Anonimen -> RE: Omaka s tartufi (20.10.2008 10:31:40)
|
Za moj okus mora biti omaka s tartufi sočna, nekateri pa imajo raje na suho. Tartufe lahko uporabiš še na fužih, rižu, najprimernejše testenine pa so široki rezanci, pa na njokih so tudi odlični. 00g fužev 5-10g tartuf 100g kisle smetane ena vejica rožmarina (12cm) olivno olje s tartufi sol Tartuf narežite ali naribajte z lupilcem tartufov, če ga imate. Del tartufov nasekljajte za v omako. Zavrite vodo za fuže, kateri se kuhajo okoli 10-12 minut. Solite in dajte kuhat. Počakajte pet minut in segrejte ponev za omako. Posmukajte spodnjo polovico rožmarinove vejice in nasekljajte. V ponvi segrejte dve žlici olja s tartufi, na katerega daste nasekljane končke tartufa in nasekljan spodnji del vejice rožmarina. Segrejte in mešajte kakšno minuto, preden dodate kislo smetano in malce vode (ali jušne osnove, če jo imate pri roki). Nežno mešajte in posolite po okusu. Ko so fuži skoraj kuhani jih odcedite in jih dodajte v omako. Mešajte še kakšne pol minute, minuto, da se do konca skuhajo in prevlečejo z omako. Postrezite na krožnik z narezanim tartufom in okrasite z vejico rožmarina. jaz ne dodam rožmarina. Tu sem našla še en recept: ponvi sem stopil maslo, dodal kislo smetano in malo mleka, da je bila smetanasta baza bolj tekoča in se ravno prav oprijemala testenin. Vse skupaj sem pomešal, dodal še kanček soli in zmlel malo popra ter še enkrat dobro pomešal in pustil kuhati na šibkem ognju. Vmes sem do trdote "al dente" kuhal že prej omenjene linguine s tartufi in na koščke nasekljal parmezan. Nato je sledila le še postavitev linguinov na krožnik, prelil sem jih s smetanasto omako na vrh pa dodal tartufato. Tartufno-testeninsko gomilo so ob vznožju obkolili koščki parmezana in jed je bila pripravljena. [image]http://bitenc.si/files/page0_blog_entry162_2.png[/image] Končni izdelek. Postavitev je takšna estetiki na ljubo, pred zaužitjem mirno premešajte. [image]http://bitenc.si/rw_common/plugins/blog/smiley_smile.png[/image] Tartufi imajo precej specifičen okus in so za mnoge to, čemur bi Anglo-Sasi rekli "an acquired taste". Tudi meni prvič niso ugajali, danes pa prav uživam v njihovi aromi. Ob močnem okusu je pomembno tudi doziranje, v ta namen pa so take smetanaste omakce idealne, saj sami lahko ugotovite vašo idealno mešanico. Mesotes, bi dejal Aristotel.
|
|
|
|