Mišni
|
Tukaj en članek: Omega 3-maščobne kislineSkoraj tedensko odkrijemo v revijah kakšen članek o pomembnosti omega 3-maščobnih kislinah za človekovo zdravje. Predvsem nestrokovne revije jim pripisujejo zdravilni učinek, ki sega od zniževanja holesterola, izboljšanja prekrvavitve, uravnavanja krvnega tlaka in protivnetnega delovanja do preprečevanja raka na prsih in debelem črevesju. V strokovni literaturi najdemo več kot 1000 člankov o omega 3-maščobnih kislinah. V njih med drugim opisujejo tudi povezavo med pomanjkanjem teh maščobnih kislin pri izgradnji živčnih celic in težavami pri duševnem razvoju in slabšim vidom. Diskusije potekajo tudi o vplivu njihovega pomanjkanja na Alzheimerjevo bolezen, povezavo z depresijami. Kaj je torej res glede teh esencialnih (za življenje nujno potrebnih) maščobnih kislin? Omega 3-maščobne kisline spadajo med esencialna živila, torej živila, ki jih naše telo nujno potrebuje, vendar jih ni sposobno tvoriti. Prve raziskave o njih so vezane na leto 1944, ko je angleški znanstvenik povezal uživanje rib in dobre koagulacijske vrednosti krvi pri Eskimih na Aljaski z nizkim številom srčne kapi pri tej populaciji. Njegove teorije v začetku niso jemali resno. Šele z obsežnimi klinično-farmakološkimi študijami in določitvami vrednosti omega 3-maščobnih kislin v hladnomorskih ribah (losos, skuša, slanik), so odkrili njihov pomen. Omega 3-maščobne kisline niso le material za nastanek nekaterih tkivnih hormonov, ampak so tudi osnovni gradbeni element v membrani naših celic. Brez njih celice ne izvajajo v celoti svojih bioloških nalog. Predvsem v zgodnjem otroštvu so pomembne za pravilen razvoj možganov in retine. Kakšen vpliv imajo omega 3-maščobne kisline v našem organizmu? V dvajsetletnih primerjalnih študijah med z ribami bogato prehrano in prehrano brez rib so na nekaj tisoč prostovoljcih ugotovili: - zmanjšanje srčnih kapi za polovico,
- znižanje krvnega tlaka, verjetno zaradi večje tvorbe prostaciklina E3, ki olajša dilatacijo žilja,
- znižanje skupnega holesterola in LDL-holesterola,
- zmanjšano zlepljanje trombocitov in boljša fleksibilnost eritrocitov,
- izboljšanje kroničnih vnetnih bolezni, kamor spadajo revma, psoriaza, Morbus-Chronova bolezen, ulcerozni kolitis
Pri normalni (to je zadostna in mešana) prehrani dobi organizem dovolj esencialnih snovi. Omenjene maščobne kisline so prisotne predvsem v morskih živalih (največ v hladnomorskih ribah), ne najdemo pa jih v rastlinskih oljih (omega 6-maščobne kisline). Pomanjkanje izkazujejo vegetarijanci pa tudi tisti, v našem okolju nas je precej, ki rib, in posebej tovrstnih, nimamo dovolj pogosto na jedilniku. V takih primerih se priporočajo kapsule omega 3-maščobnih kislin kot dodatek k prehrani. Na trgu je veliko teh preparatov različnih kakovosti in le nekateri imajo standardizirane vsebnosti. Zaradi tega se o primernosti teh preparatov pozanimajte v svoji lekarni. Avtor: Edith Jošar, mag.farm.,spec.Datum: januar 2005
_____________________________
Velika rit je velika stvar.
|