doba mb-ekonomist izredno (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


ROŽICI -> doba mb-ekonomist izredno (3.10.2008 21:34:12)

a je katera tu ki že obiskujeto šolo?ali če se je sedaj vpisala?





enkratna -> RE: doba mb-ekonomist izredno (3.10.2008 21:36:54)

Jaz sem vpisana v 2. letnik pri Dobi (e-študij, program Poslovanje).




ROŽICI -> RE: doba mb-ekonomist izredno (3.10.2008 21:45:59)

in mi lahko poveš kaj več kak je šola?a je ful zahtevna in če ti res nudijo pomoč pri učenju kot so rekli na informativnem?




enkratna -> RE: doba mb-ekonomist izredno (3.10.2008 22:23:40)

Takole, jaz ti lahko povem le izkušnje, ki jih imam pri študiju na daljavo (ne klasičnem študiju s predavanji, ipd). Študentje, ki smo dali skozi prvi letnik, imamo namreč zelo različna mnenja. Nekaj malega se jih je celo iz študija na daljavo prepisalo na klasični študij, nekaj malega pa žal tudi obupalo (so naknadno ugotovili, da ne zmorejo tempa študija skupaj z obveznostmi v službi in družini).

Plusi e-študija (po mojem mnenju):
  • Sem iz manjšega kraja in bi težko hodila še na predavanja - zato mi študiranje v "internetnem okolju" (princip dela: izmenjava mnenj, sporočil prek forumov).  Pomeni pa tak način več rednega tedenskega dela (tako individualnega kot skupinskega)
  • Redno sodelovanje pri tedenskih vajah in obdelovanju gradiva pomeni, da imaš tako izpolnjene pogoje za pristop k izpitu (ki lahko doprinese od 30-60% zaključne ocene). Na trenutke naporno - a zame, ki sem po naravi "kampanjski človek", je tak tempo dela, torej da te nekdo "prisili" z roki k dokončanju nalog, pravi način, da dosežem cilj. Po domače: v rit si zbrcan, če ne delaš sproti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
  • Praviloma dano gradivo zadošča (razen pri zahtevnejših predmetih pomaga, če uporabimo tudi priporočeno gradivo - ki ga moramo pa sami najti v knjižnici ali v skrajnem primeru so nekateri tudi kupovali).
  • Letos so uvedli poenostavljen postopek za možnost predčasnega opravljanja izpitov (pred tem si moral nasloviti prošnjo na komisijo, itd).
  • Če kaj, te tukaj pri tem študiju navadijo brskati po internetu za informacijami! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (sicer je za marsikoga to tudi minus, kajti nekateri študenti so mnenja, da bi informacije morali dobiti v šoli, ne pa da jih iščemo po internetu).
  • Če imaš predhodno znanje in izkušnje iz poslovnega sveta, je ta študij pravi bonbočnek (vsaj zame). Drugače pa spet - zna biti reč naporna, saj se veliko poudarka daje na praksi.
  • Nekateri mentorji so fantastični: res te vzpodbujajo k delu, redno prebirajo vprašanja, sami podajajo namige, itd. So pa mentorji, ki bi ga najraje poslal krave past (so pa resda v manjšini). Enako velja za nosilce predmetov, le da je pri njih razmerje ravno kontra kot pri mentorjih (zelo malo jih je takih, da bi jim dal čisto petko). Ampak z njimi praktično nimaš stikov, razen na študijskih srečanjih (če so organizirana), video posnetkih (včasih so objavljeni posnetki iz študijskih srečanj) ali pri ustnem delu izpita (v prvem letniku je zame to bila angleščina: ustni del izpita smo opravljali preko "video konference" oz. ker se je ta pokvarila, preko msn+telefona [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).

Minusi e-študija (spet lastno mnenje):
  • Timsko delo: pri predmetu so vedno tedenske naloge, vedno so tudi skupinske. To pomeni, da se moraš s 4-6 sošolci usklajevati, kdaj/kako boste naredili vajo. Glede na različne bioritme in značajske lastnosti zelo hitro pride do vtisa, da se "nekateri stalno šlepajo" in "nekateri vedno vlečejo ostale ven".
  • Ne vem, če so vam na informativnem dnevu povedali dovolj o zmogljivosti računalnika. Če ne prej, sem jaz pri predmetu angleščine ugotovila, da moja "stara kišta" enostavno ni dovolj dobra za vse skupaj (in smo na vrat na nos menjali PC!).
  • Pri enem predmetu se je zgodilo (makroekonomika), da smo imeli na izpitu računske naloge, katere smo zelo slabo (ali pa sploh ne) obdelali med tedenskimi nalogami.
  • Občasno se zgodijo razhajanja med danim gradivom: Doba da eno gradivo, nosilec predmeta pa drugo. To se dogaja predvsem takrat, ko se med enim in drugim šolskim letom zamenja nosilec (to se je npr. lani nam zgodilo pri ekonomiki in makroekonomiki).
  • Lansko leto je potekal kar hud boj, da bi študenje dobili v e-okolju svoj "kotiček" (kjer bi izmenjavali gradivo, neformalna mnenja, ipd). Tega sicer nismo dobili, je pa to vlogo kasneje nadomestil forum "Psihološko svetovanje" (ki zdaj največ služi temu, da si izmenjamo gradiva in informacije). Začeli smo sicer tudi na zunanjem forumu, a se nekako na koncu enostavno ni prijel (http://poslovanje-vps.mojforum.si/poslovanje-vps.html).
  • Na telefon zelo težko dobiš kogarkoli od svetovalcev, so pa zelo ažurni (razen v času počitnic) pri odgovarjanju vprašanj po e-pošti.
  • Včasih se zraven enega predmeta učiš še kaj drugega zraven, pa na to nisi vnaprej pripravljen. Npr. pri angleščini smo morali ustvariti Powerpoint prezentacijo (nekateri se še nikoli niso srečali s tem MS programom), in ustvariti podjetje - delali smo pa v e-okolju, ki bi ga lahko enačila s programom SharePoint. Če ti že sam jezik dela težave, in se hočeš osredotočiti na učenje, potem ti še sprotno učenje drugih veščin včasih lahko dop*****.
Verjetno bi še kaj našla, a sem se že tako ali tako preveč razpisala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley14.gif[/image] Na splošno bi lahko rekla, da pri tem študiju stvari niso idealne, vendar verjetno na nobenem faksu niso. Celo tako se mi zdi, da za teh cca. 1.800€ dobimo optimalno znanje, veliko praktičnih izkušenj in "omejeno" fleksibilnost študija. Omejeno pravim zato, ker čeprav na veliko reklamirajo "fleksibilnost študija", je to larifari. Vezan si na tedenske roke - in najhujši so tisti, kjer delaš timsko. Ne moreš si potem pustiti npr. vse za nedeljo, ker si vedno v skupini kdo želi imeti nedeljo prosto ali pa takrat on/a nima časa.

Skratka... Zame je še vedno ta študij veliko boljši kot klasični, kjer sem 8 let nazaj zgubila vso voljo po dveh izpitih in treh predavanjih. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]





Mala_princeska -> RE: doba mb-ekonomist izredno (3.10.2008 22:25:24)

IZVIRNO SPOROČILO: enkratna

Jaz sem vpisana v 2. letnik pri Dobi (e-študij, program Poslovanje).





Upsss sem mislila da smo sošolke.....sem na programu poslovni sekretar Doba,

dobro si navedla + in minuse e-študija.






enkratna -> RE: doba mb-ekonomist izredno (3.10.2008 22:32:03)

Upam le, da me ne bodo blokiral kot uporabnika zaradi dolžine napisanega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley17.gif[/image]

Mala_princeska, in kako gre? Imaš torej podobne izkušnje?




ROŽICI -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 8:42:28)

hvala Enkratna da si si vzela tolk časa in opisala.vendar zaenkrat sem vpisana izredno...in bom hodila na predavana..sem pa že razmišljala o e-študiju,ker se bi mi potni stroški prišparali vendar je pa cena za šolnino večja.ne vem še.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Andra -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 8:52:33)

Tudi jaz sem študirala na Dobi, kjer sem sedaj hvala bogu pred diplomo (jo že pišem), na smeri poslovanje.
Višjo šolo sem obiskovala klasično, vendar mi je šlo zelo na živce, ker sem bila cele popoldneve iz doma, tam pa nič pametnega slišala.
Najbolj me je motilo to, da so seminarske vaje obvezne. Haloooooo!!! Kaj nismo izredni študentje in jim vse še hudičevo dosti plačamo. Nedopustno, za moje pojme.
Za študij na visoki šoli sem izbrala obliko e-študija. Obljubljali so, fleksibilnost...ja, da študiraš, takrat, ko imaš čas. SPLOH NI RES! Na teden ti naložijo tudi do pet nalog, ki imaš vse datumsko omejene, kar pomeni, da jih moraš na določen datum do določene ure oddat. Še večje sranje! Včasih enostavno ne gre, a zato nimajo posluha. So redke izjeme.
Jaz sem vse delala z velikim odporom. Učila sem se, ker sem se morala.
Naloge, ko delaš v timu, so pa že prava znanstvena fantastika. Ljudje se ne odzivajo. Čakajo na zadnjo minuto. Katastrofa!!! Skoraj pri vsakem predmetu je obvezna seminarska naloga. Meni se je zdelo, da sem vsa leta študija pisala samo seminarske naloge in komentarje na prispevke sošolcev.
Dobro premisli kam se boš vpisala, saj je danes konkurenca zelo velika. Doba je ena izmed najdražjih šol.
Naj povem še to, da bom nadaljevala študij na magisteriju, sigurno pa to ne bo na Dobi!

Veliko sreče pri izbiri in še več sreče pri študiju.




ROŽICI -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 11:35:04)

Ja res je da doba je precej draga šola.venar sem se že vpisala v izredno ekon. vendar mi je kar malo žal da se nisem vpisala e-študij...zaradi potnih stroškov.sam ko pa ne vem kaj pa še nebom kaj razumela še greš pa na predavanja pa ti razložijo...ne vem.




Mala_princeska -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 20:24:13)

IZVIRNO SPOROČILO: enkratna

Upam le, da me ne bodo blokiral kot uporabnika zaradi dolžine napisanega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley17.gif[/image]

Mala_princeska, in kako gre? Imaš torej podobne izkušnje?



Ja seveda podobne izkušnje.
Najbolj na živce mi gre timsko delo, ker eni prav do zadnjega čakajo da kaj naredijo; drugače mi oblika e-študija full ustreza; na srečo smo se našle 3 iz istrega konca in si full pomagamo. Se pa prav vidi da eni e-študija sploh ne jemljejo resno, ne vem ali se ne znajdejo, nočejo znajti......
Glede mentorjev in profesorjev - eni res pravi cukri, eni pa bolje da ne bi poučevali.....

V glavnem prvi letnik naredila skoraj brez večjih težav, sedaj 13.10. pa začnemo na novo - letos sicer samo 5. predmetov.

imm pa eno vprašanje ko že debbatiramo o tem: TUJI JEZIK 2 - kaj je bolje izbrati - nemščino, ki sem se jo učila 4.leta ali italijanščino, ki sem se jo učila 2.leti. Kaj bolj prav pride???
Angleščina pa je moj jezik I.




Mala_princeska -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 20:29:51)

IZVIRNO SPOROČILO: Andra

Za študij na visoki šoli sem izbrala obliko e-študija. Obljubljali so, fleksibilnost...ja, da študiraš, takrat, ko imaš čas. SPLOH NI RES! Na teden ti naložijo tudi do pet nalog, ki imaš vse datumsko omejene, kar pomeni, da jih moraš na določen datum do določene ure oddat. Še večje sranje! Včasih enostavno ne gre, a zato nimajo posluha. So redke izjeme.
Jaz sem vse delala z velikim odporom. Učila sem se, ker sem se morala.



Po enem letu e-študija sem zadovoljna. Ne vem če bi tako vse uspelo redno ali s predavanji, kot mi je. Seveda je fleksibilno - sam izbereš čas in kraj kjer se boš učil, točno veš kaj moraš naredit in do kdaj - natančna navodila,....
Jaz do sedaj nisem imela večjih težav z mentorji, recimo službene poti, nekateri so imeli težave z boleznijo - pa smo vnaprej povedali kako in kaj in so tudi mentorji počakali, sosolci so bili uvidevni, če smo povedali kaj je na stvari.

Me pa nič ne moti tvoje mnenje. Vsak ima pravico do svojega.






ROŽICI -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 21:25:41)

A misliš da se lahko prepišem če sem vpisana izredno pa bi rajši e-študij?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





Andra -> RE: doba mb-ekonomist izredno (4.10.2008 23:08:24)

IZVIRNO SPOROČILO: ROŽICI

A misliš da se lahko prepišem če sem vpisana izredno pa bi rajši e-študij?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Prepišeš se lahko, če imajo še prostor....




Mala_princeska -> RE: doba mb-ekonomist izredno (5.10.2008 7:46:32)

IZVIRNO SPOROČILO: Andra

IZVIRNO SPOROČILO: ROŽICI

A misliš da se lahko prepišem če sem vpisana izredno pa bi rajši e-študij?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Prepišeš se lahko, če imajo še prostor....


Čimprej pokliči referat za študentske zadeve. Srečno.




Stran: [1]