Dojenje 'v prazno' (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


lysa -> Dojenje 'v prazno' (9.10.2008 21:57:37)

Moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] bo čez dva meseca star 2 leti in se dojiva le še enkrat dnevno (opoldne) zgolj na eni dojki. Zadnjih nekaj dni med dojenjem ne čutim več, da bi v dojko pritekalo mleko in me zanima, če mi lahko kakorkoli škoduje, če dojim kljub temu, da v dojki morda ni mleka - torej, se mali na dojki le crklja.




Naja31 -> RE: Dojenje 'v prazno' (9.10.2008 21:59:59)

če mi lahko kakorkoli škoduje


Mislim, da ne.




Spark -> RE: Dojenje 'v prazno' (9.10.2008 22:50:32)

Zakaj pa ne nehata, če je prazno?
Probaj ga na kak drug način pocrkljati.




bati -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 8:57:21)


Sicer nimam takih izkušenj sm pa slišala da mleko ni čist ok če se zadržuje dolgo časa v dojki...da zato je treba tud oz..pogosto ženske dojijo na 2h ali 3h kokr kera...ker potem nastaja novo in sveže mleko,




pipi -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 10:20:54)

Buce, bucke. Kaj pa tisti otroci, ki se dojijo  zjutraj in zvecer? Pijejo "pokvarjeno" mleko? Mislim, da ne.
Ko pa jaz ne bom imela vec mleka, tudi otrok ne bo vec na dojki, ker ne bo potrebe.




koala -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 10:50:02)

bati, mleko se pri dveh letih tvori po načelu povpraševanje-ponudba. To da so dojke polne je na začetku in jaz tudi ne poznam nobenega 2-letnika ki bi se dojil na dve uri.




blaža -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 11:05:17)

Zdaj tvegam, da se bo name usul plaz kritik, pa bom vseeno povedala svoje mnenje.
Po moje je čas, da nehaš kao dojit. Otrok ima dve leti in mislim, da se lahko še na kakšen drugi način pocrkljasta in ne s tem , da se kao dojita al kako bi se temu reklo, če nimaš več mleka. Otrok je že vso drugo hrano in tvojega mleka, mislim, da ne rabi več.
Sem proti zelooo dolgotrajnemu dojenju. Sami mi seže spomin nazaj do mojega tretjega leta starosti in res si ne predstavljam, da se bi še spomnila, da kako sem sesala pri svoji mami. Po moje ni dobro za otrokovo psiho, še posebaj, če to ni nek vir hrane ampak crkljanje. Pustimo stat dojenje v revnih državah, kjer je to za otroka edina hrana, ki mu jo lahko mama da. To je samo moje mnenje, drugače sem pa ZA dojenje in sem tudi sama oba dojila, dokler nista jedla vso hrano in imela redne obroke. Ko sem gledala eno ameriško oddajo, ko je mama dojila svojo hčer pri osmih mi je šlo, oprostite izrazu, na bruhanje. Pa otrok ni kriv.
To ni bla direktna kritika, ki leti nate, to je blo samo moje mišljenje in se opravičujem drugače mislečim, če sem koga užalila.




Naja30 -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 12:33:59)

Otrok se carta. Kaj je s tem narobe, ne vem. Če obema paše. Če ti ne paše, ga poskusi odstranit. Če ne, ga pusti. Z mlekom in dojenjem v prazno ni nič narobe.
Včasih imam občutek, ko kaj preberem ali slišim, da si folk kar nekaj zmišljuje. Pa na nobeno tukaj ne leti. Ampak res, take neumnosti znajo govorit...




ajduska -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 16:07:44)

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča dojenje 2 leti. Poleg tega pa tvoja dojka najbrž ni čisto prazna, vedno se v njej tvori toliko mleka, kot ga otroček popije. Mleko se ne pokvari, tebi pa to tudi nič ne škodi. Dokler vama obema tako crkljanje paše, se vama ni treba nič ozirati na druge ljudi.




annie -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 21:19:16)

IZVIRNO SPOROČILO: ajduska

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča dojenje 2 leti. Poleg tega pa tvoja dojka najbrž ni čisto prazna, vedno se v njej tvori toliko mleka, kot ga otroček popije. Mleko se ne pokvari, tebi pa to tudi nič ne škodi. Dokler vama obema tako crkljanje paše, se vama ni treba nič ozirati na druge ljudi.



Se strinjam z napisanim...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Volga -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 21:21:25)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja30

Otrok se carta. Kaj je s tem narobe, ne vem. Če obema paše.


Kolikor sem razbrala, materi ne paše. In otrok se lahko crklja tudi drugače. Ne rabi za to vlečt prazne dojke [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




žanai -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 23:03:56)

Naša je bila stara 22 mesecev, ko sem opazila, da imam prazne dojke. Torej se moja lumpa ni več dojila, le cartala se je. Takrat sem se odločila, da bova nehali z dojenjem. Zdaj pa, dojke ji nisem mogla kar na silo vzet, ker se je ona z njo crkljala in bi bil to zanjo šok. Pa sva se takole dogovorili. Rekla sem ji, da je ziza zdaj utrujena ("vidiš, da ne more več mlekca delat?") in da ne bova več zizali, lahko pa glavo nasloni nanjo (z ličkom). Strinjala se je, čez kake 2 tedna je pa še to opustila in sem jo brez problema odstavila.
No, tako je bilo pri nas, sicer pa naredi kakor ti paše in se ne obremenjuj z mnenji drugih.




Anonimen -> RE: Dojenje 'v prazno' (10.10.2008 23:11:36)

Rekla sem ji, da je ziza zdaj utrujena ("vidiš, da ne more več mlekca delat?") in da ne bova več zizali, lahko pa glavo nasloni nanjo (z ličkom).


To mi je lusna ideja.




lysa -> RE: Dojenje 'v prazno' (11.10.2008 0:40:05)

Hvala za tako velik odziv na moje vprašanje. Rada bi pojasnila, da sem še do pred enim mesecem dojila po malčkovi želji in potrebi, torej v povprečju 3x dnevno, drugače pa od rojstva od 8x do 10x dnevno ne glede na uro - pač, ko si je zaželel. Sklepam, da so si dojenčki in malčki med seboj različni ne samo v karakterju, ampak tudi v dojenju. In verjamem, da tudi mamice same najbolje vemo, kaj je najboljše za našega otročka. Z dojenjem sem nameravala prekiniti okoli enega leta (na podlagi mnenj drugih), vendar je ravno takrat zbolel za blažjo obliko astme in sem le z dojenjem spravila vsaj nekaj hrane vanj. Nato so se začeli vrstiti prehladi in čas prekinitve se je prestavljal naprej. Potem pa se je zgodilo nekaj zanimivega - število podojev je [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] zmanjšal sam. Iz 8 sva prišla na 5 in nazadnje na 3 podoje dnevno. Sama sem nato najprej ukinila jutranje dojenje, nekaj tednov kasneje še večerno. Opoldanskega pa sem zadržala, ker mi takrat zaspi. Sedaj, ko sva na enodnevnem dojenju je obseden z 'zizo' in ga mirim s tem, da mu rečem, da 'ziza panča'. Danes npr. pa se je po nekaj minutah odklopil z dojke in jokajoč rekel: "Ni mleka. Ni, ni." Čeprav si želim prenehati z dojenjem, pa imam po drugi strani slabo vest, ker malčku ne morem dati tega, kar si želi. Zato ga še vedno dojim, čeprav očitno res nimam več mleka.

Je pa prav zanimivo, kako se nekaterim ne zdi več prav, da še vedno dojim. Ko sem dojila v prvem letu njegovega življenja, so mi vsi čestitali, še posebno, ko sem omenila, da mu nič ne dodajam prilagojenega mleka (ker je bil alergičen). Ko je dopolnil prvo leto pa so vsi začeli namigovati, da bi bil čas, da preneham. Zadnjič pa mi je to svetovala celo ginekologinja. Niti najmanj pa se ne strinjam, da bi dolgotrajno dojenje puščalo negativne psihične posledice na otroka. Moj malček je čisto takšen kot njegovi vrstniki oziroma ne opažam, da bi imel kakšne psihične 'težave' - ima zelo rad ljudi in otroke, jim daje poljubčke, se izredno rad crklja, svoje igrače deli z drugimi ... in še bi lahko naštevala. Vsem mamicam, ki dojijo po mnenju drugih v nedogled, svetujem, da pogledajo svojega malčka in se bodo na lastne oči prepričale, da marsikateri dobronamerni 'nasvet' mogoče le ni tako dobronameren.

Kar se tiče pridelave mleka pa bi rada povedala, da meni ni mleko nikoli zastajalo v dojkah, le prve tri tedne po porodu. Od takrat dalje se mi je mleko naredilo takrat, ko se je mali dojil, kar sem tudi čutila - vse do pred kratkim. Mogoče je tako pri tistih mamicah, ki dojijo na zahtevo in ne točno na določene ure.

Malce daljše, ampak se mi je zdelo potrebno, da razjasnim.




Seven* -> RE: Dojenje 'v prazno' (12.10.2008 16:02:47)

Svašta kaj tu berem. A dude pa ne vlečejo v prazno al iz nje kaj priteče tudi po tretjem letu (veliko jih vidim z dudo v tej starosti, pa ne da bi slučajno imela kaj proti).

Ko berem take zapise namignem vsaki, da naj najprej razčisti sama pri sebi, če ima predsodke. Če jih nima (dojko vseeno jemljemo kot seksualni organ - nažalost), potem naj mirno doji tako dolgo kot paše njej in otroku. Zgodnje meje ni. Mleko ne bo NIKOLI škodljivo, z dojenjem se oblikuje pravilni ugriz, pravilno se razvijajo žvekalne mišice, ki sodelujajo tudi pri govoru..

Sama sem dojila tri leta. In od začetka me je žalostnilo, ko sem poslušala razne kritike, kasneje me je pričelo zabavat, saj ljudje niso vedeli zakaj pravzaprav bi morala nehat.. Noben ni imel nekega pravega argumenta, seveda so iz njih govorili predsodki.  In bolj kot sem se približevala tretjemu letu dojenja, bolj so me imeli za noro, bili so šokirani, ipd.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] 

Ko je bila Ema stara tri leta smo bili na morju, takrat sem ugotovila, da mi počasi ne odgovarja več, ker sem bila utrujena. Na srečo je tudi Ema prerastla zadevo in je sama ugotovila, da bo Totiko dala pupiki. Prekinile sva čez noč, prekinila je ona, brez travm in joka... In če pogledam nazaj sem zelo srečna, da nisem podlegla mnenjem raznih tet in sosed, ki imajo probleme same s seboj.. Ema je zelo normalen otrok, socializiran, poleg tega je razvila dobro mero samozavesti in samostojnosti, po mojem mnenju tudi zaradi dojenja..

Vsem mamam tega sveta polagam na srce (SPET), da naj poslušajo sebe in svojega otroka. A ne bi bilo škoda, da bi zavoljo predsodkov drugih prekinili nekaj tako lepega in otroku odvzeli nekaj kar očitno še vedno rabi..

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




Anonimen -> RE: Dojenje 'v prazno' (13.10.2008 11:16:12)

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

Po moje ni dobro za otrokovo psiho, še posebaj, če to ni nek vir hrane ampak crkljanje. Pustimo stat dojenje v revnih državah, kjer je to za otroka edina hrana, ki mu jo lahko mama da.


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

pajade.
svetovno povprečje dojenja je 4 leta. veš kako se zračuna povprečje? angležinje dojijo povprečno **** časa, slovenke spe txy, afganistanke ****, ....povprečje vseh teh povprečij je 4 leta. se pravi glede na to, da v razvitem svetu dojenje traja max. nekaj mesecev, je kristalno jasno, da pa nekje dojijo mnoooogo dalj časa, kot pa 4 leta. povprečje pač. in vsi ti otroci so psihoti al kaj, ker vlečejo mamino joško[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] no, ker so to revne države, je upravičeno, bolje sit psiho (pa čeprov od joške), kot lačen ali kaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley5.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zaspan.gif[/image]

svašta...in to v 21. stoletju, ko bi naj bil folk kao razgledan...




Anonimen -> RE: Dojenje 'v prazno' (13.10.2008 11:24:02)

seven zamisli si pol šele zgražanje, ki sem ga deležna, ker še zmeri dojim pa noseča sem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] večina misli da sem ubrisana, da so mi hormoni ( najverjetneje, možno pa da kake druge substance) zameglili razum in ne vidim, kako škodim sebi, Uli in nerojenemu otroku[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley22.gif[/image] pa partnerju, tašči in poštarju verjetno tudi....

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




ronja -> RE: Dojenje 'v prazno' (13.10.2008 13:13:08)

hehe, ja, pri nas je pač taka "kultura", da je treba nehat dojit, ko otrok dopolni eno leto, če nisi že prej. Sama zagovarjam mnenje, da je najboljše, če se otrok sam odstavi. Tudi Ronja je imela zadnja dva meseca joško v gl. za cartanje, je sicer tudi nekaj popila, mleka sem itak vedno imela dovolj (ga imam še vedno, čeprav se je v bistvu že odstavila) ampak se je videlo, da ne ziza zaradi lakote, saj je tudi sicer veliko pojedla goste hrane in spila vode in čaja, tak da je pač zizala zaradi občutka varnosti.

če vama paše, se ne sekiraj, kaj drugi mislijo.  Meni je Ronjina pediatrinja rekla, da bom tako morala nehat dojit, če sem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]. Nobenega odgovora, zakaj bi bilo to treba. In je v bistvu kar hotela, da neham - pa naj bi ona gledala na zdravje žerojenega otroka, ne? No, potem sem samo zmanjšala dojenje, pa mala ni dobila nič teže do naslednjega pregleda - in glej ga zlomka, takrat je bilo pa v redu, da še dojim, čerpav sem mela že bušija[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Da naj kar dojim, dokler nama paše... 
Ginekologinja mi je rekla, da ni problem za nosečnost, samo da naj jo rajši prej odstavim, da ne bo ljubosumja (čeprav je po moje pri tandemcu manj ljubosumja kot če ga prej na silo dol vlečeš, ne vem, nisem probala).

Sicer se mi pa zdi, da je to zelo tako: kolikor si pustiš srat po glavi, toliko ti bojo pametovali. če si ne, potem ti pač ne. Na začetku se je tudi tast zgražal in tašča malo vrtela oči, kolikokrat dojim - ampak ko sem mela enkrat dovolj tega in se nisem več sekirala za njihove pripombe, so se pa nehale. Tako pač je, ma manjši želodček in pač večkrat je, pika.
Tak da se mi zdaj nihče ni upal nič pametovat, da naj jo odstavim. povedala sem, da bi rada, da se sama, da se jih itak večina v 2. trimesečju sama odstavi, ker se mleku spremeni okus in ga je manj, pa da če se bo, ok, če ne, bomo meli pač tandemca, da ne bom ne prva ne zadnja. Če lepo mirno argumentiraš, da dojenje nikomur ne škodi, ti dajo navadno kar mir.




Anonimen -> RE: Dojenje 'v prazno' (13.10.2008 18:03:15)

da so mi hormoni ( najverjetneje, možno pa da kake druge substance) zameglili razum in ne vidim, kako škodim sebi, Uli in nerojenemu otroku[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley22.gif[/image] pa partnerju, tašči in poštarju verjetno tudi....


Predvsem postarju.
Ali pa postarci, ki prenasa informacije [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Svasta.




massylou -> RE: Dojenje 'v prazno' (14.10.2008 0:41:00)

Tudi sama menim, da je bolje dojiti kak mesec več, kot kakega manj.

Meni je žal, da mojo že odstavljam pri 18m. Ji dam samo še tu in tam (mogoče 1x/2 dni, ali pa če je bolana). Samo pri meni je razlog drugje: ne da nočem, ampak ne morem, ker bomo imeli še enega malega. In me tako zelo bolijo bradavice in tako zelo sem utrujena, pa stalno bolana (tamala je v vrtcu).
Se ne počutim.

Naj ti ne bo ovira "prazna" dojka. Odstavi, če sama tako čutiš ali samo postopoma reduciraj in krajšaj podoje.




evi28 -> RE: Dojenje 'v prazno' (14.10.2008 13:30:31)

Meni se zdi pa tako fajn, da ene tako dolgo dojite, da vam ne morem povedat...[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Midve sva stari 9 mesecev, se še dojiva in se še bova, kako dolgo pa ne vem, zdi se mi pa, da sigurno dlje kot eno leto, vsaj tako kaže (mala bi vlekla kar naprej, čeprav je tud druge stvari). Na silo sigurno na bova nehali.
Sem pa tud jaz tak tip človeka, ki si ne pusti srat po glavi in gotovo ne bom, v primeru dolgega dojenja, tiho požrla kakih komentarjev na to temo od kakih sosed, tet,..




Stran: [1]