Mikrovalovka - nadaljevanje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan



Sporočilo


Anonimen -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 11:21:33)

Predvsem za Splišni in Seven... sem obljubila, da vam posredujem ugotovitve iz dipl. naloge na temo mikrovalovke.

Bom vse ugotovitve speštala v kratko obrazložitev:

Valovi ob hrano oz. karkoli že se cmari v MV udarijo s tako močjo, da se ob tem udarcu uničijo vse molekule v hrani, in posledično energetska vrednost hrane pade za 70-80%.

Torej velja, da bi bila MV čisto OK za npr. steriliziranje stekleničk, za razno pregrevanje in odtaljevanje pa ne.




Anonimen -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 11:23:28)

Hvala, Meta. Mene je bolj skrbelo, da se kaj kemičnega ne zgodi tam notri.




Anonimen -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 11:26:21)

Ne, to pa ne. Sem jo prav zdajle še 1x vprašala, da naj mi po domače pove :)




malika -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 11:28:51)

ja to sem jaz tudi slišala. Ampak ne delam panike, kerjo uporabljam itak samo tu in tam za kakšno pogrevanje




clea -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 11:32:50)

Mi smo jo uporabljali za segrevanje vode in mleka,pa za odtajevanje,ampak smo jo hvala bogu dali stran.

Lp,Clea




Anonimen -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 11:35:50)

Midva sva bila do pred kratkim mnenja, da se brez mikrovalovke zelo težko živi:ups:! Zdaj jo pa imava že en mesec in sem si enkrat segrela kakav in 1x odtaljevala!

Kako v mikrovalovki sterilizirate stekleničke (verjetno brez cucljev)? Kako dolgo in kakšno moč?

Hvala

Bojana




Ajsha -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 13:28:20)

Meta. živjo!

Glede na to, da se še kar spoznam na živila in obdelavo le-teh, bi te prosila, če mi poveš ime avtorja in naslov tele diplomske naloge, da bom preverila kako je s tem, da se uniči 70 - 80 % energijske vrednosti obroka.... To naj bi pomenilo, da naj bi se količina hranil zmanjšala???? To je seveda nemogoče, kajti mikrovalovi ne spremenijo sestave maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Uničijo vitamine, kot vsako segrevanje pač, ne pa hranilnih sestavin hrane.

LP!




BigWhale -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 16:10:36)

Tudi mene bi zanimala tale diplomska. Ce bi se jo dalo kje prebrati. Bi bil zelo hvalezen.


http://howthingswork.virginia.edu/microwave_ovens.html

Na zgornjem linku je pa 'nekaj' informacij o mikrovalovnih pecicah in uporabi le teh. Znanost razlozena na precej preprost nacin. Za ameriske gospodinje. ;)




dory -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 16:11:23)

Super pol bomo hujsal z mikrovalovko :)




Ajsha -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 19:42:20)

Ja super bi bilo to - si predstavljaš da daš v mikrovalovno eno svinjsko kračo ki ima 2000 kalorij, zalaufaš mikrovalove in hop, tuki je krača z 400 kalorijami :) Jupi!!




dory -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 20:06:18)

Krasno Ajsha...dejmo probat:)-




andrejaz -> Mikrovalovka - nadaljevanje (17.3.2005 23:38:12)

Mislim da tale teorija o zmanjšanju energetske vrednosti hrane v diplomski najbolj ne drži. Če bi teorija držala, bi morala biti jaz prava suhica, pa na žalost nisem. Jaz uporabljam mikrovalovke že kakšnih 25 let (najprej pri starših doma, in nato tudi na svojem). Imela sem tudi takšno obdobje, da sem si dala celo kruh pogreti v mikrovalovko, da je bil topel in bolj mehak.





BigWhale -> Mikrovalovka - nadaljevanje (18.3.2005 10:36:27)

Khm, poglejte si tisto povezavo, ki sem jo poslal.

Ampak na kratko, tako kot vsaka termicna obdelava hrane, tudi mikrovalovka podre kemicne vezi v vitaminih.

Energetska vrednost se pa neposredno ne spreminja, posredno pa se na ta nacin, da te mine ves apetit, ko iz mikrovalovke potegnes ven nek zdriz, ki je bil vcasih se kar uziten. ;)




Ajsha -> Mikrovalovka - nadaljevanje (18.3.2005 14:14:57)

Tako je - vitamini razpadejo, ostalo pa ostane - kot pravis zdriz, ki pa še enako redi :)




Stran: [1]