v skledo 1/2 kg sladkorja in malo skodelico vode.To postaviš na štedilnik in ko zavre dodaš sok pol limone in kuhaš, da se zgosti in dobi medeno barvo.Mora biti res gosto. Ko je sladkor kuhan, ga počasi vlivaš v sneg beljakov in pri tem miksaš. Kremo razporediš po pečeni podlagi in daš čisto malo v pečico, da se po vrhu rahlo zapeč (je bolj obstojno). Upam, da sem ti pomagala. S to "šaum " kremo se da čudovito oblikovati torte kar z vilicami ali žličko. Jaz naredim ta preizkus, če je sladkor kuhan: Če kapneš kapljico kuhanega sladkorja v hladno vodo, se mora naredit kroglica (ta kapljica mase iz sladkorja, se ne sme stopit v tej hladni vodi, ampak mora ostati skupaj). Takrat je sladkor dovolj kuhan in ga lahko vmešaš v beljake. Še tole me zanima: pol kg sladkorja in ena mala šalčka vode (koliko je to, 1dcl, pol dcl?). Se mi zdi, da je te nekam malo vode za tolikšno količino sladkorja? si predstavljam kot da se sladkor vleče v grudicah po kozici gor in dol, potem se to zažge, karamelizira? Je to navaden sladkor ali v prahu? Seveda je odvisno od skodelice. Vlij pač toliko vode, da se sladkor rahlo vgrezne. Sladkor mora biti kristalni in ne v prahu. Brez skrbi, z vodo se ti ne bo karameliziral, moraš ga pač nekaj časa kuhati, da se res fino zgosti. Recept je pa preverjen, ker delam to isto kremo tudi za šamrolne. Ja, pozabila sem napisati še podlago za šamšnite.. Kot si videla, se za kremo uporabi 6 beljakov, biskvit pa naredi tako: 6 rumenjakov 6 žlic sladkorja 6 žlic mlačne vode 6 žlic moke 1 pecilni prašek Rumenjake, vodo in sladkor penasto zmiksaš in na koncu dodaš moko s pecilnim praškom. Vliješ na velik pekač, da ne bo visoko. Seveda pa lahko uporabiš kar listnato testo. Ko boš rezala, za vsak rez nož operi z vročo vodo, da se bo lepše rezalo. Če boš delala z listnatim testom, moraš zgornjo plast obvezno narezati prej in lepo polagati na kremo, potem pa režeš med temi štirioglatimi plastmi. Ja, to je tisto zmrznjeno testo. Najboljše, da vzameš tega. Pakirani sta dve plošči. Odtajaj ju po navodilu, lepo razvaljaj na širino pekača in vsako posebej speči. Ko boš delala, ti spodnje ni treba rezati, samo zgornjo boš narezala. Podlago, za katero sem ti dala recept, sem pa napisala, da porabiš 6 rumenjakov, ki ti ostanejo. Tudi iz tega moraš speči dve plošči in zgornjo prav tako narezati. V slaščičarnah vedno dobiš narejene iz listnatega testa, to testo pa je prirejeno za domačo uporabo. Evo, malo je zmešano napisano, ampak upam, da boste vedele, kako speči[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Lp, Eca
|
|
|
|