bumerang -> RE: tri gospodarska vprašanja - POMOČ (3.10.2008 15:56:56)
|
Meni osebno se tile odgovori na vprašanja zdijo čisto dobesedno logični in po več kot desetih letih, odkar sem diplomirala, še znam nanje odgovoriti. Pravzaprav se mi zdi čudno, da kdo, ki je kadarkoli vsaj malo povohal ekonomijo, odgovorov ne pozna, vsaj splošnih. Zato čisto odzadaj sumim, da se kdo malo zeza, ampak, no, vseeno se bom potrudila. Za odgovore pa človek niti slučajno ne potrebuje več kot par vrstic. 1. Tehnična delitev dela je delitev dela znotraj podjetja kjer vsak opravlja določeno delo, tisto, za katerega je usposobljen. Skrajni primer je tekoči trak. Narodnogospodarska delitev dela je delitev dela znotraj gospodarstva določene države. Če je horizontalna, potem to pomeni, da specializirana podjetja izdelujejo sorodne izdelke. Če je vertikalna, to pomeni, da podjetja izdelujejo izdelke, ki si po tehnološkem procesu sledijo zaporedoma. Torej od primarne dobrine k predelavi do končnega izdelka. Mednarodna delitev dela pa je delitev dela med državami, ki proizvajajo tisto, kar najbolje zmorejo/znajo oz. za kar imajo najboljše naravne danosti. 2. Slovenija ima tržno gospodarstvo. 3. DNO - vsi člani neomejeno in solidarno odgovarjajo za obveznosti družbe z vsem svojim premoženjem; KD - člani odgovarjajo s svojim premoženjem (najmanj eden od članov) ali do višine svojega kapitalskega vložka (najmanj eden od članov); DNO - člani odgovarjajo samo s premoženjem družbe.
|
|
|
|