Zea -> maček (18.3.2005 18:57:01)
|
Zivjo! Moram vam nosečkam:nosecka: povedati, mojo izkušnjo z mojim mačkom med nosečnostjo.:muca: Ko je bil maček star nekaj dni smo ga našli zavrženega ob cesti v Piranu. Tam je jokal že celo noč, tako sem ga jaz rešila sigurne smrti - po flaški sem ga gor spravila... Hočem torej povedati, da ni imal praktično nobenih stikov z drugimi mačkami od svojega rojstva. V začetku nosečnosti so mi naredili test za toksoplazmozo, ki je bi negativen, torej je še nisem prebolela in nisem imela protitelesc. Naj poudarim, da že celo življenje vlačim mačke po rokah, tudi doma smo jih vedno imeli, tako da bi si mislila, da bi jo že enkrat prebolela (?). Namreč kar 2/3 Slovencev je to bolezen prebolelo ne da bi za to vedelo. Ko sem izvedela, da nimam protitelesc za toksoplazmozo sem seveda izredno pazila, da ne bi prišla v stik z mačjim blatom itd. V šestem mesecu se je mačku zlomil zob, zato sem ga peljala k veterinarju in miogrede omenila, naj mu (ko bo že pod nerkozo) vzamejo še kri in naredijo test za T. Veterinar mi je zagotovil, da je skoraj sigurno ne bo imel, ker ga imamo stalno v stanovanju in ker se ni dojil pri mami mački. V soboto zjutraj pa me kliče prestrašen veterinar in pove, da je maček pozitiven in naj ga dam čimprej stran od sebe!!! Maček je očitno T. dobil preko krvi okužene mame mačke. Povedal mi je še naslednje (zaradi mene je preštudiral nove študije): :muca:mački so izredno čisti in študije niso mogle dokazati, da bi se lahko s T. okužil preko njihove dlake (ampak nikoli ne veš) :muca:človek se verjetno najbolj pogosto okuži z mesom (saj so prenašalci ovce in druge živali, ki jih gojimo zaradi mesa) :muca:ličinke T. se v mačkovem življenju izločajo le 1x!!! seveda pa ne moreš vedeti kdaj - ampak samo takrat se lahko okužiš (sveda, če bi to zaužila). Izločajo se ponavadi v kratkem času (1 letu) po okužbi (ampak ne veš kdaj se je okužil) :muca:takrat ko se pri mačku izločajo ličinke ima ponavadi drisko :muca:Ko sem povedala moji G., da ima maček T. je čisto znorela in rekla, kako imam lahko sploh mačka doma!? Pred tem pa mi ni niti enkrat omenila mačka. Na njenih vratih le visi opozorilo, da naj nosečnice ne bi čistila mačjega WC-ja in dobro oprala zelenjavo in močno zapekla oz. prekuhala meso! :muca: Še moj dodatek: Prepovedani so tudi VSI mladi in/ali domači oz. netestirani siri in sploh vsi mlečni izdelki, ki ne prihajajo iz trgovine. Tudi ne smeš delati na vrtu brez rokavic. No potem so mi naredili še en test in še zmeraj sem bila negativna, tako, da je bilo vse ok! Ampak mačka smo 'začasno' preselili k tašči in tastu - zdaj je še tam. Poanta: :muca:daj domačega mačka testirat, test stane cca. 6000 sit, če se prav spomnim :muca:T. je za plod IZREDNO nevarna - tukaj imaš še en link http://www.vestnik.szd.si/st2-s2/st2-s2-087-90.htm :muca:pri nas to sploh ni redka bolezen (tudi v nosečnosti)zato se ne hecat
|
|
|
|