Omaka s tartufi (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


MTFP -> Omaka s tartufi (8.10.2008 9:08:37)

Oj, danes sem si pa zaželela testenine s tartufi, pa ne vem kako naj omako pripravim. Imam pa tartufe v kozarčku (ne cele)....

Hvala za pomoč in lp




MTFP -> RE: Omaka s tartufi (8.10.2008 11:55:51)

A res noben ne ve?? Lačnaaaa




muška -> RE: Omaka s tartufi (8.10.2008 12:25:44)

sicer jih še nisem nikoli nisem delala, bi jih pa naredila tako, da bi jih prepražila na malo olivnega olja, dodala čebulo in česen v prahu, zalila s sladko smetano, posula z peteršiljem in moja omakica je tukaj.




kokoska007 -> RE: Omaka s tartufi (8.10.2008 14:51:10)

Jaz raje kupim Tartufato. Tartufe s širokimi rezanci bi maredila tako:
 
Tartufe naribamo na strgalniku. V ponvi segrejemo maslo. Ko se raztopi, dodamo polovico tartufov. Na maslu jih pražimo nekaj minut, nato zalijemo z mlekom in sladko smetano.
Kuhamo, dokler omaka ne zavre. Dodamo rumenjak, vse dobro premešamo in prelijemo po rezancih.
Rezance potrosimo s preostalimi naribanimi tartufi in ponudimo s parmezanom




smigli -> RE: Omaka s tartufi (8.10.2008 14:58:35)

Tartuf malo naribaš, ko je že vse gotovo, kot parmezan.

dober tek




MTFP -> RE: Omaka s tartufi (8.10.2008 15:06:20)

Jaz sem imela tiste tartufe, ki so že narejeni v eno pašto in ne celih. Tako da sem samo čez makarone sladko smete polila, dodala malo olja iz tartufov potam pa še dve žlički tiste pašte. In je bilo supeerr:)




Trish -> RE: Omaka s tartufi (17.10.2008 22:37:06)

Jaz tudi samo malo na koncu poribam tartufe čez testenine, nič ne kompliciram ;)




Anonimen -> RE: Omaka s tartufi (20.10.2008 10:31:40)

Za moj okus mora biti omaka s tartufi sočna, nekateri pa imajo raje na suho.
Tartufe lahko uporabiš še na fužih, rižu, najprimernejše testenine pa so široki rezanci, pa na njokih so tudi odlični.


00g fužev
5-10g tartuf
100g kisle smetane
ena vejica rožmarina (12cm)
olivno olje s tartufi
sol

Tartuf narežite ali naribajte z lupilcem tartufov, če ga imate. Del tartufov nasekljajte za v omako. Zavrite vodo za fuže, kateri se kuhajo okoli 10-12 minut. Solite in dajte kuhat. Počakajte pet minut in segrejte ponev za omako. Posmukajte spodnjo polovico rožmarinove vejice in nasekljajte. V ponvi segrejte dve žlici olja s tartufi, na katerega daste nasekljane končke tartufa in nasekljan spodnji del vejice rožmarina. Segrejte in mešajte kakšno minuto, preden dodate kislo smetano in malce vode (ali jušne osnove, če jo imate pri roki). Nežno mešajte in posolite po okusu. Ko so fuži skoraj kuhani jih odcedite in jih dodajte v omako. Mešajte še kakšne pol minute, minuto, da se do konca skuhajo in prevlečejo z omako. Postrezite na krožnik z narezanim tartufom in okrasite z vejico rožmarina.


jaz ne dodam rožmarina.


Tu sem našla še en recept:
ponvi sem stopil maslo, dodal kislo smetano in malo mleka, da je bila smetanasta baza bolj tekoča in se ravno prav oprijemala testenin. Vse skupaj sem pomešal, dodal še kanček soli in zmlel malo popra ter še enkrat dobro pomešal in pustil kuhati na šibkem ognju. Vmes sem do trdote "al dente" kuhal že prej omenjene linguine s tartufi in na koščke nasekljal parmezan. Nato je sledila le še postavitev linguinov na krožnik, prelil sem jih s smetanasto omako na vrh pa dodal tartufato. Tartufno-testeninsko gomilo so ob vznožju obkolili koščki parmezana in jed je bila pripravljena.

[image]http://bitenc.si/files/page0_blog_entry162_2.png[/image]
Končni izdelek. Postavitev je takšna estetiki na ljubo, pred zaužitjem mirno premešajte. [image]http://bitenc.si/rw_common/plugins/blog/smiley_smile.png[/image]

Tartufi imajo precej specifičen okus in so za mnoge to, čemur bi Anglo-Sasi rekli "an acquired taste". Tudi meni prvič niso ugajali, danes pa prav uživam v njihovi aromi. Ob močnem okusu je pomembno tudi doziranje, v ta namen pa so take smetanaste omakce idealne, saj sami lahko ugotovite vašo idealno mešanico. Mesotes, bi dejal Aristotel.







Stran: [1]