naty1989
|
Uh to pa ste komentirale, včeraj sem nekaj brala, ampak nisem imela nič časa za odgovarjat, bom danes naredila povzetek vsega kar ste napisele :) Aleksandra91 Sej vem tudi, jaz sem želela do enega leta že imet otroke, ampak ne tako, da bi zdaj mogli bit na vse žive in mrtve, ampak pač želja oz. si pač misliš no takrat bom pa že nekaj imela. Po vsej verjetnosti. Drugače sem pa si želela imet otroke nekje do 30.leta. lahko tudi do 31.Ker takrat še nisem vedela, kako bo, da se bo treba več časa trudit, sem vzela to preveč zlahka in sem kar mislila, da ko sem bom jaz prvi mesec odločila za otroka, otrok takrat tudi bo. Pač tako čudno sem razmišljala, da ko bom jaz rekla takrat bo. In seveda ni bilo tako, zelo zelo daleč od tega,haha. Ampak upanje, da bo počasi še ni ugasnilo :). Tako da nič se ne obremenjuj, kdaj bo. Ni vedno tako kot mi želimo, včasih se žal prestavi vse. Pa sej še imaš čas do 28-ega leta. Tako, da še ni nič izgubljeno :). Hm, tudi jaz najbolj tega ne razumem, kako so zanosile pred M, ampak v našem telesu bog ve kaj se vsak emsec dogaja, malo je res čudno, ampak je vse mogoče. Možno je tudi, da dobiš M in si noseča ali imaš poznejšo nosečnost...veliko je različnih primerov kako in kaj, zdaj kak je pa v resnici pa sam bog ve :). Mogoče ni glih vse za vrjet komu tak ko kaj napiše. Ja baje pride do vgnezditve 6 -8 dni, tako nekako. Jaz sem najdla en post, pa če se ti da si ga lahko prebereš. Je podrobno napisano kaj se vse dogaja do zanositve. Vprašanje pa je kako pride do vnezditve. Zaporedje dogodkov: 1.) ovulacija (pri rednih ciklih kao 14dni pred naslednjo M, sicer pa lahko zelo "muhasta"): s tem se sprosti jajčece (ovum) iz jajčnika (naj bi se, včasih - redko se ne, kar je lahko eden od vzrokov "nezanositve") in gre na svojo pot po jajcevodih; jajčece naj bi blo sposobno oploditve 1 dan; nekatere (redke) ženske imajo t.i. ovulatorno krvavitev v času ovulacije, ki naj bi bila posledica sprostitve jajčeca iz jajčnika (lahko vsak cikel) 2.) inseminacija - osemenitev: izliv sperme v ženska rodila; spermiji preživijo v ženski 2-3 dni 3.) fertilizacija - oploditev: spermij zleze v jajčece in rata zigota (oplojena jajčna celica), kar se navadno zgodi v jajcevodu; pogoj za to: živi spermiji + za oploditev sposobno jajčece (tajming!); zigota se takoj začne delit - faze z različnim številom celic se različno imenujejo - zadnja je blastocista, ki rata že v maternici; 4.) implantacija - vgnezditev: zarodek pripotuje v maternico (tu rata blastocista), kar se navadno zgodi okrog 4 dni po oploditvi; blastocista ima na zunanji strani poseben ovoj (v bistvu zametek plodovih ovojev - na eni strani se bo iz njih kasneje razvila posteljica), ki začne vraščat v steno maternice - 7-10 dni po oploditvi; takrat nekatere (zelo redke) ženske dobijo t.i. vgnezditveno krvavitev, ki lahko traja zelo različno - od le enkratnega madeža do nekaj dni navadno pičle krvavitve - glede na tajming tako krvavitev zlahka zamenjaš za malo bolj "švoh" in morda prezgodnjo M); najpogostejši razlog izvenmaternične nosečnosti je slaba prehodnost / slaba peristaltika jajcevoda (gibanje migetalk v steni jajcevoda, ki skrbi za pomikanje zigote in naslednjih faz do maternice) - zato je tudi najpogostejša oblika izvenmaternične nosečnosti t.i. tubarna IMN (tuba uterina = jajcevod) - v tem primeru blastocista nastane že v jajcevodu in se tuki tut vraste v steno; težave začne povzročat malo kasneje, ko lahko predre steno jajcevoda - od tu hude bolečine in navadno tudi zunanja krvavitev v zgodnji nosečnosti, ki sta glavna znaka tega zapleta; je pa podobna slika (a navadno z manj bolečin in več krvavitve) tut pri zgodnjem spontanem splavu... Skratka, krajši odg. na tvoje vpr. pa je: vgnezditev navadno sledi 7-10 dni po ovulaciji. Večina žensk je ne čuti, zelo redke bodo takrat navadno le malo zakrvavele. Boleče prsi - kakor pri kateri; pri meni so se že v nenosečem stanju pojavljale vedno od ovulacije do menzesa, ko so nehale bolet (padec hormonov). Zdaj v nosečnosti me pa bolijo isto od ovulacije dalje, s tem da je bolečina za razliko od prej hujša, stalna in se malo stopnjuje (količina hormonov narašča) (noseča sem 6 ted). Je kar kompicirano vse skupaj ne? Drugače pa sej bo. Probaj se čim manj obremenjevat, vem da je to zeloooo težko, pa boš videla vse kako bo. Sej bo naenkrat torek :). Z izcedki je pa tako, da se vedno pojavljajo in niso nič slabega, to je vse naše. V telesu se dogaja ful stvari. Verjemi, da ko je čas za O vse celice stremijo k temu, da bi se kaj oplodilo, se trudijo, ampak mogoče jim pa kaj preprečuje da ne morejo, ampak 1x bo tudi njim uspelo in bo veselje toliko večje :)
|